Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νομοθεσία για έργα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα


Jim 91

Recommended Posts

Γεια σας,

 
Ειμαι αποφοιτος πολ. μηχανικος και θα ηθελα να ρωτησω αναφορικα με το τι ισχυει οσον αφορα τα δημοσια και τα ιδιωτικα εργα...
 
Εχω διαβασει αρκετα στο φορουμ και πιο πολυ εχω μπερδευτει παρα εχω καταληξει καπου... 
 
Αυτα που θελω να ρωτησω ειναι τα εξης,  καθαρα οσον αφορα το νομικο πλαισιο,  ΟΧΙ απο αποψη ικανοτητων του καθενος:
 
1)Εστω για ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. 
 
Καποιος αποφοιτος μηχανικος ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ μπορει να κανει ΚΑΙ τη μελετη ΚΑΙ την κατασκευη του εργου χωρις να εχει ουτε μελετητικο ουτε κατασκευαστικο πτυχιο? Μπορει το ιδιο ατομο δηλ. να κανει τη μελετη οντας και εργοληπτης του ιδιου εργου? Και μαλιστα χωρις να εχει ουτε μελετητικο ουτε κατασκευαστικο?  
 
2)Εστω για ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ
 
Απο οσο ξερω για να ασχοληθεις με μελετες δημοσιου πρεπει να εχεις μελετητικο, το οποιο ομως το παιρνεις μετα απο καποια χρονια απ' οταν πηρες το πτυχιο,  η  μετα απο καποια χρονια εμπειριας σε μελετες??? 
 
Μπορει οι ερωτησεις μου να ειναι χαζες αλλα θα ημουν ευγνωμων αν καποιος μπορουσε να μου διευκρινισει τι ακριβως συμβαινει... 
 
Σας ευχαριστω πολυ  εκ των προτερων... 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Jim 91 said:

Γεια σας,

 
Ειμαι αποφοιτος πολ. μηχανικος και θα ηθελα να ρωτησω αναφορικα με το τι ισχυει οσον αφορα τα δημοσια και τα ιδιωτικα εργα...
 
Εχω διαβασει αρκετα στο φορουμ και πιο πολυ εχω μπερδευτει παρα εχω καταληξει καπου... 
 
Αυτα που θελω να ρωτησω ειναι τα εξης,  καθαρα οσον αφορα το νομικο πλαισιο,  ΟΧΙ απο αποψη ικανοτητων του καθενος:
 
1)Εστω για ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. 
 
Καποιος αποφοιτος μηχανικος  (μετά την απόκτηση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος από το Τεχνικό επιμελητήριο, και την έναρξη εργασιών στην αρμόδια εφορία) ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ μπορει να κανει ΚΑΙ τη μελετη ΚΑΙ την κατασκευη του εργου χωρις να εχει ουτε μελετητικο ουτε κατασκευαστικο πτυχιο? Μπορει το ιδιο ατομο δηλ. να κανει τη μελετη οντας και εργοληπτης του ιδιου εργου? Και μαλιστα χωρις να εχει ουτε μελετητικο ουτε κατασκευαστικο?  (Ναι σε όλα)
 
2)Εστω για ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ
 
Απο οσο ξερω για να ασχοληθεις με μελετες δημοσιου πρεπει να εχεις μελετητικο (σωστά), το οποιο ομως το παιρνεις μετα απο καποια χρονια απ' οταν πηρες το πτυχιο (ναι, χωρίς εμπειρία μετά από 4 χρόνια (αν θυμάμαι καλά) για την Α' τάξη, από την απόκτηση του πτυχίου της σχολής),  η  μετα απο καποια χρονια εμπειριας σε μελετες??? (ναι, για την αναβάθμιση σε επόμενη τάξη, μετά την παρέλευση της 4ετίας από την εγγραφή στην Α' τάξη)
 
Μπορει οι ερωτησεις μου να ειναι χαζες (δεν είναι, κάνεις μέγα λάθος, ίσα-ίσα είναι ξεκάθαρα τοποθετημένες για κάποιον νεο μηχανικό) αλλα θα ημουν ευγνωμων αν καποιος μπορουσε να μου διευκρινισει τι ακριβως συμβαινει... 
 
