Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσκυρωτέο τμήμα και οικοδομήσιμοτητα


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, 

Εχω την εξής περίπτωση. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον κανόνα και ως προς το εμβαδό και ως προς το πρόσωπο. Στο πίσω όριο του οικόπεδο κατά το πρώτο ΓΠΣ το 1962 αναφέρεται ως κοινόχρηστο. Με αναθεώρηση το 1979 του σχεδίου στο πίσω όριο χαράσσεται νέα οδός και πέραν αυτής κοινόχρηστος. Το οικόπεδο αποκτα δυο πρόσωπα (διαμπερές).  Μεταξύ της νέας ρυμοτομικης και του παλιού πίσω ορίου του οικοπέδου δημιουργείται σε όλα τα οικόπεδα τμήμα προσκυρωτεο από το παλιό κοινόχρηστο το οποίο μεγαλώνει όλα τα οικοπεδα και αυτό που με ενδιαφέρει. Το 1982 γίνεται η πράξη αναλογισμού, τακτοποίηση όλου του τετραγώνου και αναγνώριση ιδιοκτησιών, η οποία κυρώνεται με απόφαση νομάρχη το 1983. Προκύπτουν οι αποζημιώσεις και ορισμένα οικόπεδα έχουν τελείωσει την προσκύρωση με συμβόλαιο και αποζημίωση στο δήμο. Το δικό μου δεν εχει ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή. Ερωτηση: επηρεάζεται η οικοδομησιμοτητα? Η ΥΔΟΜ μασημένα χωρίς να είναι σίγουρη μου είπε ότι για έκδοση άδειας πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με συμβόλαιο ιδιοκτήτη-δήμου . Ισχύει?μπορει να εκδοθεί άδεια πριν την ολοκλήρωση της προκυρωσης η οποία δεν μου μεταβάλει την αρτιότητα ούτε με ένα ούτε τον όμορων καθώς έχει γίνει τακτοποίηση ? Ευχαριστώ με των προτέρων 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εχεις ενα οικοπεδο,  στο οποιο, μετα απο  νομιμα κυρωθεισα πραξη τακτοποιησης,  προσκυρωθηκε ενα τμημα  με στοιχεια  α,β,γ,δ,ε,α,   ιδιοκτησιας του Δημου.

Το οικόπεδο, ειναι αρτιο και θα καταστει οικοδομησιμο μετα την συντελεση της προσκυρωσης, με  την καταβολη  αντιστοιχου τιμηματος,

το οποιο,  ειτε το συμφωνειτε με την αρμόδια επιτροπή του  Δημου, ειτε μετα απο τιμη μοναδος μεσω δικαστηριου.

Μετα την μεταγραφη του συμβολαιου ή της δικαστικης αποφασης  μπορεις να παρεις αδεια.

Η ΥΔΟΜ σε τι "δεν ειναι σιγουρη"?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Βασικά απάντησε καθαρά ο Δημήτρης.

Εγώ θέλω μόνο να σταθώ σε αυτό που μας γράφει..."Η ΥΔΟΜ μασημένα χωρίς να είναι σίγουρη μου είπε ότι για έκδοση άδειας πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με συμβόλαιο ιδιοκτήτη-δήμου . Ισχύει?" (η απάντηση είναι ΝΑΙ)....Εσύ πως το κατάλαβες το "μασημένα"? Αφού τελικά σου είπε να προχωρήσετε σε συμβόλαια κλπ, κλπ.

Ούτως ή άλλως το λεκτικό μιας πράξης γράφεται στην πολεοδομία. Πως πιστεύεις ότι αργότερα αυτό αμφισβητείται ??

Τελικά λοιπόν δέχεσαι την προσκύρωση και επί του νέου, ίσως μεγαλύτερου οικοπέδου, υπολογίζεις και την δόμηση σου!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης οι περισσότεροι Δήμοι δεν δίνουν βεβαίωση υψομέτρου όταν εκκρεμεί προσκυρωση ή άλλες οφειλές. Άρα και άρτιο/οικοδομήσιμο να είναι κολλάει η άδεια. Γίνεται η προσκυρωση, μεταγράφεται και μετά βγαίνει άδεια...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπάλληλος της πολεοδομίας, «κάτι έχει ακούσει», για κάποια διάταξη, για κάποια εγκύκλιο, δεν ξέρει ακριβώς τι, οπότε, μασημένα πράγματα & θολά νερά.

