Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώμα Υπογραφής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών


Recommended Posts

Συνάδελφε,  με τον όρο "αρχιτεκτονικά" ή "αρχιτεκτονική μελέτη" ενός κτιρίου εννοούμε τη μελέτη για την ανέγερσή του και όχι την αλλαγή διαρρυθμίσεων ή την επέκταση ισογείου. Αυτά μπορεί να τα υπογράψει και ας είναι το κτίριο τριώροφο. Οπότε στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

14 λεπτά πριν, Overseer said:

... Αυτά μπορεί να τα υπογράψει και ας είναι το κτίριο τριώροφο. Οπότε στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό....

Από ποια νομοθεσία προκύπτει αυτό?

Η απλά είναι η άποψη σου….

Πχ τα ευκολάκια τα υπογράφουν άπαντες ή ακόμα και η κομμώτρια της γειτονιάς μου που έκανε καλο γραμμικό σχέδιο στο γυμνάσιο…

Ισχύει και για άλλα ευκολάκια…. Και ο ορισμός ή το όριο τι είναι?

 

Απ όσο ξέρω η νομοθεσία προβλέπει για τι έργα απαιτεί άδεια για άλλα μικρής κλίμακας και άλλα (εδώ ναι υπάρχουν τα εύκολα) δεν απαιτεί τίποτα και το σχεδιάζει ή το υλοποιεί ο καθένας όπως θέλει ….

 

Υ.Γ.

αγαπητέ τέτρις δεν έχω καμία σχέση με το - ε. .... 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή διαρρυθμίσεων είτε γίνει στο ισόγειο διωρόφου είτε στο ισόγειο τριωρόφου, τι διαφορά έχει;

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα υπογραφής για ανέγερση κτιρίου ύψους 2 ορόφων (σωστά ή όχι είναι άλλο ζήτημα) και κάνει λόγο για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Προφανώς οι διαρρυθμίσεις και η (μικρής έκτασης) επέκταση του ισογείου είναι πιο απλές εργασίες από την ανέγερση διωρόφου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, Overseer said:

Η αλλαγή διαρρυθμίσεων είτε γίνει στο ισόγειο διωρόφου είτε στο ισόγειο τριωρόφου, τι διαφορά έχει;

...

δεν απάντησες όμως ακόμα που το λέει αυτό η νομοθεσία!!

 

θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα κτηρίου.... που πάλι ας πούμε θα αφορά μια απλή προσθήκη στο Ισόγειο και διαρρυθμίσεις.... πχ κτήριο MALL ... 

Μπορεί να το υπογράψει σε Άδεια Οικοδομική και να έχει και την σφραγίδα του κράτους τα σχέδια (Κατόψεις, Τομές, Όψεις) μόνο με υπογραφή Τοπογράφου?

 

Τέσπα δεν έχει σημασία.... είναι απλά καλές τέχνες όλα αυτά ....

(Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτός ο αχταρμάς.... )

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Επειδή αυτά που αναφέρετε ανάγονται στην δεκαετία του 60 και του 30 , να εξηγήσω κάποια πράγματα λίγο όπως τα μάθαμε παλιά .

Προφανώς το τεε δεν θα πει τι ισχύει αφού και αυτό έχει διαφορετικά πράγματα υποστηρίξει όπως και το στε .

Για τους πολιτικούς υπομηχανικούς και τους τοπογράφους μηχανικούς , ισχύει το διώροφο με υπόγειο , αρχιτεκτονικά και στατικά και η προσθήκη ορόφου με στατικά από πολιτικό μηχανικό , βάσει διατάξεων του 72 και παλαιότερες .

Αυτές όμως έλεγαν για Β120 , αποστάσεις δοκών 5,5 μ , ζευκτών 7 , ύψος 4 μ και μεμονωμένα πέδιλα και βέβαια με απαλλαγή από αντισεισμικό έλεγχο .

Οτι δηλαδή φτιαχνόταν στα ιδιωτικά σπίτια , ως μονοκατοικίες και διόροφα εκείνες τις εποχές , που ο ΑΜ ΤΕΕ ήταν 4ψήφιος ή 5ψήφιος με το 1 μπροστά και ο ΑΜ ΠΕΠΥ (γιαγιά της ΕΕΤΕΜ) ήταν τριψήφιος , με πρώτο ψηφίο μικρότερο του 6. 

Μετά ήρθε το Β 160 και το Β 225 , ήρθε η πιλοτή , άλλαξε ο αντισεισμικός και πλέον δεν μπορούσες να κάνεις απαλλαγή και έβγαιναν διάφορες εγκύκλιοι .

