Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελέτες Φωτοβολταικών < 20 kW


teachertza

Recommended Posts

Δηλαδή μελέτη που να φαίνεται γιατί κάνεις αυτό που κάνεις, δηλαδή διαδικασία και κριτήρια επιλογής πάνελ, inverter, καλωδίων, γείωσης, μέσων προστασίας, διακοπτικών μέσων κλπ δεν κατατίθεται πουθενά? Γιατί το μονογραμμικό μπορεί να μην μπορεί να το υπογράψει περιπτεράς αλλά μπορεί σίγουρα να το κάνει! Δηλαδή το μόνο που μας διαφοροποιεί από έναν περιπτερά είναι το δικαίωμα υπογραφής? Το λέω αυτό γιατί ξέρω περιπτώσεις που η επιλογή των στοιχείων του μονογραμμικού γίνεται στο πόδι και αυτό το μονογραμμικό κατατίθεται το ίδιο για διαφορετικές περιπτώσεις της ίδιας ισχύος κάθε φορά!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 400
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η ΔΕΗ θέλει τεχνική έκθεση, εκεί τα γράφεις αυτά που αναφέρεις.

Αν πελατης σου δέχετε το μονογραμμικό να το κάνει ο περιπτερας (χωρίς κανένα ιχνος προσβολής προς το συγκεκριμένο κλάδο) τότε να τον γνωρίσω γιατί απο το ER έχω δει πως κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδίας και θέλω να κάνω μια :D (copy & paste θα είναι και αυτό)

Link to comment
Share on other sites

Σε όσες τεχνικές εκθέσεις έχω δει εγώ (που ναι, είναι λίγες) γίνεται μια απλή περιγραφή της εγκατάστασης! Ακόμα όμως και να γίνεται αναλυτική μελέτη (που δε νομίζω) τι γίνεται στις στέγες που η ΔΕΗ δε ζητάει τεχνική περιγραφή?

 

ΥΓ: Δεν καταλαβαίνω τη διάθεσή σου για ειρωνία, στην ίδια πλευρά είμαστε θέλω να πιστεύω! Εγώ ως νέος μηχανικός προσπαθώ να καταλάβω πώς μπορούν να φανούν οι γνώσεις που απέκτησα και να μην είμαι έρμαιο του κάθε ξερόλα μη μηχανικού που άνοιξε μια εταιρία με φωτοβολταϊκά και υποβιβάζει τη σημασία έστω ενός μονογραμμικού.

Link to comment
Share on other sites

ειμαι αποφοιτος διπλωματουχος ηλεκτρολογος μηχανικος και δεν διαθετω την απαιτουμενη προυπηρεσια πανω στις μελετες φωτοβολταικων.Ομως με ενδιαφερει να την αποκτησω και να εργαστω σε εταιρια φωτοβολταικων.Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν μπορω να εργαστω σε εταιρια φωτοβολταικων χωρις την απαιτουμενη προυπηρεσια .Παρατηρω οτι ολες οι αγγελιες ζητανε προυπηρσια και εμπειρια πανω στις μελετες φωτοβολταικων.Μπορει καποιος να μου το εξηγησει αυτο?

Link to comment
Share on other sites

streamer, σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Xωρίς να γνωρίζω τον jsk προσωπικά (μόνο από τα ποστς του) δε νομίζω ότι σε ειρωνευόταν.

Είσαι καινούργιος στον τομέα φωτοβολταϊκών και οι αντοχές σου είναι σίγουρα περισσότερες από όλους εμάς που, ναι μεν έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά αυτή έχει αποκτηθεί με πολλά νεύρα, πολύ διάβασμα, αβεβαιότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μία βιβλιοθήκη νόμων, Υπουργ. Αποφάσεων, αιτήσεων, ΦΕΚ εδώ, ΦΕΚ εκεί ...

 

Τώρα στην ερώτησή σου:

Από τη στιγμή που υπογράφεις Υ.Δ. ότι εκπόνησες μελέτη εγκατάστασης και ενεργειακή μελέτη, ανεξάρτητα αν την προσκομίζεις στη ΔΕΗ, θα πρέπει να την προσκομίσεις στον πελάτη.

 

Μία μελέτη (Περιγραφή Έργου) πρέπει να έχει τα εξής:

(Σου δίνω bullet-points εσύ ανάλυσέ το, αλλά όχι και εκτενώς)

1. Τοποθεσία, Ιδιοκτησία, Ισχύς φ/β συστήματος.

2. Περιγραφή του συστήματος

- Φ/Β Σύστημα σα μονάδα παραγωγής ηλ. ενέργειας συνδεδεμένη με το δίκτυο.

