Jump to content
kimin

Καθυστέρηση προσωρινής σύνταξης

Recommended Posts

Γεια σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως έχει κανείς από το φόρουμ κάποια ιδέα για τις καθυστερήσεις απονομής προσωρινής σύνταξης σε μηχανικούς. Ο πατέρας μου (ηλικίας 70 χρονών, με 40+ χρόνια δουλειάς ως τοπογράφος χωρίς κανένα χρέος στο ταμείο του) έχει από τον Δεκέμβριο υποβάλλει τα χαρτιά του για σύνταξη (όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει επιβεβαιωμένα ολόσωστες), κι ακόμα δεν του έχει δοθεί η προσωρινή σύνταξη. Έχουμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΕΦΚΑ (μας είπαν ότι δεν έχουν φτάσει εκεί χαρτιά από το ΤΣΜΕΔΕ ακόμα), με το ΤΣΜΕΔΕ της περιφέρειας (όπου λένε ότι έχουν στείλει τα χαρτιά όπως πρέπει στα κεντρικά), και με τα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ (όπου είτε δεν το σηκώνουν είτε όταν το σήκωσαν μία φορά ουσιαστικά αγενέστατα είπαν ότι ακόμα βρίσκονται στον Μάιο του 2017!!!). Έχουμε στείλει email διαμαρτυρίας σε ΕΦΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, υπουργείο και καταγγελία στον συνήγορο του πολίτη, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία; Γνωρίζει κανείς τον πιθανό χρόνο αναμονής για προσωρινή σύνταξη; Είναι αδιανόητο το ότι εδώ και κοντά 6 μήνες δεν έχει δοθεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ σύνταξη (επαναλαμβάνω μιλάμε για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ σύνταξη) ενώ ο μέγιστος χρόνος αναμονής πρέπει βάσει νόμου να είναι το πολύ δύο μήνες. Κι όλα αυτά να σημειώσω, ενώ μέχρι πρόσφατα συνέχιζαν να έρχονται εισφορές στον ΕΦΚΑ (όπου από το ΤΣΜΕΔΕ μας είπαν απλά να αγνοούμε!) και να εμφανίζεται ως ανασφάλιστος (με συνέπεια να κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη)...

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

το 2013

την προσωρινή την πήρα μετά από 9 μήνες από την υποβολή των δικαιολογητικών 

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

γενικά δεν βγάζεις άκρη με αυτούς , θα περιμένετε αλλά να συνεχίστε την τηλεφωνική όχληση , από συνάδελφους γνωρίζω ότι καθυστερούν 7 με 8 μήνες .....

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

μιλάμε πάντα για προσωρινή σύνταξη που είναι περίπου 1250 ευρώ,

από τον Μάιο του 2016 όταν ίσχυσε ο Νόμος Κατρούγκαλου εκδίδονται μόνο προσωρινές συνάξεις

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα χρόνο μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης γήρατος (και αίτησης για προσωρινή), δεν έχω λάβει ούτε δραχμή κάλπικη!!! :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το μόνο που άλλαξε από το προηγούμενό μου ποστάρισμα είναι το "μπουγιουρντί" που μου ήρθε για την αναγνώριση των 5 χρόνων του ΕΜΠ.

10.000+ σε 60 μήνες ή 8.500 μετρητά μέχρι το Μάη, χωρίς να κάνουν συμψηφισμό με τις 19 συντάξεις που θα χρωστάνε μέχρι τότε!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@antloukidis

δηλαδή τα 5 πλασματικά χρόνια κοστίζουν 8.500 ευρω αν τα πληρώσεις εφάπαξ.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ναι

Έχω κάνει αίτηση από το 2012, και μάλλον αυτό παίζει κάποιο ρόλο.

Και (σημερινή πληροφορία από ΤΣΜΕΔΕ) η προσωρινή σύνταξη είναι από 384 ως 768 €.

Και ενώ, μέχρι το Μάη που πρέπει να πληρωθούν τα 8500 € θα μου χρωστάνε 700 x 19 = 13000+++ €, δεν δέχονται συμψηφισμό και θέλουν πρώτα να πληρώσω εγώ και μετά να μου δώσουν τα αναδρομικά και την προσωρινή... 

Edited by antloukidis

Share this post


Link to post
Share on other sites

@antloukidis

εγώ είχα ρωτήσει πριν ενα χρόνο και μου είχαν πει ότι οι προσωρινές συντάξεις είναι περίπου 1250 ευρώ 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

