Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Αυθαίρετα: Έσπασαν το «φράγμα» του 1,5 εκατομμυρίου οι καταχωρήσεις στο ΤΕΕ


Recommended Posts

Έσπασαν το «φράγμα»  του 1,5 εκατομμυρίου οι συνολικές καταχωρήσεις  ακινήτων και αγγίζουν το 1 εκατομμύριο οι «καθαρές» υπαγωγές αυθαιρέτων στο  ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, με τους τρεις τελευταίους νόμους νομιμοποιήσεων (ν4014/11, ν4178/13 και 4495/17) .Παράλληλα φαίνεται ότι  πήρε για τα καλά μπροστά  και ο τελευταίος  πολεοδομικός νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, για το διάστημα   μέχρι  στις 17 Απριλίου 2018.

AYTHAIRETA-600-x-251-600x251.jpg

Οι παρατάσεις των ειδικών ρυθμίσεων, που ισχύουν κάθε φορά για τις εκπτώσεις και τη χρονική προθεσμία των δηλώσεων αυθαιρέτων αποδεικνύεται καταλυτικός παράγοντας, τόσο για τη ροή όσο και για τον όγκο των δηλώσεων αυθαιρέτων, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, προς τους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε για τα θέματα του ΤΕΕ και των μηχανικών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριετούς (2015-18)  θητείας του, στο «τιμόνι» του ΤΕΕ.

Ασανσέρ οι δηλώσεις

Σε περιόδους κοντά στη λήξη της προθεσμίας, όπως έγινε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες πριν την πρόσφατη προθεσμία της 8ης Απριλίου 2018 λήξης νομοθετικής ισχύος της έκπτωση 20% του προστίμου  αυθαιρέτων,   ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλεται πενταπλασιάζεται συγκριτικά με την καθημερινή ροή των υποβολών δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ,  είπε ο Γ. Στασινός.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την 8η Απριλίου 2018 ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλεται σε καθημερινή βάση κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Προέβλεψε ότι η ροή των δηλώσεων θα ενισχυθεί μετά την ψήφιση της αναμενόμενης τροπολογίας του ΥΠΕΝ, που δίνει  νέα παράταση της έκπτωσης του προστίμου κατά 20% μέχρι στις  8 Οκτωβρίου 2018, όπως επίσης ότι λίγο πριν την εκπνοή της νέας προθεσμίας του Οκτωβρίου, θα εκτοξευτούν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «οι προβλεπόμενες εκπτώσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία εφαρμογής του νέου πολεοδομικού νόμου 4495/17, ο πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε την εικόνα ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί και ότι έχουν γίνει εκατομμύρια συναλλαγές, χωρίς πρόβλημα σε κανένα μηχανικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα  την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα,  των ψηφιακών  υπηρεσιών του ΤΕΕ.

Καλύπτεται το κενό

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ της 8η Απριλίου 2018, που έληξε η νομοθετική ισχύς της έκπτωσης κατά 20%  στα πρόστιμα των αυθαιρέτων  και της ισχύος της νέας νομοθετικής ρύθμισης, που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ και αναμένεται σύντομα να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, με πρόβλεψη παράτασης της προθεσμίας της έκπτωσης του προστίμου αυθαιρέτου κατά 20%   έως την 8η Οκτωβρίου 2018, επί της ουσίας δεν υπάρχει κενό. Η έκπτωση ισχύει κανονικά για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ενώ η νέα ρύθμιση θα καλύψει νομοθετικά, το χρονικό κενό αναδρομικά.


View full είδηση

Link to post
Share on other sites

Αυτά τα 1.500.000 αυθαίρετα είναι τακτοποιημένα προσωρινά.

Αφού λήξει η ισχύς της τακτοποίησης τι θα γίνει;

Link to post
Share on other sites

1.500.000 σίγουροι "πελάτες" θα τα ξαναακουμπήσουν....

Link to post
Share on other sites

Δεν κατάλαβα τί έγινε με τις περαιωμένες δηλώσεις του 4014 που δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν.....

Link to post
Share on other sites

πάλι μετράνε τις βεβαιώσεις για ρυθμίσεις.

Link to post
Share on other sites

Τα "νούμερα" είναι για κλάματα!!! Ένας ολόκληρος λαός ασχολείται με νόμους ρύθμισης αυθαιρεσιών τα τελευταία 7 χρόνια κι αυτό που τελικώς κατορθώθηκε, είναι να έχουν υπαχθεί σε αυτούς συνολικά περίπου 740.000 δηλώσεις (ακίνητα - ΟΙ)!!!! Ναι, μόνο 740.000 δηλώσεις!!! Οι υπόλοιπες είναι αυτές που έχουμε στη διάθεσή μας για να παίζουμε..... Τα νούμερα αυτά απευθύνονται απλώς σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες εντυπώσεις.

Τα ακίνητα - ΟΙ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια είναι περίπου 9.000.000!!! Τα περισσότερα από αυτά (κατά την προσωπική μου άποψη ένα ποσοστό πάνω από 70% έχουν αυθαιρεσίες και χρήζουν υπαγωγής σε νόμο ρύθμισής τους! Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν κι έπεισαν περίπου το 12%.... Μπράβο!!! Μέσα σε 7 χρόνια επείσθη το 12%.... Απομένει να πεισθεί και το υπόλοιπο 88%....

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι και αυτή τους η προσπάθεια θα έχει επιτυχία;;;; Άντε, το πολύ πολύ μέχρι και το τέλος του τραβηγμένου α' εξαμήνου να γίνουν π.χ. 100.000 δηλώσεις ακόμα (θα είναι επίτευγμα)... Μετά ...πάπαλα! Ουδείς θα ενδιαφερθεί! Μόνο αν τα "κοράκια" (ελεγκτές, ήδη βγήκαν σε κάνα δυό περιοχές του Λεκανοπεδίου) βγουν παγανιά! Δηλαδή τα τελευταία 3 εξάμηνα θα ψάχνουν για "χαζούς".... Αλλά κι αυτοί σώθηκαν πια, τους κατάλαβαν, τους πήραν χαμπάρι, δεν τσιμπάνε, περιμένουν στωϊκά.....  Όσο λοιπόν τραβήξουν επιπροσθέτως το α' εξάμηνο (μάλλον θα το πάνε μέχρι τις εκλογές) μια τρύπα στο νερό θα πετύχουν...

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

ΟΥΦ!!! Και νόμιζα ότι μόνο εγώ έχω ανοιχτές δηλώσεις! 

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.