Στοιχεία:

• Φωτοβολταϊκές Γεννήτριες

• Μετατροπείς ισχύος δικτύου DC/AC

• Βάσεις στήριξης Φ/Β πλαισίων

• Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων

 

3. Ανάλυση του κάθε στοιχείου (χαρακτηριστικά, ισχύς, κατασκευή, απόδοση, προδιαγραφές)

– Περίπου μία παράγραφος για το κάθε στοιχείο γενική βιβλιογραφία και μία ειδική για τα στοιχεία που χρησιμοποιείς.

4. Βάσεις θεμελίωσης

– Στις βάσεις στήριξης θα αναλύσεις τον τρόπο που θα της στεριώσεις (τσιμέντα, βίδες, πασσαλόπηξη, βάρη, κλπ) και θα τεκμηριώσεις τη στατική που προσφέρεται, δηλ. προδιαγραφές στατικής από την εταιρεία κατασκευής (λίγη επεξήγηση)

5. Περίφραξη (αν έχεις αγρόκτημα)

Τουλάχιστον 2μ ύψος, με ή χωρίς σενάζι

6. Σύνδεση με το Δίκτυο

Μονοφασική σύνδεση; Τριφασική σύνδεση;

Θα γράψεις ότι η σύνδεση των μετατροπέων θα δίνει έτσι ώστε να υπάρχει συμμετρία στο δίκτυο. Μην αναφέρεις πολλά για ασφάλειες, διατομές κλπ (Για αυτά σε καλύπτει το μονογραμμικό)

7. Ενεργειακή Απόδοση

Εδώ θα μπορούσες να αναφέρεις πολύ επιγραμματικά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Αν δεν έχεις ήδη αγοράσει έτοιμο πακέτο (αν είσαι καινούργιος, ψάξε καλά πριν αγοράσεις), θα πάρεις από το πρόγραμμα της διαστασιολόγησης των μετατροπέων (πχ Sunny Design της SMA) ή από το http://www.pvgis.org μία εκτιμώμενη παραγωγή kWh/έτος. Θα την ανάγεις σε ευρώ/έτος, χωρίς να επεκταθείς σε αναπροσαρμογές τιμών κλπ. και σε ευρώ στα 25 έτη (ή 20 έτη αντίστοιχα).

Δεν θα γράψεις οικονομικές αναλύσεις έσοδα/έξοδα ανά έτος, δε σε ενδιαφέρει και δεν είναι της ειδικότητάς σου. Μόνο προβλήματα θα σου φέρει στο μέλλον.

8. Διαστασιολόγηση

Θα δείξεις γραφικά πως θα συνδέσεις τα στοιχεία του συστήματος μεταξύ τους (το Sunny Design της SMA έχει τέτοια output)

9. Διάγραμμα κάλυψης της στέγης / αγροτεμαχίου με αποστάσεις και διαστάσεις. Δεν την ενδιαφέρει τη ΔΕΗ να είναι το διάγραμμα κάλυψης που ζητάει η Πολεοδομία, αλλά την ενδιαφέρει να δει πως θα μπούνε τα στοιχεία και πως θα συνδεθούν.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε streamer, καμία σχέση τα post μου με ειρωνία, θα έλεγα με χιούμορ αλλά αφού το εξέλαβες ώς ειρωνία το χιούμορ ήταν αποτυχημένο8-)

Τώρα σχετικά με τα 10αρια ναι μεν η ΔΕΗ δεν απαιτεί τεχνική έκθεση αλλά εγώ προσωπικά το κάνω, ίσως λάθος ίσως να μην έχω μεταφράσει σωστά την παράγραφο 5 του άρθρου 1 της Υ/Α 18513 ΦΕΚ 1557 22/9/2010 η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη το επιβάλει και κάποιες ΔΕΗ το ζητάνε ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ.

Το πόσο αναλυτικός θέλεις να γίνεις αφορά εσένα και μόνο περνάει και μια σελίδα, μπορείς να γράψεις και πόνημα και να φτάσεις όσο βαθιά θέλεις.

Εννοείται ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, Υπομονή, κουράγιο και διάβασμα θέλει θέλει.

Κάτι τελευταίο πιστευω πως κάθε εταιρία που ασχολείται με Φ/Β έχει αν μη τι άλλο ένα μηχανικό, δεν γίνεται εκ των πραγμάτων χωρίς μηχανικό το πράγμα.

