Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσκυρωτέο τμήμα και οικοδομήσιμοτητα


Recommended Posts

Το έγραψα ίσως καμιά δεκαριά φορές (πρόχειρα λέω ότι υπάρχει στην Ενότητα "πράξη εφαρμογής" σελίδα 9).

Μία ιδιοκτησία  μπορεί να βγάλει Ο.Α. πριν την κύρωση της Π.Ε. μόνο αν τηρεί κάποιες προϋποθέσεις σύμφωνα πάντα με την εγκ. 106/86 & 59/87. 

Δεν λέω "οικόπεδο" γιατί δεν υπάρχει ακόμη οικόπεδο. Μία από τις προϋποθέσεις είναι να μη γίνεται σ' αυτή την ιδιοκτησία καμία προσκύρωση.

Όλες οι ιδιοκτησίες που συμμετέχουν σε μία επέκταση Ρ.Σχ. (δηλ. Π.Ε.) έχουν υποχρέωση σε γη και χρήμα.

Αυτά τα ποσά θα φανούν στους πίνακες της Π.Ε. μετά την κύρωση της πράξης αυτής. Εκεί θα φαίνεται και το τελικό οικόπεδο. Όποιος αγοράσει ΔΕΝ θα γνωρίζει το τελικό οικόπεδο που θα τον δώσει η μελέτη. Η μεταβίβαση θα αφορά τη αρχική ιδιοκτησία (που δεν μας λες πόσα τ. μέτρα είναι ή αν έχεις και άλλες ιδιοκτησίες στην ίδια πολεοδομική ενότητα).
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@nbr Περιμένουμε 13 χρόνια για την Π.Ε., δεν υπάρχει πλάνο πότε θα βγει, μετά θα περιμένουμε να κυρωθεί με την ελπίδα ότι κάτι δεν θα στραβώσει με ενστάσεις κτλ. Μάλλον σε αυτή την περίπτωση θα προλάβουμε εμείς τον θάνατο από την ελπίδα του κτισίματος.

Αφού προσκυρώνεται κάτι (πεζόδρομος στη συγκεκριμένη περίπτωση) στο οικόπεδο και όχι το αντίθετο, θα μπορούσαμε να κτίσουμε με τα παρόντα τετραγωνικά και όταν κυρωθεί η πράξη να πληρώσουμε και τον πεζόδρομο που θα προσκυρωθεί στο οικόπεδο αλλά και να κερδίσουμε κάποιον αέρα δόμησης ακόμα άμα θέλουμε μελλοντικά. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Συγγνώμη για το ύφος, εσύ απλά μας παραθέτεις την τυπική διαδικασία,  αλλά έχουμε απηυδήσει από παρόμοιες καταστάσεις.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 8/7/2022 at 6:54 ΠΜ, tetris said:

Για δες μήπως μπορείς να κάνεις μεμονωμένη π.ε.

Τελικά για εκεί οδεύει το πράμα, όμως θα πρέπει να την πληρώσω εξ΄ ολοκλήρου εγώ ο επισπεύδων την διαδικασία (με κόστος περίπου όσο το 20% του οικοπέδου) και να περιμένω μερικά χρόνια.

Γιατί ρε παιδιά όλοι οι άλλοι που έχουν ρυμοτομούμενο το παραχωρούν σε κοινή χρήση (χωρίς να αποποιούνται μέχρι την ΠΕ την ιδιοκτησία τους) και βγάζουν οικοδομησιμότητα και κτίζουν, ενώ στην περίπτωσή μου που έχω προσκυρούμενο να μην υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρήσει ο δήμος σε κοινή χρήση (χωρίς να αποποιηθεί μέχρι την ΠΕ την ιδιοκτησία του) το προσκυρούμενο αυτό τμήμα ώστε να αποκτήσω πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και να μπορώ και εγώ να βγάλω οικοδομησιμότητα;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mε το θέμα έχω ασχοληθεί αρκετες φορές μπορώ να πω, ακόμη και εδώ στο φόρουμ εγώ έδωσα τις εγκυκλίους.

Σε κάθε πολεοδομία που πήγα ήταν πάντα το πρώτο που βλέπαν στα Ρ. σχέδια που προσκόμιζα.

Και εγώ φυσικά το πρώτο που κοίταζα ήταν αυτό ακριβώς το πράγμα.

