Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

πνευματικά δικαιώματα αρχιτεκτονικής μελέτης για οικοδομική άδεια


Recommended Posts

Πριν στείλετε τον συνάδελφο που δεν δίνει το dwg τοπογραφικό του  στο πυρ το εξώτερον σκεφτείτε μήπως στο ιδιωτικό συμφωνητικό που έκανε με τον ιδιοκτήτη ο συνάδελφός μας είναι απολύτως καλυμμένος και στα παραδοτέα αναφέρει ότι θα δώσει στον ιδιοκτήτη εκτυπωμένα ή σε pdf τοπογραφικά διαγράμματα. Αυτό πλήρωσε ο ιδιοκτήτης και αυτό πήρε. 

Από άποψη ηθικής διάστασης δεν βλέπω ο συνάδελφος να λειτουργεί αντισυνεδελφικά. Ο ιδιοκτήτης, δεν του έδωσε καν τη δουλειά και απευθύνθηκε ως είχε φυσικά το δικαίωμα σε άλλο τεχνικό γραφείο. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν που κόβει βόλτες στα γραφεία θα αναλάβει τώρα και το επιπλέον κόστος είτε πληρώνοντας το ψηφιακό αρχείο του τοπογραφικού, είτε αναθέτοντας εκ νέου σε άλλο μηχανικό τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος με υψομετρικές καμπύλες όπως αναφέρεται στο αρχικό ποστ.

Παρεμπιπτόντως, προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν κανενός το τοπογραφικό για να το σφραγίσω και να συνεχίσω την εργασία μιας άδειας. Σε κάθε περίπτωση θα συνέτασσα νέο τοπογραφικό

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο καταλαβαίνω αυτό που λες με το συμφωνητικό. Όμως, επειδή γνωρίζω ότι ο πελάτης 9 στις 10 φορές δεν έχει τελειώσει το πολυτεχνείο και δε γνωρίζει τι είναι το DWG και τι συνέπειες μπορεί να έχει το να μην το παραλάβει, φροντίζω να τον ενημερώνω εξαντλητικά πριν τη συμφωνία και να μην ποντάρω στην άγνοιά του. 

Ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τον μηχανικό αποκλειστικά τοπογραφικό και δε βλέπω γιατί πρέπει να τιμωρηθεί με επιπλέον έξοδα επειδή ανέθεσε τη μελέτη αλλού.

Κάποιο τοπογραφικό πρέπει να εμπιστευτώ γιατί στα επαγγελματικά μου δικαιώματα δεν περιλαμβάνεται η σύνταξη τοπογραφικού.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε μεταξύ μας, ποιον έχεις γνωρίσει να παραδίδει το ψηφιακό του αρχείο δωρεάν;  Ο συνάδελφος παρέδωσε ότι όφειλε κατά την συμβατική του υποχρέωση. Δεν τιμωρεί κανέναν. Από κει και πέρα αν θέλει να στο κάνει δώρο τότε ναι. Αν όχι δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις. Δεν στο οφείλει και δεν το οφείλει στον ιδιοκτήτη. Τώρα, αν ο ιδιοκτήτης δεν καταλαβαίνει όπως ισχυρίζεσαι με την ίδια λογική δεν καταλαβαίνει το ΕΓΣΑ 87 καθώς και τα περισσότερα στοιχεία της τοπογραφικής μελέτης που του παραδόθηκαν. (υπάρχουν και οι κανόνες τέχνης και επιστήμης που εφαρμόζονται ανεξαρτήτως ρητής συμβατικής υποχρέωσης). Για να ολοκληρώσω την άποψή μου, προσωπικά δεν βλέπω να έχει κάνει κανένα ατόπημα ο συνάδελφος. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο ξέρω πολλούς που το έχουν κάνει, αυτοί οι δυο που απρόθυμοι είναι μειονότητα, τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη, γι αυτό μου έκανε εντύπωση. Δεν ξέρω τι συμφωνητικό υπογράφηκε και αμφιβάλλω αν υπέγραψαν καν.  Τέλος πάντων με τον νέο τοπογράφο θα πρέπει να συνεννοηθώ ο ίδιος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.