Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

10 συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια


Engineer

Recommended Posts

Μόνο ένα ΤΕΙ παραμένει “ελεύθερο” καθώς δεν δέχθηκε από κανένα Πανεπιστήμιο πρόταση για συγχώνευση, αλλά ούτε και το ίδιο επιδίωξε (σ.σ.επίσημα) να κάνει τέτοιες συζητήσεις.

ρόκειται για το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο θεωρείται στον ακαδημαϊκό χώρο, ένα από τα δυναμικότερα Ιδρύματα της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΑΣΠΑΙΤΕ συζητά να συγχωνευθεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το ΤΕΙ Ηπείρου απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ηδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου.

Το TEI Θεσσαλονίκης κάνει συζητήσεις σε καλό κλίμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συγχωνεύεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τα TEI Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας συζητούν τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Ηδη ο υπουργός Παιδείας συγκρότησε την Επιτροπή για να εκδώσει την σχετική εισήγηση.

Το TEI Πελοποννήσου ήδη έχει προχωρήσει τη συζήτηση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αναμένεται ο ορισμός τις Επιτροπής από τον υπουργό Παιδείας

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η Επιτροπή που όρισε ο υπουργός Παιδείας θα συνεδριάσει στην Κοζάνη.

Τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συζητούν για τη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής.

Το ΕΚΠΑ έχει προτείνει την απορρόφηση των σχολών του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συζητά με το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Ηδη ο υπουργός συγκρότησε την Επιτροπή που θα κάνει τη σχετική εισήγηση . Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη.

Τέλος όπως ήδη είναι γνωστό ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά δημιούργησαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πανεπιστήμια που δεν συζητούν συγχωνεύσεις με ΤΕΙ

Τα Πανεπιστήμια που μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητήσεις για την απορρόφηση ΤΕΙ είναι το ΕΜΠ, το Παν. Αιγαίου, το ΟΠΑ,το Πάντειο, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το ΔΠΘ έκανε συζητήσεις για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης, αλλά στην πορεία «πάγωσαν».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Θα δούμε αν αυτό συνιστά αναβάθμιση ή υποβάθμιση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ανάλογα με το επίπεδο φοιτητών/καθηγητών, χρηματοδότηση, σχολές κλπ). 

Link to comment
Share on other sites

Αποτελέσματα, έλαβον:
συζητά :6
πάγωσε :1
απορροφάται :1
συγχωνεύεται :2
έχει προτείνει: 1
Είναι υποχρεωτικό για ένα ΤΕΙ να συγχωνευτεί με Πανεπιστήμιο? τι θα γίνει αν δεν?
Τι κίνητρο δίνουν σε ένα Πανεπιστήμιο να καταπιεί/απορροφήσει/συγχωνεύσει ένα ΤΕΙ?
Η κατάποση/απορρόφηση/συγχώνευση ισχύει και για προϋπολογισμούς ΤΕΙ που θα προστεθούν στο Πανεπιστήμιο ή το ΥΠΕΘ πάει να κάνει οικονομίες κλίμακος ή σχεδιάζουν κάτι super μεγαλοφυές?
Ο αριθμός των εισακτέων στα συγχωνευθέντα θα μείνει ο ίδιος?
Οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν 10ετία.

Link to comment
Share on other sites

1) εάν δε συγχωνευθεί θα συνεχίσει να απειλείται με κλείσιμο λόγω έλλειψης χρημάτων, από το οποίο υποτίθεται θα το σώσει ένας μεγάλος ανάδοχος. υπάρχει και η υπόσχεση μονιμοποίησης των συμβασιούχων όσων συγχωνευθούν, οπότε θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις και από αυτούς και οι τυχόν συγγένειες με καθηγητές διαφόρων ιδρυμάτων θα καθορίσουν και τους συνδυασμούς.

2) το κίνητρο της αύξησης του μεγέθους και των εκμεταλλεύσιμων υποδομών, της απόκτησης νέων μελών δεπ σε μια εποχή που δε προκηρύσσονται θέσεις, της εξάλειψης ανταγωνιστών διά της απορρόφησης, και της αποκατάστασης των αποφοίτων του που συνηθέστατα είναι ωρομίσθιοι σε τεϊ της επαρχίας και επιθυμούν ένα μόνιμο διορισμό στο ίδρυμα προέλευσής τους.

3) και τα δύο. το ηγετικό ίδρυμα θα οικειοποιηθεί τον προϋπολογισμό των υπολοίπων αλλά το τελικό σχήμα θα κοστίζει και λιγότερο διότι από τα απορροφώμενα τμήματα θα κρατιούνται μάλλον μόνο δραστηριότητες που φέρνουν έσοδα (μεταπτυχιακά, ερευνητικά προγράμματα κλπ), θα σταματάει ότι δημιουργεί έξοδα, τα περιουσιακά στοιχεία θα εμπορευματοποιηθούν κλπ. 

4) μάλλον όχι. το ότι κάποιο τμήμα θα προσχωρήσει σε ένα νέο ίδρυμα δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει. το πιο πιθανό είναι τα μέλη δεπ και οι υποδομές του να καλύψουν τρύπες και φιλοδοξίες του ηγετικού ιδρύματος.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Αναβάθμιση δια της υποβάθμισης. Όλα γίνονται για να διατηρηθεί η εκλογική πελατεία στον χώρο της Τριτοβάθμιας που με τόσο κόπο χτίστηκε.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.