Τελοσπάντων, καταρχάς, ΝΟΚ άρθρο 7§7

Δεν επιτρέπεται η δόμηση ακόμη και σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, έστω και κατά το άρθρο 25 του Ν.1337/1983 όπως εκάστοτε ισχύει, αν για οποιονδήποτε λόγο απαιτείται τακτοποίηση των γειτονικών του οικοπέδων και κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας, η δόμηση θα παρεμποδίσει ή θα δυσχεράνει με οποιονδήποτε τρόπο την τακτοποίηση.

Η λωρίδα που πρέπει να προσκυρωθεί, μέχρι να γίνει η προσκύρωση, είναι ξεχωριστό οικόπεδο (και παίρνει δικό της ΚΑΕΚ, όπου υπάρχει κτηματολόγιο).

Κάποια στιγμή θα κοιτάξω αν υπάρχει και τίποτα εγκύκλιος...

... ειδάλλως, gpdr, μία βόλτα από την ΔΟΚΚ (ή ένα ερώτημα από την πολεοδομία στην ΔΟΚΚ, αν θες επίσημες απαντήσεις).

(ΔΟΚΚ ή όπως αλλιώς την λένε τώρα...)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.... για να μην ανοίγω νέο θέμα γράφω εδώ καθώς πιστεύω ότι κολλάει στον τίτλο του θέματος..... παραθέτω τοπογραφικό διάγραμμα που βρήκα στο e-adeies για την ανέγερση νέου κτιρίου..... για προφανείς λόγους έχω σβήσει τα στοιχεία της περιοχής κ του συντάξα μηχανικού..... Η ερώτηση μου.... είναι δυνατόν το συγκεκριμένο οικόπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο όταν γετνιάζει με όμορο μη άρτιο κ μη οικοδομήσιμο? Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να τακτοποιηθεί πρώτα το μη άρτιο.... με εξαγορά, προσκύρωση κλπ? Οι γνώσεις μου είναι λίγες πάνω στο θέμα τακτοποιήσεων και προσκυρώσεων μέσα σε Σχ. Πόλεως, αλλά μόλις είδα το τοπογραφικό μου βγήκαν τα μάτια.... μήπως μου διαφεύγει κάτι?

topo.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε!

Βλέποντας το τοπογραφικό, υποψιάζομαι ότι πρόκειται για πράξη εφαρμογής που δεν έχει ακόμα κυρωθεί.. Δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά θα σου πω που το βασίζω:

1. Υπάρχει μία (κακογραμμένη είναι η αλήθεια) δήλωση: " ..δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.1337/83 και βάσει των πινάκων της Π.Ε. δεν οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα (υπάρχουν άραγε τέτοιοι πίνακες?)

2. Τα όρια του γεωτεμαχίου είναι τα τελικά όρια της ιδιοκτησίας για την πολεοδομική ενότητα του σχεδίου πόλεως (ίσως έκανε λάθος και ήθελε να γράψει "αρχικά όρια")

3. Στο ανατολικό τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου υπάρχει μία θλάση της οικοδομικής γραμμής, που έχω ξαναδεί σε πολεοδομικές μελέτες πράξεων εφαρμογής.. Δεν έχω δει τέτοιες θλάσεις σε παλαιά σχέδια προ του 83 αλλά φυσικά για αυτό δεν είμαι σίγουρος.

Η έγκριση του σχεδίου πόλεως που κάνει αναφορά το τοπογραφικό του πότε είναι?

Αν έπρεπε να μαντέψω τι έχει συμβεί, ίσως για την έκδοση της αδείας δόμησης προηγήθηκε η βεβαίωση οικοδομησιμότητας από την ΥΔΟΜ. Το τοπογραφικό στο σενάριο αυτό απεικονίζει αρχικές ιδιοκτησίες, εξ'ού και το όμορο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Η άδεια ίσως βγήκε σε κάποια "εκτίμηση¨της τελικής ιδιοκτησίας.

'Ισως όλα αυτά είναι μπούρδες αλλά πες ότι είναι ένα παιχνίδι για τον πρωινό καφέ!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτό το ελλιπέστατο "τοπογραφικό διάγραμμα" έχει πάρει έγκριση για Ο.Α. δόμησης (??).

Έχει πάρει??

Ακόμη και τα πρότυπα σχέδια, που πριν λίγα χρόνια μας έδωσε το ΤΕΕ, μας λεν ότι είναι υποχρεωτικό να αποτυπώνονται και να «κλείνουν», όλα τα όμορα οικόπεδα μέσα στο Ο.Τ.. Πολύ περισσότερο αν αυτά, όπως εδώ,  είναι κτισμένα.
Έδώ ΜΟΝΟ από το "googlemaps" φαίνεται πως το Ο.Τ. που εξετάζεται είναι κάπως πυκνό από κτίσνατα……. Στο "τοπογραφικό διάγραμμα" αυτό δεν φαίνεται.