....αμφιβάλλω αν θα υπάρχουν οριστικές με αυτό το ποσό ! (είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν....) :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Edited by antloukidis
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By da-mi
   Μόλις πληροφορήθηκα από συνάδελφο που δούλεψε 46 χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας ότι κατέθεσε εδω και ένα χρόνο τα χαρτιά του για σύνταξη και μόλις έλαβε την προσωρινή 380 ευρώ.... με άγνωστο πότε και πόσο θα πάρει κανονική σύνταξη....
   Θέλω να ξέρω τί κάνει το ΤΕΕ.  Αλλά θα μου πεις οι περισσότεροι εκεί μέσα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η συνταξή τους βγαίνει σε 2 μήνες......
  • By NTUA CEng
   Πριν 4 χρόνια διαγράφηκα από το ΤΣΜΕΔΕ για λόγους υγείας όντας τότε ασφαλισμένος για 20 χρόνια και πήρα σύνταξη για λόγους υγείας. Πρόσφατα μου έγινε προσφορά για δουλειά γραφείου και σκέφτομαι να πάω διακόπτοντας τη σύνταξη. Από το ΤΣΜΕΔΕ μου είπαν ότι μπορώ να γραφτώ και στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) αφού δεν είναι δουλειά μηχανικού. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς λιγότερες οι κρατήσεις όμως σε μελλονική περίπτωση συνταξιοδότησης, έχεις μπλέξει με 2 ταμεία. Μήπως γνωρίζει κανείς τι σημαίνει για τη σύνταξη η εμπλοκή 2 ταμείων; Μειώνεται το ποσό της σύνταξης έναντι του να ήσουν μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ; Υπάρχει πουθενά ανάλυση για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;   
  • By apapadakp
   Καλησπέρα,
    
   Θα εκτιμούσα μερικές συμβουλές γύρω από ένα σοβαρό θέμα που αυτές τις μέρες με απασχολεί.
    
   Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1985, και το 1988 πήρα το πτυχίο της αρχιτεκτονικής και έδωσα τις εξετάσεις του ΤΕΕ. Στο Δημόσιο επί 30 χρόνια ουδέποτε χρησιμοποίησα το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής ούτε για την εργασία μου ούτε για την εξέλιξη μου. Όπως επίσης, ουδέποτε πήγα να γραφτώ και στο ΤΣΜΕΔΕ.
    
   Συνταξιοδοτήθηκα το 2012, κ πριν 10 μέρες ήρθε ειδοποιητήριο από ΕΦΚΑ (ΤΣΜΕΔΕ) να πληρώσω ..όλα τα οφειλόμενα στο ΤΣΜΕΔΕ από το 1988.
    
   Πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ, κ συμπλήρωσα γενικές αιτήσεις (όπως με καθοδήγησαν οι υπάλληλοι), για να διαγραφώ από τον κλάδο υγείας + ειδ. προσαυξήσεων + εφάπαξ. Αλλά δεν μπορούσαν να δεχτούν διαγραφή από τον κλάδο κύριας σύνταξης όσο και εαν προσπαθήσα να εξηγήσω ότι δεν άσκησα πότε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα και δεν διεκδικώ καμία σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ (μιας και παίρνω σύνταξη από το Δημόσιο).
    
   Έχετε καμία συμβουλή για να βρω μια λύση χωρίς να οδηγηθώ στα δικαστήρια (ή να προτείνετε κάτι που δεν γνωρίζω)?
    
   Ευχαριστώ προκαταβολικά για οποιαδήποτε απάντηση.
    
   ΥΓ. Για να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να φέρω διαγραφή, πρώτα, του ΤΕΕ, το οποίο έχει ήδη δεχτεί την αναδρομική διαγραφή όποιων οφειλών, με την προσκόμιση όλων των εκκαθαριστικών από το '88 όπου δεν υπάρχουν έσοδα από ελευθέριο επάγγελμα. Το ΤΣΜΕΔΕ όμως δεν δέχεται τα ίδια δικαιολογητικά για να αποφανθεί επί της περίπτωσης.
  • By Engineer
   Διευκρινίσεις για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, υγειονομικούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και το ΕΤΑΑ.
    
    
   Επισημαίνεται ότι, για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η εισφορά 2% που καταβάλλουν οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη εργασιακού βίου έως 31.12.1992) του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Η εισφορά αυτή καταβάλλεται για την κύρια ασφάλιση και είναι ύψους 13,87 ευρώ. Αντίθετα δεν θα συνυπολογίζεται για την καταβολή προσωρινής σύνταξης η εισφορά 10 ευρώ το μήνα που καταβάλλεται προς τον ΟΑΕΔ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας, επειδή δεν αποτελεί εισφορά υπέρ κύριας σύνταξης.
    
   Στις περιπτώσεις όπου κατά το τελευταίο 12άμηνο πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης υπάρχει χρόνος μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία για τον καθορισμό της προσωρινής σύνταξης θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για τον χρόνο ελεύθερου επαγγελματία.
    
   Ως προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται το 50% του ποσού που θα προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό. Επειδή όμως στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται εισφορές και για δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του ύψους της προσωρινής σύνταξης και θα προσαυξάνουν τις συντάξιμες αποδοχές του μήνα που καταβλήθηκαν.
    
