Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πάνω από 288.000 μη μισθωτοί χωρίς ασφαλιστική ικανότητα–ενημερότητα


Engineer

Recommended Posts

Τουλάχιστον 288.883 μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται σήμερα χωρίς ασφάλιση.

Και αυτό γιατί δεν κατάφεραν να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ πέρσι για ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και παράλληλα δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία τα οποία έδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το 25,6% των 1.155.354 μη μισθωτών (σ.σ. 288.883) δεν κατέβαλλε καθόλου εισφορές το 2017, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προέβλεπε το νέο σύστημα υπολογισμού των κρατήσεων με βάση το εισόδημα που απέκτησε από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς δεν απέκτησε ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα. Για να αποκτήσει θα πρέπει να καταβάλλει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις όλες τις εισφορές τις οποίες δεν κατέβαλλε πέρσι, τις τρέχουσες εισφορές του 2018, αλλά και να ρυθμίσει κάθε άλλη παλιότερη οφειλή.

Το πραγματικό ποσοστό των μη μισθωτών χωρίς ικανότητα –ενημερότητα μπορεί να είναι υψηλότερο από 25,6%.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το 22,1% των επαγγελματιών και των αγροτών έκανε πέρσι “μερικές καταβολές”.

Αυτό σημαίνει πως 255.333 μη μισθωτοί (22,1% των 1.155.354 ευρώ) κατέβαλλαν από 1 έως 85 ευρώ/μήνα (σ.σ. οι αγρότες ) – 158 ευρώ/μήνα (σ.σ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες).

Όσοι εξ αυτών κατέβαλλαν τις κατώτατες εισφορές (85 ευρώ οι αγρότες και 158 ευρώ οι επαγγελματίες) και παράλληλα, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ ή ακόμα και αν είχαν, τις είχαν ρυθμίσει και τηρούσαν τη σχετική ρύθμιση, θα μπορούσαν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα –ενημερότητα.

Ωστόσο, όσοι εξ αυτών δήλωσαν το 2016 υψηλότερο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2015 (και σε κάθε περίπτωση πάνω από 7.032 ευρώ), θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (βάσει εισοδήματος 2015) και καταβλητέων εισφορών (βάσει εισοδήματος 2016) σε 5 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Μαίου.

Όσοι από τους παραπάνω αυτασφαλισμένους μη μισθωτούς κατέβαλλαν ποσά κάτω από τα 85 ευρώ -158 ευρώ (ανάλογα με το αν ήταν αγρότες ή επαγγελματίες), δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα. Για να την αποκτήσουν, θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη που άφησαν από το 2017, βάσει της εκκαθάρισης των εισφορών τους όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα ειδοποιητήρια τα οποία έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Κατά τα άλλα, με βάση όσα προκύπτουν από τα ίδια στοιχεία, το 52,3% των μη μισθωτών, δηλαδή 604.250 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, κατέβαλλε τις προβλεπόμενες εισφορές το 2017.

Συνεπώς είχε ασφαλιστική ικανότητα –ενημερότητα, εφόσον φυσικά δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ακόμα και αν είχε, τις είχε ρυθμίσει και τηρούσε τη ρύθμιση.

 

του Δημήτρη Κατσαγάνη


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

άρα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξαφάνιση των ελεύθερων (επαγγελματιών) και την κοινωνική τους εξαθλίωση στέφεται από επιτυχία

αυτής της ίδιας κυβέρνησης που παρέχει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη σε λούμπεν & παρασιτικούς πληθυσμούς (τα πιόνια στην εξαθλίωση των υπολοίπων)

μπράβο!! άλλη μια νίκη του κινήματος της κατρουγκάλειας κοινωνικής δικαιοσύνης

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

ελα  μην  ανυσηχεις  όταν  εξαθλιωθουν  πλήρως  θα  τους  προσφερουν  τσαντιρι   συσσιτιο  και  επιδομα  300  ευρω  τον  χρονο

ώστε  να  νιώσουν  ανεξαρτησία  και  υπερηφανεια,  τι  να  τις  κανουν  τις  δουλειες ;;;  Μαδουρισμος μεχρι  θανατου

Edited by loser
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τσαντίρι*? απαπα πολυτέλειες και έξοδα... παγκάκι!

και που να δεις με το νέο ΕΝΦΙΑ* και το περιουσιολόγιο το '20

edit κι αυτό http://www.msn.com/el-gr/money/economy/αύξησαν-τις-δαπάνες-για-μισθούς-δημοσίου/ar-AAxwWhy?li=AAaiBsP&ocid=ientp

Edited by imhotep
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι αργά για δάκρυα. Γνωρίζω ελεύθερους επαγγελματίες που με ρουσφετάκια τους ψηφίζουν και τους υπερασπίζονται με πάθος. 

Θα έρθει η ώρα που θα χάσουν τη σφραγίδα. Κι εκεί θα βγαίνουν πύρινοι λόγοι για τη μεσαία τάξη και τη νεολαία που παραδόξως τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε. Αλλά θα είναι και τότε ακόμα πιο αργά.

Όπως έστρωσε ο λαός θα κοιμηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.