Γράφει ο συνάδελφος  στην δήλωσή του: … «" ..δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.1337/83 και βάσει των πινάκων της Π.Ε. δεν οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα» .

Ένα οικόπεδο ή το Ο.Τ., ή εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 1337/83 και  μετά την κύρωσή της πράξης αυτής θα συνοδεύεται σίγουρα & από τους Πίνακες της Π.Ε. αυτής,  ή αυτό ( το οικόπεδο) είναι από αναθεώρηση κάποιου υπάρχοντος Ρυμοτ. σχεδίου και ποτέ όμως δεν θα έχουμε Πίνακες. Για τις  περιπτώσεις, σαν αυτή που εξετάζουμε, πρέπει πάντα να συντάσσοντα  «πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού» !!!

Αναρωτήθηκε ο συντάξας, αλλά πολύ περισσότερο και αυτός  που θεωρεί αυτό το σχέδιο, ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο Ο.Τ., εκεί ανατολικά από το σημείο «3» του οικοπέδου???? (κάπου εκεί δηλ. μέσα στην πρασιά??). Ακόμη χειρότερα, λίγο πιο βόρεια, το αποκοπτώμενο κομματάκι κάπου εκεί στη απότμηση?

Τώρα για να θεωρηθεί αυτό το σχέδιο:.

 Αν είναι από αναθεωρημένο σχέδιο πρέπει, για το οικόπεδο, να γίνει «πράξη τακτοποίησης»  ώστε τα όρια να τμήσουν τις Ρ.Γ. καθώς επίσης να γίνουν κάποιες προσκυρώσεις, αλλαγές , ή τέλος πάντων ότι προβλέπεται ώστε να έχουμε ένα τελικό οικόπεδο/δα που να πληρούν όλους τους πολεοδομικούς κανόνες.

Αν είναι από πράξη αυτό πάντως δεν κτίζει, πριν την κύρωση αυτής, μόνο και μόνο για έναν βασικό λόγο: Πρέπει να γίνει σ’ αυτό,  στα βόρεια-ανατολικά,  κάποια προσκύρωση σ’ αυτό.  Δηλ. Τακτοποίηση. 

Όλες οι μελέτες των Π.Ε., ίσως πάνω από 90% , πατάν σε σχέδια 1/ 1000 και σχεδιάστηκαν στο σύστημα συντ/νων ΤΜ3 (3 ζώνες). Ένας τρόπος για να δούμε αν έχουμε Π.Ε. είναι να δούμε τα Ρυμ. Σχ. 1/1000, τι δηλ. αναγράφεται πλάγια στην κάναβο. Υπάρχει φυσικά και ένα μικρό ποσοστό που σχεδιάστηκαν τα χιλιάρια σε ΕΓΣΑ87. Η πλειοψηφία αυτών των μελετών δεν κυρώθηκαν ακόμη έστω και μετά από 20 χρόνια.

Π.χ. στην Χαλκιδική από τις περίπου 15 μελέτες σε ΕΓΣΑ (από Καλλικράτεια  έως την Τορώνη) νομίζω πως μόνο η Σωζόπολη κυρώθηκε.

 

Υ.γ Γίνεται να βλέπουμε, από συναδέλφους, τέτοια σχέδια και το ημερολόγιο να μας δείχνει Φεβρουάριος 2021????

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια απορία πως είδες το τοπογραφικο στο e-adeies μπορει ο καθένας να μπαίνει και να βλέπει τις αδειες άλλων μηχανικων;πως;

Link to comment
Share on other sites

31 λεπτά πριν, nbr said:

Ένα οικόπεδο ή το Ο.Τ., ή εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 1337/83 και  μετά την κύρωσή της πράξης αυτής θα συνοδεύεται σίγουρα & από τους Πίνακες της Π.Ε. αυτής,  ή αυτό ( το οικόπεδο) είναι από αναθεώρηση κάποιου υπάρχοντος Ρυμοτ. σχεδίου και ποτέ όμως δεν θα έχουμε Πίνακες. Για τις  περιπτώσεις, σαν αυτή που εξετάζουμε, πρέπει πάντα να συντάσσοντα  «πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού» !!

Υπάρχει περίπτωση το ΟΤ να εξαιρείται της Πράξης Εφαρμογής αλλά να εμφανίζεται στους πίνακές της στο τμήμα της τακτοποίησης με το ΝΔ του 23.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.