Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανοίγει ο Δρόμος για την Εγκατάσταση Μικρών Ανεμογεννητριών


Engineer

Recommended Posts

Η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, ισχύος μέχρι 60kW, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, προωθείται μέσω του νομοσχέδιου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση με τις μικρές ανεμογεννήτριες αποτελεί μια εκκρεμότητα οκτώ ετών, καθώς η πρώτη νομοθετική ρύθμιση προέκυψε με το νόμο 3851/2010. Έκτοτε  με τον νόμο  4203/2013 προβλεπόταν η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιούσε το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών. Η υπουργική απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30/6/2014, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να έχει παγώσει. Αποτελεί, επομένως, ένα θέμα σε εκκρεμότητα, που θα έπρεπε να είχε επιλυθεί, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη στο νομοσχέδιο εισάγονται ειδικοί όροι δόμησης για την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρι­κών έργων, με κύριο στόχο να μην δεσμεύονται πολύ μεγαλύτερα γήπεδα από τα αναγκαία. Επιπλέον, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο «αναμορφώνεται το αδειοδοτικό πλαίσιο για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται η δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής που έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Διαχειριστή για τους σταθμούς που τελικά δεν επιλέγονται στο πλαίσιο των διαγωνισμών που διενεργεί η ΡΑΕ».

Προβλέπεται, επίσης, ρύθμιση αναφορικά με την ανανέωση των αδειών λειτουργίας αιολικών σταθμών μετά τη λήξη της 20ετούς αρχικής άδειας λειτουργίας τους, καθώς υπήρχε σχετικό ρυθμιστικό κενό. Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου η δυνατότητα στους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να εξοφλήσουν το ετήσιο τέλος διατήρησης δικαιώματος κατοχής της άδειάς τους για το έτος 2016.

Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ «εισάγεται ρύθμιση για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, κατ’ εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και της εθνικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εκπροσωπείται στον ΔΕΣΦΑ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η ΔΕΠΑ εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων».

Οι προαναφερόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

 οπότε,

Τριτη ειναι η συζητηση του ν/σ για την θαλασσια χωροταξια,

μεσα στο οποιο περιλαμβανονται και οι αλλαγες στον 4495.

Αρα, καπου στο τελος της εβδομαδας θα εχουμε το τελικο κειμενο...

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.