Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια δόμησης για διαχωρισμό διαμερίσματος


Recommended Posts

ΔΕφ (Ακ) Θεσ 117/2018

Για τον διαχωρισμό ενιαίου διαμερίσματος πολυκατοικίας σε δύο μερικότερα, δεν αρκεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αλλ' απαιτείται άδεια δόμησης.Αριθμός απόφασης 117/2018

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

TMHMA Β' (Ακυρωτικό)

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 25 Ιανουαρίου 2018, με την εξής σύνθεση: Απόστολο Ζήση, Πρόεδρο Διοικητικών Δικαστηρίων, Σαπφώ Στάθη, και Ειρήνη Χαϊνοπούλου Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων και Γραμματέα την Ευαγγελία Καλαϊτζή, δικαστική υπάλληλο,

[αποσπασμα]

6. Επειδή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που παρατίθενται στην προηγούμενη σκέψη, μόνον οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται στις εργασίες που εκτελούνται χωρίς οικοδομική άδεια, με απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα με τη σχετική 55174/4.10.2013 υπουργική απόφαση. Συνεπώς, για τον διαχωρισμό διαμερίσματος σε δύο αυτοτελή και τις επ' αυτών εργασίες (διαμερισμάτωση) απαιτείται η προηγούμενη έκδοση άδειας δομήσεως (πρβλ. ΣτΕ 355/2017

 

 εεμκ.docx

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για την δημοσίευση... είναι μια υπόθεση που την έχω αντιμετωπίσει πριν 2 χρόνια, αλλά είχα ακούσει πολλά κουλά !!!!

Παρ' όλο που 3 ΥΔΟΜ που ρώτησα μου είχαν ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται Άδεια Δόμησης, διάφοροι επέμεναν ότι γίνεται και με ΕΕΜΚ... (αλλά δεν το είχαν κάνει βεβαίως βεβαίως...)

 

Link to comment
Share on other sites

Όταν για διαχωρισμό είναι απαιτητό και ο έλεγχος ελάχιστων υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης τότε θέλει πάντα Άδεια Δόμησης ακόμα κι αν από τον έλεγχο δεν απαιτηθούν κι άλλες θέσεις.

Ο Έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει μόνο σε Διάγραμμα Δόμησης (παλαιότερα Διάγραμμα Κάλυψης), το οποίο δεν προβλέπεται σε μικρής κλίμακας άδειες.

Ως γνωστό σε πολλές περιπτώσεις οι ελάχιστες θέσεις στάθμευσης δεν προσδιορίζονται μόνο ανά τμ αλλά κι ανά διαμέρισμα πχ.

Link to comment
Share on other sites

υπηρχε αυτη η συζητηση για ΕΕΜΚ σε διαχωρισμο...με βαση οτι "μερικες ΥΔΟΜ" δεχονταν τις ΕΕΜΚ για διαχωρισμο...

πλην και ο ιασονας και αλλοι συναδελφοι εξεφρασαν  σοβαρες επιφυλαξεις

Παντως σημερα,  με το αρθρο 29 του 4495 μπορει να γινει λειτουργικη συνενωση με ΕΕΜΚ [παρ. κζ], υπο το οριο των 25.000 ΕΥΡΩ,

αλλά ο διαχωρισμος δεν αναφερεται πουθενα ουτε σαν ΕΕΜΚ ουτε  βεβαια στος εργασιες του αρθρου 30.

Προσωπικα καταληγω οτι ο διαχωρισμος παει με αδεια δομησης.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι Δημήτρη, πάντα το έλεγα και συνεχίζω να το λέω! Κατά τη γνώμη μου απαιτείται Άδεια Δόμησης (το έχω κάνει ήδη, τώρα τελευταία, σε τρεις διαφορετικές πολεοδομίες του Λεκανοπεδίου). Συμφέρει ΚΑΙ τον μηχανικό αυτό διότι χρεώνει αρκετά παραπάνω ως αμοιβή του! Κάποιοι όμως ασχολούνται με ...."φραγκοδίφραγκα" ακόμα (προασπίζοντας λέει το συμφέρον του πελάτη τους).....

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ ότι διαχωρισμός δεν γίνεται με ΕΕΜΚ (λογικά για διαρρυθμίσεις) αλλα με κανονική άδεια δόμησης.

Αντίθετα, με ΕΕΜΚ γίνεται η λειτουργική συνένωση 2 χώρων σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΝΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Υπήρχε ήδη και αυτό σχετικά 20170525 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ.pdf

Edited by danaikaterina
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει κι ο λειτουργικός διαχωρισμός. Έχω περίπτωση μεζονέτας που θέλει ο άνθρωπος να βάλει 3 μέτρα γυψοσανίδας για να ξεχωρίσει τον όροφο από το ισόγειο. Πρέπει δηλαδή να βγάλει άδεια δόμησης για 10 τ.μ. γυψοσανίδας και 2 πόρτες που θα βάλει?

Να φτιάξει δηλαδή έναν προθάλαμο μέχρι την σκάλα ανόδου.

Edited by vk2626
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Σήμερα όμως με το πιο φρέσκο, από 10/06/2019 έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/52532/2192 (ΑΔΑ: 6ΦΟΜ4653Π8-Ξ1Ε), αφού διασαφηνίζει την απαίτηση ή όχι εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης, έρχεται και μας λέει:

"σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που απαιτούνται για τον διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/17, όπως ισχύει."

Όπου το άρθ.29 του Ν4495/17 είναι οι άδειες μικρής κλίμακας!!!! Σε αντίθεση με το έγγραφο του 2017 που παραθέτει παραπάνω η Δανάη.

Τελικά τι να λάβουμε υπ' όψιν, όταν μέχρι και το σύστημα eadeia έχει επιλογή "Διαχωρισμός" στην άδεια δόμησης;

 

Edited by Gousgounis
λινκ
Link to comment
Share on other sites

Αναιρεί τον εαυτό του το ΥΠΕΚΑ;

Πριν 2 χρόνια δεν είχαν εκδόσει έγγραφο που έλεγε ότι ο διαχωρισμός οριζόντιας δε δυο διαμερίσματα απαιτεί άδεια δόμησης;

Στο έγγραφο 52532/10.6.2019 λένε ότι εμπίπτει στην περ. ιζ παρ. 2 άρθρου 29 Ν. 4495 (δηλαδή με έγκριση μικρής κλίμακας).

Πραγματικά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους πλέον σε αντικρουόμενες ερμηνείες, εγκυκλίους και έγγραφα. Στο τέλος θα βγάλουν τρίτο έγγραφο που θα αναιρεί το προηγούμενο. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.