Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΦΚΑ: Συμψηφισμός ποσού προς επιστροφή με εισφορές


Engineer

Recommended Posts

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους που δικαιούνται ποσό προς επιστροφή, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών 2017, ότι συμψηφίζεται με τρέχουσες εισφορές (συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς Μαρτίου 2018), ως εξής:

  • Αν είναι μικρότερο των 50,00€ θα συμψηφισθεί αυτόματα.
  • Αν είναι μεγαλύτερο των 50,01€ μπορεί να συμψηφισθεί εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31/5/2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ, ή στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μη Μισθωτών.

Μετά τη πάροδο της προθεσμίας το ποσό προς επιστροφή θα πιστωθεί στον Τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Για τη δήλωση του ΙΒΑΝ, έχει δημιουργηθεί σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία στον ιστότοπο ΕΦΚΑ.
Επισημαίνεται ότι η επιλογή συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με τρέχουσες εισφορές διασφαλίζει και αποτρέπει ενδεχόμενη κατάσχεσή του έναντι οφειλών προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ο λογιστής μου λέει ότι για την επιστροφή χρημάτων πρέπει να κάνω αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Εγώ νομίζω ότι αίτηση χρειάζεται μόνο για τον συμψηφισμό. Έτσι τουλάχιστον γράφει το mail που μου ήρθε από τον ΕΦΚΑ.

Άλλαξε κάτι?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα επιλέξει συμψηφισμό και μετά από λίγες μέρες, το ειδοποητήριο Απριλίου βγήκε με μειωμένο ποσό.. ίσο με το κανονικό μείον το ποσό της επιστροφής, οπότε προσωπικά μου συμψηφίστικαν άμεσα. Δεν ξέρω τι έχει γίνει με όσους περιμένουν πίστωση του ποσού το λογαριασμό τους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είδα μόλις μόλις τώρα είναι ότι το ποσό που είχα καταθέσει για τον συμψηφισμό όλων των δόσεων (να πω ότι στο ειδοποιητήρια μετά την έκδοση των αναδρομικών κατέθεσα το ποσό εισφοράς του μήνα και όχι το πληρωτέο, οπότε είχε μείνει υπόλοιπο πιστωτικό όσο και το υπόλοιπο όλων των δόσεων) τελικά πήγε σήμερα και εξόφλησε όλες τις υπόλοιπες δόσεις, και μηδενίστηκε όπως έπρεπε το πιστωτικό που είχα.

Οπότε ρίξτε μια ματιά μην βρεθείτε προ εκπλήξεων αν υπάρχει ποσό πιστωτικό ή αν έχετε καταθέσει (προκαταβολικά) χρήματα για το ειδοποιητήριο του Μάιου που ακόμη δεν έχει εκδοθεί. 

1.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, παρακαλώ όποιος συνάδελφος γνωρίζει για μια απάντηση στο παρόν:

Ποσό επιστροφής εντός του έτους 2018 που προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα στον ΕΦΚΑ (ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών 2017), δηλώνεται σε κάποιο πεδίο της φετινής φορολογικής δήλωσης (φορολογικού έτους 2018);

Link to comment
Share on other sites

Θα σου την γνώμη μου (με ότι βάρος αυτή έχει).

Η γνώμη μου είναι ότι, εφόσον χειρίστηκες ορθά στο 2017 το ποσό αυτό, δηλαδή φορολογήθηκες για αυτό το ποσό, δηλαδή δεν το εξέπεσες, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι στο 2018.
Και εξηγώ. Είτε ως επιστροφή, είτε ως συμψηφισμό, δεν θα πρέπει να έχεις εκπέσει το ποσό αυτό στην δήλωση του φορ.έτους 2017 (ούτε στην φορολογική βάση του 2017, ούτε στην λογιστική βάση του 2017), δηλ. ως καταχώρηση στα βιβλία θα πρέπει να έχουν γίνει οι αντίστοιχες αρνητικές εγγραφές.
Και εφόσον ΔΕΝ ζητάς συμψηφισμό αλλά επιστροφή τότε είναι απαίτηση από τον ΕΦΚΑ.

Οπότε αν ισχύει το παραπάνω γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάνεις κάτι, διότι τότε ορθά δεν σου μείωσε τα έσοδα στο 2017. Και τώρα στο 2018 ορθά δεν πρέπει ούτε να σου τα μειώσει ούτε να σου τα αυξήσει. Δηλαδή το ποσό των εισφορών που επιστράφηκε (όχι που συμψηφίσθηκε) όπως είναι λογικό (κατ' εμέ), δεν μπορεί να εκπέσει σε καμία βάση (φορολογική/λογιστική) και από κανένα φορολογικό έτος, δεν τίθεται θέμα έκπτωσης του αντίστοιχου ποσού, αφού επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Επομένως χρήματα που πήρες πίσω στην τράπεζα δεν μπορείς να τα εκπέσεις ούτε στο'17 ούτε στο '18 [και αν η εκκαθάριση των εισφορών είχε γίνει μετά τις δηλώσεις και υποθετικά εξαιτίας αυτού του γεγονότος είχαν εκπέσει στο 2017, προσωπικά θα το "μάζευα" όχι με τροποποιητική στο 2017 άλλα με την δήλωση του φορ.έτους 2018, όπου την επιστροφή θα την έφερνα ως έσοδο στο 2018, ήτοι αρνητικά στην φορολογική βάση μειώνοντας τα έξοδα]

Υποθέτω ότι και άλλοι συνάδελφοι έχουν την περίπτωσή σου (και έχουν λογιστές) οπότε ας πουν και εκείνοι (οι συνάδελφοι) τι θα κάνουν.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

@georgegaleos σε ευχαριστώ για την απάντηση. Και γω θεωρώ δε χρειάζεται να κάνω κάτι για το 2018, αλλά είπα να πάρω και γνώμη συναδέλφων, μιας & πρέπει σιγά σιγά να την καταθέσω. Καλή συνέχεια, σε ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το σχόλιο που είχα κάνει, το μετέφερα εδώ, διότι αφορούσε την εκκαθάριση του 2018.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.