Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απαλλαγή αμοιβών


Recommended Posts

Το οτι εκανες την διαδικασιας δεν λεει κατι...Εμενα ΤΕΕ, τοπικο ΤΕΕ, εφορια, πολεοδομια μου ειπαν 4 εντελως διαφορετικα πραγματα...

 

Σ' αυτά έχεις δυστυχώς δίκιο φίλε μου. Λες και είμαστε σε διαφορετικό κράτος.

 

Θα σε συμβούλευα να ρωτήσεις στην εφορία και να ζητήσεις το αντίστοιχο κείμενο της νομοθεσίας. Μου το είχαν δώσει κι εμένα αλλά δυστυχώς δε φαντάστηκα πως θα μου ξαναχρειαστεί (αφού για να κάνω τη δουλειά μου έριξα και ολίγα "μπινελίκια" στην εφορία:twisted:) και το έστειλα για ανακύκλωση!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ειλικρινα αν ηξερα αυτη την ταλαιπωρια δεν θα εμπαινα καθολου στη διαδικασια..

 

Αλλα ειναι και το φορολογικο ρε γ@#το....

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι με μπερδέψατε λίγο.

Εγώ θέλω να εκδώσω άδεια για τους γονείς μου. Αυτό σημαίνει ότι κάνω δωρεά της αμοιβής στην εφορία, κόβω μηδενικό φεμ, πληρώνω τσμεδε, τεε. Έτσι δεν είναι? Το φπα το πληρώνω τελικά? Γιατί ρώτησα και στην εφορία σήμερα και δεν ήξερε κάνεις να μου απαντήσει. Με έστειλαν στο κεφάλαιο και ο εφοριακός μου είπε ότι εφόσον είναι δωρεά θα πληρώσω το 40%.

Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωσε τον εφοριακό πως η δωρεά γίνεται προς συγγενείς πρωτου βαθμού, δηλαδή τους γονείς σου. Δεν πληρώνεις 40%, δεν πληρώνεις ΦΕΜ, δεν πληρώνεις ΦΠΑ.

 

Ζήτα του αντίγραφο της νομοθεσίας που λεέι πως πρέπει να πληρώσεις. Είναι υποχρεωμένος να στο δώσει. Αν πάλι δε γίνεται τίποτα πήγαινε στο διευθυντή.

Link to comment
Share on other sites

Ούτε στον έφορο. Κάνε ερώτημα κατευθείαν στο υπουργείο οικονομικών. Θα πάρεις έγγραφη απάντηση πολύ σύντομα, θα τους την κολλήσεις στη μούρη και θα τους πεις "αυτό θα κάνετε". Έχουν ξεφύγει τελείως οι εφοριακοί στην προσπάθεια να μαζέψουν λεφτά και λένε ό,τι να'ναι μου φαίνεται!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Οι οδηγίες είναι αυτές που ανέβασε ο sotiris_an.

 

Εγώ ήμουν στη δεύτερη περίπτωση μόνο που επειδή επρόκειτο για τοπογραφικό (για πράξη αναλογισμού) δεν υπήρχε προυπολογισμός.

 

Το ΤΕΕ (γραφείο Δικαστικού) μου έδωσε ένα χαρτί "Υπολογισμός ΦΠΑ με απαλλαγή προκατάθεσης αμοιβής και άτυπη δωρεά" όπου υπολόγιζε το ΦΠΑ που έπρεπε να αποδώσω.

Επίσης μου έδωσαν ένα δεύτερο χαρτί με οδηγίες για τη συμπλήρωση του ΔΠΥ ως εξής:

"Η αμοιβή του μηχανικού για το έργο....είναι..Χ...

Έχει γίνει άτυπη δωρεά αριθμ.πρωτ.....ημ/νια....

Τεκμαρτές δαπάνες (54,4%)....α=Χ*0,544...

ΦΠΑ (19%) ...β=α*0,19...

ΣΥΝΟΛΟ ...α+β... "

 

Να ρωτήσω σχετικά με την ΑΠΥ...δεν πληρώνουμε ΦΠΑ επί του συνόλου της αμοιβής (το ανωτέρω 54,4% τι αφορά?)

Επίσης στην περιοδική δήλωση του ΦΠΑ, το ποσό της αμοιβής που κόβουμε το βάζουμε στον κωδικό 303 και το ίδιο ποσό πιστωμένο στον εαυτό μας στον κωδ. 353?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω πτυχίο Δομικών Έργων από ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Με τον αρραβωνιαστικό μου σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε στο χωριό και να χτίσουμε σπίτι σε ένα κτήμα που έχουν οι δικοί μου. Μπορώ να κάνω εγώ τις διαδικασίες; Νε σημειωθεί ότι έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται και μου φαίνεται οτι μπορείς να πάρεις απαλλαγή για τις αμοιβές εφόσον είναι στο όνομα σου η άδεια αλλά καλύτερα να μας πει κάποιος συνάδελφος που του έτυχε κάτι παρόμοιο.

Link to comment
Share on other sites

Έχω πτυχίο Δομικών Έργων από ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Με τον αρραβωνιαστικό μου σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε στο χωριό και να χτίσουμε σπίτι σε ένα κτήμα που έχουν οι δικοί μου. Μπορώ να κάνω εγώ τις διαδικασίες. Νε σημειωθεί ότι έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος. Ευχαριστώ.

 

καταρχήν...καλορίζικοι....

εφόσον έχεις κάνει έναρξη επαγγέλματος, εγγράφεσαι στην πολεοδομία της περιοχής του έργου, εγγράφεσαι στο ΤΕΕ ως τεχνολόγος μηχανικός και παίρνεις δικαίωμα υπολογισμού ελάχιστων αμοιβών (δες σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ), υπολογίζεις αμοιβές κανονικά και προχωράς στις διαδικασίες απαλλαγής κατάθεσης αμοιβής απο το ΤΕΕ (μπορείς στα downloads να βρείς την αίτηση κ.α δικαιολογητικά). Απο εκεί και πέρα, μελέτες, σχέδια, φοροτεχνικά......και εκδίδεις την άδεια οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

ele1984 ψάξε αν και τι υπογράφεις πρώτα από τις μελέτες που απαιτούνται. Η απαλλαγή είναι δευτερεύον προς εξέταση θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.