Το αποτέλεσμα ήταν αυτόνομη υπογραφή μόνο αρχιτεκτονικά διωρόφου και συνυπογραφή στα στατικά για τον ΑΕ, και με πιλοτή , αφού τότε δεν θεωρείτο όροφος και με υπόγειο και με μπετόν μέχρι Β 225 , αρχιτεκτονικά προσθήκης 3ου ορόφου με στατικά από πολιτικό μηχανικό , ή και ενιαίο τριώροφο με στατικά από την αρχή από πολιτικό μηχανικό , όπως και η άδεια που λέμε.

Για αυτά κάποτε είχαμε τον Πανδέκτη , τώρα δεν ξέρω που είναι .

Βέβαια τώρα βγήκαν καινούργια ΕΔ για τους Διπλωματούχους που έχουν πάει στο στε μετά από πολλές προσφυγές και δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει .

Γενικά είναι τόσο το μπάχαλο στα ΕΔ , που άκρη δεν βγάζεις εύκολα .

Κάποτε πριν χρόνια είχα γράψει πιο αναλυτικά για το θέμα . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, Didonis said:

Τέσπα δεν έχει σημασία.... είναι απλά καλές τέχνες όλα αυτά ....

Συνάδελφε, φυσικά και δεν είναι καλές τέχνες. Προσωπικώς διαφωνώ ριζικά με αυτή την άποψη. 

Σου απάντησα για τη νομοθεσία. Αναφέρει ότι υπάρχουν απλές αρχιτεκτονικές εργασίες αλλά δεν διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μην προσπαθείτε να κρίνετε νόμους 60 και 90 ετών με τα σημερινά .

Απλές εργασίες τότε ήταν τα σπίτια του κόσμου που έπρεπε να φτιαχτούν με σωστό τρόπο και που πολλά μέχρι τότε γίνονταν από εμπειροτέχνες , τα οποία μια χαρά διατηρούνται μέχρι σήμερα σε μεγάλο αριθμό .

Αλλά τότε έμπαιναν κάθε χρόνο 150 ΠΜ , 80 αρχιτέκτονες και άλλοι τόσοι τοπογράφοι και πολιτικοί υπομηχανικοί , για να εξυπηρετήσουν όλη την χώρα .

Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, BAS said:

Μην προσπαθείτε να κρίνετε νόμους 60 και 90 ετών με τα σημερινά .

Συνάδελφε, ο νόμος στον οποίο αναφερόμαστε είναι το ΠΔ 99/2018.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ποιες είναι οι απλές μάλλον θα κριθεί και επί τόπου, από την αρμόδια υπηρεσία. Αφού το ενέκρινε, κάτι σημαίνει.

Τώρα ως προς το τι είναι αρχιτεκτονική, σαφώς και σε αυτό το "τέχνη" γίνεται παρανόηση ότι είναι κάτι αόριστο και προσωπικό, (στην τελική και οι άλλες μηχανικές επιστήμες τέχνες ονομάζονται). Αυτό που ίσως ήθελε να πει ο tetris είναι πως οι τοπογράφοι, ανήκουν κι αυτοί στην ομάδα επιστημών του σχεδιασμού του χώρου και είτε έχουν, είτε οφείλουν να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις ΚΑΙ από αρχιτεκτονική, τουλάχιστον μέχρι το σημείο να παράγουν ή έστω να αναπαράγουν τα σπίτια του κόσμου, ώστε όπως είπε και ο ΒΑΣ να λύνεται το στεγαστικό λειτουργικά και με ασφάλεια, έστω στο χώρο της υπαίθρου.

Το ποιές είναι αυτές οι βασικές γνώσεις είναι άλλη συζήτηση. Όποιες πάντως είναι, οφείλουν οι σχολές να τις προσφέρουν, αλλιώς ας αλλάξουν τίτλο (rural engineers δηλώνουν οι σχολές ότι βγάζουν) και να λένε μόνο τοπογράφοι και μάλιστα χωρίς το μηχανικοί (και να διώξουν και το μισό προσωπικό τους). Το ίδιο και δικές μας, οι σχολές των ΠΜ. Στην τελική μελετούν έργα και μελέτες πολεοδομίας; συγκοινωνιών κλπ αλλά όχι αρχιτεκτονικές; που είναι η δομική μονάδα των προηγούμενων έργων του χώρου;

Edited by georgios_m
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

26 λεπτά πριν, Overseer said:

Συνάδελφε, ο νόμος στον οποίο αναφερόμαστε είναι το ΠΔ 99/2018.

Μόνο που και αυτός αναφέρεται στο 1972 , που πάει παλαιότερα και νεώτερα .

Παράθεση

2. Ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα: α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 769/1972 ΦΕΚ 223/Α’/1972. β. Εκπόνηση μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας Κτηριακών Έργων. γ. Αποτύπωση υφιστάμενων κτηρίων

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.