Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώμα Υπογραφής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών


Recommended Posts

Δεν έχω γνώση να απαντήσω σε αυτό που ρωτάς. Θα ήθελα όμως να σχολιάσω, ότι για τη φήμη του επαγγέλματός μας δεν είναι καλό να αναλαμβάνουμε εργασίες που δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για το πως να τις φέρουμε εις πέρας.

Υπάρχει ολόκληρη κριτική για το ποιοι υπογράφουν τοπογραφικά, και ορθώς υπάρχει. Ε, φαντάσου ότι αυτοί όλοι κάνουν ένα μάθημα γεωδαισίας. Εμείς σχετικά με αρχιτεκτονική δεν έχουμε διδαχθεί καν το αν οι τοίχοι περιέχουν μέσα τούβλα ή μπισκότα. Τι είδους αρχιτεκτονική μελέτη μπορούμε να υπογράψουμε με αυτά τα δεδομένα?

Εύχομαι να μην το πάρεις προσωπικά, και ειλικρινά συγνώμη αν σπαμάρω.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν νομίζω πως έχεις δίκιο. Εκτός κι αν το σκεπτικό σου έχει ως βάση τον περιορισμό του αντικειμένου εργασίας στην καθαρά γνωσιακή (βάσει σπουδών) υποδομή.

Η Αρχιτεκτονική (υπό τη στενή έννοια του σχεδίου, και σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες) είναι περισσότερο τέχνη, και λιγότερο επιστήμη.  Είναι, περισσότερο ορθή αντίληψη του χώρου και των ανθρώπινων αναγκών, παρά εφαρμογή κανονισμών και διατάξεων. Και απαιτεί υψηλό επίπεδο αισθητικής, ώστε να μην παραχθούν εκτρώματα.

Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των δύο. Ας μην εμποδίσουμε κάποια λουλούδια να ανθίσουν, έστω κι αν είναι στην έρημο... 

εδιτ

για να μη νομίζεις, ότι ισχύει μόνο για τους τοπογράφους "...αν οι τοίχοι περιέχουν μέσα τούβλα ή μπισκότα...", σε πληροφορώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων των "πιο ειδικών" σχολών, δεν έχει επισκεφθεί εργοτάξιο, και δεν γνωρίζει βασικά πράγματα της πράξης.

Edited by tetris
  • Like 1
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, με την ίδια λογική ας κάνουν όλοι οι μηχανικοί όλες τις μελέτες όλες των μηχανικών. Γιατί πχ εγώ που είμαι τοπογράφος, να μπορώ να κάνω αρχιτεκτονική μελέτη και όχι ο μεταλλειολόγος μηχανικός?

Θα ήθελα να δω, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, άνθρωποι που έχουν διδαχθεί τόσα λίγα πράγματα μπορούν να ανακατευτούν με τόσα πολλά πράγματα. Η εμπλοκή των τοπογράφων με τα αρχιτεκτονικά, δε, (σε θεωρητικό επίπεδο διότι πρακτικά είναι σπανιότατο) είναι ίσως το πιο σκανδαλώδες παράδειγμα της ελληνικής "πραγματικότητας".

Πάντως, στον φίλο που ρωτάει, θα πρότεινα αν του αρέσει η αρχιτεκτονική να το κυνηγήσει να το σπουδάσει. Δεν το λέω ειρωνικά καθόλου. Στη θέση του, θα έκανα έστω και ένα bachelor σε κολλέγιο. Θα είχα το τυπικό δικαίωμα υπογραφής από το ΤΕΕ και θα είχα και πρακτικές σπουδές στο αντικείμενο, κάτι που θα οδηγούσε και στο να με εμπειστευτούν ότι αγαπάω το αντικείμενο. Θα ήταν ένας ενδιαφέρων συνδυασμός σπουδών.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, ntanos said:

Εύχομαι να μην το πάρεις προσωπικά, και ειλικρινά συγνώμη αν σπαμάρω.

Δεν το πήρα προσωπικά αλλά θα ήθελα άλλη φορά να διαβάζεις πιο προσεκτικά το κείμενο. Ανέφερα ότι γνώμη μου είναι ότι δεν μπορούμε.

Το θέμα το έθεσα γιατί έχω στα χέρια μου Άδεια δόμησης για 3όροφο από τοπογράφο μηχανικό και κάνω ένα τεχνικό έλεγχο. Αν λοιπόν δεν έχουμε δικαίωμα για 3όροφο τότε η άδεια έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να το αναφέρω.

Τι θα κάνατε στη θέση μου;

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, tetris said:

....

Η Αρχιτεκτονική (υπό τη στενή έννοια του σχεδίου, και σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες) είναι περισσότερο τέχνη, και λιγότερο επιστήμη....

Αγαπητέ…. Δεν ισχύει αυτό που λες παρ ότι εύλογο να το λες έτσι αφού δεν έχεις καν σπουδάσει Αρχιτεκτονική.

Το τέχνη (δηλαδή καλές τέχνες) είναι ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά και μάλιστα ούτε καν το βασικό….

Απλά αυτό μόνο βλέπουν με μια ματιά και εντυπωσιάζονται (όταν και αν) οι μη μελετητές Αρχιτεκτονικής.

Αν ήταν έτσι τότε και οι Πικασό, Σαλβαντόρ Νταλί, Βαν Γκόν κλπ. θα είχαν διαπρέψει ως αρχιτέκτονες…..

