Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την στατική επάρκεια


chrisvach

Recommended Posts

18 ώρες πριν, Giorgos1987 said:

Δεν ξέρω τι ισχύει με την συγκεκριμένη νομοθεσία, δεν είμαι Π.Μ. Αλλά αν συνέβαινε αυτό που περιγράφεις θα έκανα αγωγή σε αυτόν που έκανε την αυθαιρεσία στο δικό του διαμέρισμα να μου πληρώσει τις εργασίες ενίσχυσης.

Κι εγώ που είμαι Π.Μ. το ίδιο θα έκανα (αγωγή) ... Το θέμα είναι καθαρά νομικό (όχι Π.Μ.) και σύντομα θα βρεθεί στις αίθουσες δικαστηρίων ...

Προσωπικά βέβαια προτιμώ την πρόληψη (θέμα στη γενική συνέλευση με αίτημα την κατεδάφιση και απαγόρευση αυθαιρεσιών, καταγγελία, εξώδικο κλπ)...

Χωρίς τα παραπάνω στην περίπτωση της αγωγής ο δικαστής θα μας ρώταγε γιατί ανεχόμαστε 15-20-30 χρόνια την αυθαιρεσία στην πολυκατοικία μας χωρίς να κάνουμε το παραμικρό ??? Τι του απαντάμε οεο ??? Μήπως πριν ήταν ασφαλής η πολυκατοικία, ενώ τώρα που μας ζητάνε να πληρώσουμε είναι επικίνδυνη ???

Μετά από 15-20-30 χρόνια ανοχής η αγωγή ενδέχεται να απορριφθεί !!! 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 11/5/2018 at 6:38 ΜΜ, yo4 said:

Και έρχεται η ώρα που η αυθαιρεσία που έκανε το διαμέρισμα του Δ' ορόφου θα οδηγήσει σε εκπόνηση ΜΣΕ για όλο το κτήριο η οποία θα βγάλει ότι θα απαιτηθούν π.χ. ενισχύσεις στο διαμέρισμα του Β' ορόφου (μανδύες κλπ). Ο ιδιοκτήτης του Β' θα πει: "Βεβαίως να κάνω ενισχύσεις στο δικό μου διαμέρισμα για την αυθαιρεσία του άλλου" ή θα πει σε εκείνον του Δ' ορόφου να  γκρεμίσει το αυθαίρετό του; Εσείς τι λέτε; 

 

Στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι η εξ ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη προσθήκη δε μισθώνεται και δε λαμβάνει άδεια λειτουργίας. Ας αναλύσουμε λίγο την έννοια "εξ ολοκλήρου αυθαίρετο ακίνητο".

 

(Α) Ένα κτίριο, στο οποίο δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ιδιοκτησίες, θεωρείται εξ ολοκλήρου αυθαίρετο όταν:

1) η ανέγερσή του έγινε παράνομα χωρίς την έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης

2) η ανέγερσή του εγκρίθηκε με έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης αλλά εγκαταστάθηκε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε αυτό χωρίς την έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης

 

(Β) Μία προσθήκη, σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ιδιοκτησίες, θεωρείται εξ ολοκλήρου αυθαίρετη όταν:

1) η ανέγερσή της έγινε παράνομα χωρίς την έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης

2) η ανέγερσή της έχει εγκριθεί με έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης αλλά έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε αυτήν χωρίς την έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης

 

(Γ) Μία οριζόντια ιδιοκτησία, που δεν αποτελεί προσθήκη, θεωρείται εξ ολοκλήρου αυθαίρετη όταν:

1) η ανέγερσή του κτιρίου, στο οποίο συστάθηκε, έγινε παράνομα χωρίς την έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης

2) η ανέγερσή του κτιρίου, στο οποίο συστάθηκε, έχει εγκριθεί με έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης αλλά έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε αυτήν χωρίς την έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης

 

(Δ) Μία οριζόντια ιδιοκτησία, που αποτελεί προσθήκη, θεωρείται εξ ολοκλήρου αυθαίρετη όταν:

1) η ανέγερσή της, έγινε παράνομα χωρίς την έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης

2) η ανέγερσή της έχει εγκριθεί με έκδοση άδειας οικοδομής/δόμησης αλλά έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε αυτήν χωρίς την έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης

 

Συνεπώς κτίρια που δεν είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα και προσθήκες και οριζόντιες ιδιοκτησίες που δεν είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες μπορούν να μισθωθούν και να λάβουν άδεια λειτουργίας, ακόμα και αν το κτίριο είναι στατικά ανεπαρκές. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ. Αυτό δε σημαίνει ότι τα μη εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίρια που είναι στατικά ανεπαρκή απαλλάσσονται της υποχρέωσης στατικής ενίσχυσης. Η υποχρέωση για την εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και υλοποίησης των εργασιών ενίσχυσης εξακολουθεί να υφίσταται. Όμως σε αυτή την περίπτωση το ζόρι το τραβάει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που έχτισε παράνομα την εξ ολοκλήρου αυθαίρετη προσθήκη. Τότε αυτός θα αναλάβει "εξ ολοκλήρου" το κόστος της μελέτης επεμβάσεων και της στατικής ενίσχυσης, αλλιώς δεν θα μισθώσει.