   Ειδική περίπτωση αποτελούν και όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. Για όσους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας υπάγονται στη διαδικασία υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης, η καταβληθείσα εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων θα συνυπολογίζεται με την εισφορά για την κύρια ασφάλιση. Η πρόβλεψη αυτή αφορά αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν ή έχουν υποβληθεί εντός του 2016. Για αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν το 2017 δεν προκύπτει καταβολή εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων κατά το τελευταίο 12άμηνο, επειδή οι εισφορές αυτές καταργήθηκαν την 1.1.16.
    
   Ειδικά για την περίπτωση «παλαιών» έμμισθων ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, όπου η εισφορά του ασφαλισμένου είναι σταθερό ποσό και η εργοδοτική εισφορά συνάρτηση των καταβαλλόμενων αποδοχών (13,33% επί των αποδοχών), ως μηνιαίες αποδοχές θα θεωρούνται αυτές που αντιστοιχούν στο άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, με συνολικό ασφάλιστρο ύψους 20%.
    
   Η προσωρινή σύνταξη για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος, δεν θα χορηγείται σε όσους αιτούντες, λαμβάνουν ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν αναπηρική σύνταξη (ν.612/1977).
    
   Παράδειγμα 1
    
   Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα υποβάλλει αίτηση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης (δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος), η οποία θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.
    

    
    
   Συνολικά, το 12μηνο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές ύψους €2.509,97 (€249,61 x 7 + €152,54 x 5), και συνεπώς, κατ' εφαρμογή της παρ. 1β του άρθρου 29 του ν.4387/2016, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε €1.045,82 (€2.509,97 δια του 20% και στη συνέχεια δια του 12), και η προσωρινή σύνταξη σε €522,91 (50% x €1.045,82).
    
   Πηγή και περισσότερα παραδείγματα: http://www.dikaiolog...symvolaiografoi
    
   www.dikaiologitika.gr
    
   Click here to view the είδηση
  • By Engineer
   Διευκρινίσεις για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, υγειονομικούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και το ΕΤΑΑ.
    
    
   Επισημαίνεται ότι, για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η εισφορά 2% που καταβάλλουν οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη εργασιακού βίου έως 31.12.1992) του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Η εισφορά αυτή καταβάλλεται για την κύρια ασφάλιση και είναι ύψους 13,87 ευρώ. Αντίθετα δεν θα συνυπολογίζεται για την καταβολή προσωρινής σύνταξης η εισφορά 10 ευρώ το μήνα που καταβάλλεται προς τον ΟΑΕΔ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας, επειδή δεν αποτελεί εισφορά υπέρ κύριας σύνταξης.
    
   Στις περιπτώσεις όπου κατά το τελευταίο 12άμηνο πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης υπάρχει χρόνος μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία για τον καθορισμό της προσωρινής σύνταξης θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για τον χρόνο ελεύθερου επαγγελματία.
    
   Ως προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται το 50% του ποσού που θα προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό. Επειδή όμως στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται εισφορές και για δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του ύψους της προσωρινής σύνταξης και θα προσαυξάνουν τις συντάξιμες αποδοχές του μήνα που καταβλήθηκαν.
    
   Ειδική περίπτωση αποτελούν και όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. Για όσους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας υπάγονται στη διαδικασία υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης, η καταβληθείσα εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων θα συνυπολογίζεται με την εισφορά για την κύρια ασφάλιση. Η πρόβλεψη αυτή αφορά αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν ή έχουν υποβληθεί εντός του 2016. Για αιτήματα συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν το 2017 δεν προκύπτει καταβολή εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων κατά το τελευταίο 12άμηνο, επειδή οι εισφορές αυτές καταργήθηκαν την 1.1.16.
    
   Ειδικά για την περίπτωση «παλαιών» έμμισθων ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, όπου η εισφορά του ασφαλισμένου είναι σταθερό ποσό και η εργοδοτική εισφορά συνάρτηση των καταβαλλόμενων αποδοχών (13,33% επί των αποδοχών), ως μηνιαίες αποδοχές θα θεωρούνται αυτές που αντιστοιχούν στο άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, με συνολικό ασφάλιστρο ύψους 20%.
    
   Η προσωρινή σύνταξη για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος, δεν θα χορηγείται σε όσους αιτούντες, λαμβάνουν ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν αναπηρική σύνταξη (ν.612/1977).
    
   Παράδειγμα 1
    
   Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα υποβάλλει αίτηση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης (δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος), η οποία θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.
    

    
    
   Συνολικά, το 12μηνο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές ύψους €2.509,97 (€249,61 x 7 + €152,54 x 5), και συνεπώς, κατ' εφαρμογή της παρ. 1β του άρθρου 29 του ν.4387/2016, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε €1.045,82 (€2.509,97 δια του 20% και στη συνέχεια δια του 12), και η προσωρινή σύνταξη σε €522,91 (50% x €1.045,82).
    
   Πηγή και περισσότερα παραδείγματα: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/127038/ti-prosorini-syntaksi-tha-paroun-dikigoroi-ygeionomikoi-mixanikoi-kai-symvolaiografoi
    
   www.dikaiologitika.gr
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.