(Επ ευκαιρία της παρούσας να ενημερώσω και σε όσους νομίζουν ότι γραμμικό σχέδιο Κατόψεων, Τομών, Όψεων κλπ.… και αυτά δεν είναι Αρχιτεκτονική παρ ότι σε αρκετές σχολές στην Ελλάδα τα μαθήματα για γραμμικό σχέδιο τα έχουν κάτω από τον επιβλητικό τίτλο Αρχιτεκτονική.  Δεν είναι κι ας μη είναι ΝΑΣΑ*)

Οπότε και αυτά είναι πάρεργο της Αρχιτεκτονικής και αναγκαία βασική (ΑΒ) για να μπορείς να συνθέτεις Αρχιτεκτονικές μελέτες. Και μια απλή σχολή σχεδιαστών (ειδικά από παλαιά που είχα συναντήσει αρκετούς) έβγαζε υπέροχα καταρτισμένους σχεδιαστές…. Και όχι αρχιτέκτονες

Οπότε καλό είναι κατά κανόνα (διότι ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις) ο καθένας ασχολείται με το είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες

 

Μπονζούρ…. Είμαι στον πρώτο καφέ τώρα και την καλημέρα μου με βροχούλες

 

Υ.Γ.

Επ ευκαιρία έχω ακούσει συχνά ατάκες αρχιτεκτονίζοντες μη Αρχιτέκτονες όταν αναφέρονται σε Αρχιτεκτονική να λένε την θειική ατάκα… έλα μωρέ δεν είναι και ΝΑΣΑ…

Φυσικά ξεχνάνε πως και οι φυσικοί μαθηματικές ή αστρολογικές ή ότι άλλο θες διάνοιες επιστήμονες στη ΝΑΣΑ σε Αρχιτέκτονα και Πολιτικό Μηχανικό και Τοπογράφο και Μηχανολόγο πάνε για να φτιάξουν το σπίτι τους….

 

Δεύτερη τζούρα φραπέ….  

 

*********

 

23 λεπτά πριν, cendroid said:

.... Άδεια δόμησης για 3όροφο από τοπογράφο μηχανικό .........

....η άδεια έχει σοβαρό πρόβλημα ...

η Άδεια είναι ανακλητέα όταν και αν ελεγχθεί ή απλά καταγγελθεί. 

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, cendroid said:

Το θέμα το έθεσα γιατί έχω στα χέρια μου Άδεια δόμησης για 3όροφο από τοπογράφο μηχανικό και κάνω ένα τεχνικό έλεγχο. Αν λοιπόν δεν έχουμε δικαίωμα για 3όροφο τότε η άδεια έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να το αναφέρω.

Τι θα κάνατε στη θέση μου;

Χωρίς να είμαι σίγουρος, κάτι θυμάμαι για 2 ορόφους + υπόγειο. Οπότε αν είναι ισόγειο, πρώτος δεύτερος δεν ξέρω αν υπάγεται σε αυτή την περίπτωση. Ίσως για αυτό να υπάρχει η παρανόηση των τριών ορόφων. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για λίγο "γκρίζο" θέμα, πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει ρίσκο να ανακληθεί μία τέτοια άδεια. Καλό είναι να ακούσεις και την άποψη κάποιου έμπειρου μηχανικού βέβαια, κατά προτίμηση στην αρμόδια ΥΔΟΜ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, ppanag said:

@cendroid @Didonisανάλογα βέβαια και πότε εκδόθηκε η άδεια... 

Σωστά

Απλά έχουμε δει τέρατα για περιοχές Βούλας και πέριξ τα τελευταία 25 χρόνια....

Τοπικά μεγαλοεργολαβικα συμφέροντα οπτική γκαβομάρα υπαλλήλων ....

Link to comment
Share on other sites

@cendroid  Οι διατάξεις για τα δικαιώματα υπογραφής αρχιτεκτονικών από τοπογράφους είναι αυτές που παρέθεσες στην πρώτη σου δημοσίευση. Δεν προκύπτει δυνατότητα υπογραφής για κτίριο με τρεις υπέργειους ορόφους.

3 ώρες πριν, cendroid said:

Τι θα κάνατε στη θέση μου;

Θα έβρισκα τα σχέδια των μελετών γιατί εκεί μπορεί να υπάρχει υπογραφή πολιτικού ή αρχιτέκτονα μαζί με του τοπογράφου.

Ο μόνος μηχανικός που αναφέρεται στο έντυπο της άδειας είναι ο τοπογράφος;

Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατον να έχει εκδοθεί άδεια και η ΥΔΟΜ να παρέβλεψε ποιος υπέγραψε τις μελέτες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Απλά επιβεβαιώσατε αυτά που και εγώ θεωρώ σωστά. Ο τοπογράφος δεν έχει δικαίωμα για 3όροφο.

Η άδεια είναι πρόσφατη. Άδεια δόμησης για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, διαρρυθμίσεις και μια μικρή προσθήκη στο ισόγειο. Όλες οι αρχιτεκτονικές μελέτες τοπογράφος. Τα στατικά πολιτικός μηχανικός.

Το κτίριο είναι 3όροφο με δύο υπόγεια (κατάστημα-γραφεία).

Απλά επειδή η θέση μου είναι λεπτή δεν θέλω να εκθέσω τον συνάδελφο χωρίς να είμαι σίγουρος, γιαυτό έθεσα το ερώτημα μήπως μου διαφεύγει κάτι.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.