Επίσης εταιρίες υπάρχουν πολλές, ίσως να μην έχουν όλες το τεχνικό & σε βαθος competency αλλά και στην οικοδομή π.χ νομίζεις είναι διαφορετικά, είναι όλοι Πολιτικοί Μηχανικοί ή Αρχιτέκτονες οι εργολάβοι? γιατί τα Φ/Β να είναι διαφορετικά? και ίσα ίσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούν να ξεχωρήσουν αυτοί που το έχουν απο τους υπολοίπους.

 

cheers

Link to comment
Share on other sites

Προς νέους, παλιούς, μηχανικούς και μη ... σε ένα "κλάδο" που ο καθένας έχει άποψη όπως αυτός των Φ/Β είναι λογικό να υπάρχει και εκνευρισμός και ειρωνία και λανθασμένη εντύπωση και παρερμηνεία γραφομένων.

Όσον αφορά τις μελέτες να αναφέρω τα εξής:

Η τεχνολογία πλέον μας έχει δώσει πολύ χρήσιμα εργαλεία, τόσα απλά και κατανοητά που μπορεί πχ ο καθένας από εμάς να πάρει ένα στατικό πρόγραμμα, να βάλει τις κολώνες, τα δοκάρια και τις πλάκες και να πατήσει το κουμπί για να το επιλύσει.

Υπάρχουν εργολάβοι οικοδομών που το κάνουν και δίνοντας χαρτζιλίκι σε Μηχανικούς παίρνουν την υπογραφή τους.

Είναι και αυτή μία περίπτωση από αυτές που λέει ο συνάδελφος: δηλαδή η υπογραφή κάνει τη διαφορά?

 

Ο-Χ-Ι συνάδελφε, δεν κάνει η υπογραφή τη διαφορά. Τη διαφορά την κάνει η επιστημονική τεκμηρίωση την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στον πελάτη.

 

Αν ο πελάτης σε μία επένδυση των >300.000€ τσιγγουνεύεται να δώσει 5 χιλιάρικα σε ένα Μηχανικό για να έχει κάτι σωστό στα χέρια του, ας πάει στον "περιπτερά" να του βάλει fake υπογραφή. Το πάρκο όμως δεν θα λειτουργήσει σωστά και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

 

Είναι υποχρέωσή μας ως Μηχανικοί νέοι και με νέα μυαλά να διατηρήσουμε το κύρος, την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα του επαγγέλματός μας κι ας χάσουμε 1-2 δουλειές. Άλλωστε αυτοί που τσιγγουνεύονται τα 5 χιλιάρικα μιας μελέτης στην πορεία μπορεί να σε φεσώσουν με ακάλυπτες επιταγές και όχι μόνο. αυτό έχει δείξει η εμπειρία μου έως τώρα.

 

Γιατί στην πιάτσα πλέον ο κάθε ένας από εμάς (= Έλληνες πολίτες και όχι μηχανικός) έχει άποψη για το ποιο είναι το καλύτερο πανέλο της αγοράς.

 

Για να κλείσω, απλά να σου επισημάνω το εξής: η αρχική "μελέτη" (γιατί είναι όντως μελέτη της πλάκας) που κατατίθεται με την αίτηση δεν αποτελεί δέσμευση για την εφαρμογή της. Σημασία έχει η τελική, που κατατίθεται με την περάτωση των εργασιών. Και αυτό γιατί μπορεί η μελέτη η αρχική να έγινε το 2006, όμως το πάρκο να κατασκευαστεί το 2011. Και εντός 5 ετών πολλά αλλάζουν. Γι' αυτό και βλέπεις μελέτες copy-paste και υπογραφές δίχως ίχνος αξιοπρέπειας στις αρχικές αιτήσεις.

 

Αυτά ήθελα να καταθέσω και ελπίζω να έγινα κατανοητός. Το ενδεχομένως δύστροπο ύφος μου αναφέρεται σε όλους αυτούς τους τυχάρπαστους που είναι στο χώρο και όχι στα post που προηγήθηκαν.

 

Και για να βγάλω την ουρά μου απ' έξω, μπορεί να ασχολούμαι με την κατασκευή πάρκων, ασχολούμαι όμως με την εφαρμογή μελετών που συντάσσει Ηλ. Μηχ. Μπορεί να έχω άποψη για Inverters, panels κλπ αλλά δεν τη λέω, γιατί πολύ απλά δεν έχω τη δυνατότητα να την τεκμηριώσω.

 

Αυτά ....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στο site του ΤΕΕ για τον υπολογισμό της αμοιβής πώς δηλώνουμε τη μελέτη Φ/Β? Βρίσκω μια επιλογή "Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις".

Πιο συγκεκριμένα με ενδιαφέρει η μελέτη Φ/Β σε κήπο (πώς ορίζω αυτόν τον χώρο)?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.