Κάθε φορά που το συζητούσα με υπάλληλο της πολεοδομίας μου έλεγε ότι έγραψε παραπάνω και ο tetris "Διότι έτσι προβλέπει η νομοθεσία".

Εγώ πάντως ήμουν της άποψης πως εδώ πράγματι υπάρχει μία "αδικία". Και μάλιστα γίνεται εντονότερη τώρα που οι μελέτες των  Π.Ε. είναι εντελώς βαλτωμένες και πιστεύω πως θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

Για παράδειγμα γύρο από την Καλλικράτεια- Χαλκιδικής δόθηκαν, πριν πολλά χρόνια (υπουργίας Λαλιώτη), γύρο στις 7-8 μελέτες σε όλους του οικισμούς της πόλης. Μόνο μία κυρώθηκε αυτή της Σωζόπολης. Οι υπόλοιπες είναι βαλτωμένες και κουβαλάνε όλα αυτά τα προβλήματα.......

Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες έστω μικρές "διορθώσεις" σε μερικά θέματα γιατί όχι και στις σχετικές εγκυκλίους.

 

Πάντως σήμερα οικόπεδα που έχουν προσκύρωση ΔΕΝ κτίζουν. 

 

Link to comment
Share on other sites

οπότε, τί απομενει;;;

- ή θα περιμενει άλλα 13 χρονια

- ή θα προσφυγει δικαστικως για

Ανάκληση και άρση μη συντελεσμένης αναγκαστικής .

Μπρος γκρεμος και πίσω ρεμα

καλημερα νβρ

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη καλημέρα.

Νομίζω πως στην περίπτωσή μας (σε πράξη εφαρμογής) δεν έχουμε να κάνουμε με μία απαλλοτρίωση που αν δεν συντελεστεί, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα,  παύει να ισχύει. Εδώ θέλουμε, με κάθε τρόπο (ντε και καλά), να συντελεστεί αυτή η πράξη. Διαφορετικά δεν αποκτά "δρόμο" το οικόπεδό μας (φάτσα δηλαδή).

Νομίζω πως μόνο με βελτιώσεις στις εγκυκλίους θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα.

Μαζί με την παρουσίαση όλων των άλλων στοιχείων, που ισχύουν μεχρι σήμερα, θα μπορούσε να ζητηθεί και ένας ξεχωριστός "Πίνακας" για ολόκληρο το Ο.Τ. που εκει θα φαίνονταν όλες οι υποχρεώσεις του οικοπέδου (και όχι μόνο) προς τρίτους δηλαδή προς  ιδιώτες ή Ο.Τ.Α. (Δεν το βλέπω !!!)   

Αν πάλι, ας πούμε, με κάποιο τρόπο ακυρωθεί η Π.Ε. επειδή πήρε αρκετό χρόνο..... τότε η περιοχή γίνεται "εκτός σχεδίου".... Άρα ? Δεν κτίζει. 

Link to comment
Share on other sites

δεν εχει κυρωθει η ΠΕ...ουτε ξερουμε πού εχει "βαλτωσει"

Προσφευγουμε στο αρθρο 88 του ν. 4759

Άρθρο 88
Άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης
 

1. Η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης, εάν παρέλθουν:

α. δεκαπέντε (15) έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο αυτή επιβλήθηκε για πρώτη φορά, ή

β. πέντε (5) έτη από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή πράξης αναλογισμού, ή

γ. δεκαοκτώ (18) μήνες από τον καθορισμό τιμής μονάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 18 έως 20 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α΄ 17).

 

2. Μετά από την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ο ιδιοκτήτης, με αίτηση προς τον οικείο δήμο, δύναται να ζητήσει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου η ιδιοκτησία του να καταστεί οικοδομήσιμη. Η αίτηση, στην οποία γίνεται συνοπτική περιγραφή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, πρέπει να συνοδεύεται από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κυριότητα του αιτούντος επί του ακινήτου.

 

3. Το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την κατάθεση της αίτησης της παρ. 2 είτε αποδέχεται την αίτηση και εκκινεί τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου είτε προτείνει στον οικείο περιφερειάρχη την εκ νέου επιβολή της αρθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης για τον ίδιο σκοπό ή τη μερική επανεπιβολή της.