 

ΥΓ: Ελπίζω να μην σας κούρασα με το μακροσκελές μήνυμά μου.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Επίσης φανταστείτε περιπτώσεις σε πολυκατοικίες που έχει ρυθμίσει με τον 4178/13 την αυθαιρεσία του Α' ορόφου ο 1ος μηχανικός και την αυθαιρεσία του Β' ορόφου ο 2ος μηχανικός (ίδια αυθαιρεσία). Ο 1ος μηχανικός έχει βγάλει το ΔΕΔΟΤΑ κατηγορία "Υ" και ο 2ος κατηγορία "Μ". Λόγω της συγκεκριμένης Υ.Α. ο πρώτος κάθε φορά που θα δίνει βεβαίωση για τον Α' όροφο θα πρέπει να γράφει ότι απαιτείται ΜΣΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ ο 2ος όχι. Με λίγα λόγια όσοι έχουμε "Υ" σε ΔΕΔΟΤΑ καλούμαστε για άλλη μια φορά να ανακοινώσουμε τα "ευχάριστα" νέα στον ιδιοκτήτη...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίμως υφιστάμνο κατάστημα , οριζόντια ιδιοκτησία , χώρος συνάθροισης κοινού , έχει αποκτήσει από πάνω 2 αυθαίρετους ορόφους.
Απαιτείται ενίσχυση για όλο το κτίριο. 

Το νομίμως υφιστάμενο ισόγειο 
α. μισθώνεται ?
β. παίρνει άδεια λειτουργίας ?   

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

15 λεπτά πριν, avgoust said:

Νομίμως υφιστάμνο κατάστημα , οριζόντια ιδιοκτησία , χώρος συνάθροισης κοινού , έχει αποκτήσει από πάνω 2 αυθαίρετους ορόφους.
Απαιτείται ενίσχυση για όλο το κτίριο. 

Το νομίμως υφιστάμενο ισόγειο 
α. μισθώνεται ?
β. παίρνει άδεια λειτουργίας ?   

Ο χρησμός στον άρθρο 4 της ΥΑ λέει: «Μέχρι την υλοποίηση των εργασιών ενίσχυσης η εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη προσθήκη δεν μισθώνεται και δεν λαμβάνει άδεια λειτουργίας.»

Η οριζόντια ιδιοκτησία που σε αφορά, δεν είναι ούτε «εξ'ολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή» ούτε «αυθαίρετη προσθήκη». Άρα μισθώνεται / παίρνει άδεια λειτουργίας.

Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω...

... παρόλο που είναι πέρα από προφανές ότι το κτίριο πρέπει να ελεγχθεί και να ενισχυθεί... (με την ταυτότητα κτιρίου ίσως; )

 

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι έχουν συνειδητοποιήσει τι έχουν κάνει με τις ΜΣΕ.

Για να μην επαναλάβω αυτά που πολύ εύστοχα είπαν οι συνάδελφοι να πάω λίγο παρακάτω...

  • με ποιόν τρόπο θα απαγορευτεί η μίσθωση σε κάποιον που το ακίνητο βγει στατικά ανεπαρκες? πχ να επισυνάπτεται πιστοποιητικό μεταβίβασης στις μισθώσεις (καλά μιλάμε για χαμό)
  • Στανταρ θα παίζει παζάρι ανάμεσα σε πελάτη και μηχανικό για το τι αποτέλεσμα θα βγάλει η ΜΣΕ, διότι όπως πολυ καλα γνωρίζουμε πάντα υπάρχει ο μηχανικάρας του γνωστού του φίλου που τα βγάζει όλα καλά και με 300€.
  • τα 5 χρόνια που έχουμε για την υποβολή θα εξαντλούνται πλέον ώστε οι ενισχύσεις να μετατεθούν (σιγά μη γίνουν ποτέ)
  • πες ότι έχουμε κτίριο του 2010 με ΕΑΚ και λόγω ενός νέου μπαλκονιού το ένα δοκάρι βγαίνει προβληματικό. έχουμε και τη σοφιτούλα μας αλλά οριακά βγαίνουν οκ τα υποστυλώματα. Οι ενισχύσεις θα πάνε με ΚΑΝΕΠΕ και θα πρέπει να λυθεί όλος ο φορέας ξανά.... παίζει να βγουν και οι μισές κολώνες να θέλουν ενισχύσεις με ΚΑΝΕΠΕ.

 

Link to comment
Share on other sites

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ετοιμάζεται να ανεγείρει άγαλμα για τον  ευεργέτη του κλάδου τους Μηχανικό...  :mrgreen:

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από πλευράς λογισμικού στατικών μελετών, εκεί που μέχρι τώρα χρειαζόταν μόνον πρόγραμμα για μελέτη στατικής επάρκειας, τώρα χρειάζεται και για μελέτη ενισχύσεων και για ΚΑΝΕΠΕ (linear) και για ΚΑΝΕΠΕ (non-linear, μπας και αποφευχθούν οι ενισχύσεις). Ρε μπας και υπάρχει δάκτυλος των εταιρειών λογισμικού;

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, gp1 said:

(...) Ρε μπας και υπάρχει δάκτυλος των εταιρειών λογισμικού;

Μ αρέσει που αναρωτιέσαι. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.