Η ολική ή μερική επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης είναι δυνατή μόνο, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι επιβάλλουν τη διατήρηση του ακινήτου ή μέρους αυτού ως κοινόχρηστου ή κοινωφελούς χώρου, και

β) ο οικείος δήμος διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για την άμεση καταβολή της προσήκουσας αποζημίωσης στους δικαιούχους, που αποδεικνύεται με την εγγραφή της προσήκουσας αποζημίωσης σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του οικείου δήμου. Ως προσήκουσα αποζημίωση ορίζεται, η υπολογιζόμενη με βάση το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το ημερολογιακό έτος υποβολής της αίτησης.

Η σχετική εγγραφή δαπάνης στον προϋπολογισμό του οικείου δήμου γίνεται ταυτοχρόνως με εγγραφή ισόποσου εσόδου από χρηματοδότηση προερχόμενη από το Πράσινο Ταμείο, εφόσον αυτή έχει εγκριθεί εντός της προθεσμίας της παρούσας.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται αναλογικώς και στην περίπτωση, που η απαλλοτρίωση γίνεται για τη δημιουργία κοινωφελούς χώρου και ο αρμόδιος φορέας είναι άλλος, πλην του δήμου.

Εναλλακτικά, το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, σταθμίζοντας τις πολεοδομικές ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, είτε να προτείνει τη μερική επανεπιβολή της αρθείσας απαλλοτρίωσης είτε να αποφασίσει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, σύμφωνα με την αίτηση του ιδιοκτήτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να προτείνει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου μετά από αυτοδίκαιη άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακόμη κι εάν, δεν έχει προηγηθεί αίτηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου, όταν κρίνει ότι δεν συντρέχουν σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι, που επιβάλλουν τη διατήρηση του ακινήτου ή μέρους αυτού ως κοινόχρηστου ή κοινωφελούς χώρου.

 

4. Εάν ο αρμόδιος για την απαλλοτρίωση είναι άλλος, πλην του δήμου, φορέας και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για άμεση καταβολή της προσήκουσας αποζημίωσης, εάν ο δήμος κρίνει ότι υφίστανται σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι για τη διατήρηση του ακινήτου ως κοινωφελούς χώρου, δύναται, μετά από έγκριση του αρμόδιου φορέα, να καταβάλει τη σχετική δαπάνη από τον προϋπολογισμό του και εν συνεχεία να την αναζητήσει από τον αρμόδιο φορέα.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, tetris said:

Διότι έτσι προβλέπει η νομοθεσία

Μην ξεχνάμε την απόφαση  υπ’ αριθμ.1828/2008 του ΣτΕ με την οποία ουσιαστικά αμφισβητείται η συνταγματικότητα του Προεδρικό Διάταγμα 24-04-1985 ως προς την παραχώρησης σε κοινή χρήση λωρίδων οικοπέδων, το γεγονός ότι ίσχυε για οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκους ενώ εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις επέκτασης σχεδίου πόλεως και τέλος το μπάχαλο στο κτηματολόγιο με αυτές τις εκτάσεις (βλέπε απόσπασμα παρακάτω). Υπάρχει και σχετική συζήτηση στο φόρουμ.

Που είναι η ισονομία κατά το άρθρο 4 του συντάγματος όταν σε εμένα, που μου έκατσε προσκύρωση αντί ρυμοτόμηση, καθίσταται μη οικοδομήσιμο το οικόπεδο μέχρι να μεταγραφεί η ΠΕ (μπορεί να περάσουν δεκαετίες) ή να πληρώσω 20000 για να κάνω ΜΠΕ στο τετράγωνό μου και στο μισό απέναντι ώστε ακολούθως να γίνει η προσκύρωση για να βγάλω άδεια μετά από 2-3 χρόνια;

Που ακούστηκε να σου επιτρέπει ένας νόμος να παραχωρείς σε κοινή χρήση μέρος του οικοπέδου σου χωρίς να χάνεις την ιδιοκτησία του;

Θα μπει κάποιος στο οικόπεδό σου, θα του πεις να βγει έξω και θα σου απαντήσει ότι το τμήμα αυτό έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση!!!

Συγγνώμη αλλά είμαι από τους άτυχους της υπόθεσης.

 

Θέματα παραχώρησης σε κοινή χρήση.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.