Σας ευχαριστω πολυ  εκ των προτερων... 
 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά ....

Και για επιπλέον ξεκαθάρισμα... το μελετητικό και το κατασκευαστικό πτυχίο είναι απαραίτητα στα Δημόσια Έργα και μόνο !!! ;)

Link to comment
Share on other sites

 

Φιλε σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση...

 
Θελω ομως να ρωτησω και κατι αλλο... 
 
Στο εξωτερικο οπου δουλευουν καποιοι γνωστοι μου, συμβαινει το εξης, ανεξαρτητα αν η κατασκευη ειναι του δημοσιου η ιδιωτικη:
 
Υπαρχουν 3 μηχανικοι για καθε κατασκευη. 
1)Αυτος ο οποιος εκπονει τη μελετη και ο οποιος εχει παρει την αδεια να εκπονει μελετες επειτα απο αποδεδειγμενη εργασια σε μελετες σε βαθος τριετιας. Μετα την εκπονηση της μελετης δεν ασχολειται αλλο με το εργο.
2)Αυτος ο οποιος ασχολειται σχολαστικα με την εφαρμογη της μελετης κατα γραμμα και ασχολειται με τους εργατες στο εργοταξιο, τις παραγγελιες κτλ κτλ και οπου και αυτος εχει αποκτησει αυτο το δικαιωμα επειτα απο αποδεδειγμενη εμπειρια στο εργοταξιο σε βαθος τριετιας. 
3) Ενας επιβλεπων μηχανικος ο οποιος στην ουσια καλυπτει τα συμφεροντα του αφεντικου και ο οποιος επιβλεπει τον δευτερο μηχανικο που επιβλεπει τις εργασιες και τους εργατες. Με λιγα λογια αν ξεφυγει κατι απο τον δευτερο, αυτος ειναι εκει να του το υπενθυμισει η να τον συμβουλεψει... 
 
Να μην αναφερω τον επιβλεπων της πολεοδομιας η του οποιουδηποτε αλλου φορεα που αντιπρωσοπευει το κρατος. 
 
 
Εννοειται πως ολοι τους ειναι εμπειροι μηχανικοι και αυτο συμβαινει ΚΑΙ για δημοσιες ΚΑΙ ιδιωτικες κατασκευες. 
 
Με λιγα λογια τα πραγματα ειναι πολυ σφικτα και οι ανθρωποι προσεχουν .
 
Επανερχομαι στην Ελλαδα και στις ιδιωτκες κατασκευες. Εδω ενας αποφοιτος μηχανικος χωρις εμπειρια μπορει να εκπονησει μελετη και να παρακολουθει ο ιδιος τις εργασιες χωρις να εχει κανεναν αλλο πανω απο το κεφαλι για τυχον παραλειψη η λαθος? Δε μιλαω για τον υπευθυνο της πολεοδομιας η του δημου, αυτο ειναι αλλο. 
 
Οποιαδηποτε διευκρινηση θα μου ηταν πολυ χρησιμη... 
 
Link to comment
Share on other sites

Ελεγχος γίνεται απο τον ελεγκτη δόμησης, ο οποίος είναι ιδιωτης μηχανικος και ελεγχει εαν οι εργασίες εχουν γινει σύμφωνα με τις μελέτες. Βέβαια, ο έλεγχος γίνεται αφου εχουν εκτελεστεί οι εργασίες, αλλά πάντως γίνεται κάποιος έλεγχος

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, Jim 91 said:

 

Επανερχομαι στην Ελλαδα και στις ιδιωτκες κατασκευες. Εδω ενας αποφοιτος μηχανικος χωρις εμπειρια μπορει να εκπονησει μελετη και να παρακολουθει ο ιδιος τις εργασιες χωρις να εχει κανεναν αλλο πανω απο το κεφαλι για τυχον παραλειψη η λαθος?  Ναι κανονικά !!!!
 
Δε μιλαω για τον υπευθυνο της πολεοδομιας η του δημου, αυτο ειναι αλλο.  Έχεις μείνει πίσω... Εδώ δεν υπάρχει ευθύνη για τον Δήμο προς το παρόν (μέχρι να γίνουν τα παρατηρητήρια δόμησης...), ο μόνος έλεγχος είναι οι ελεγκτές δόμησης.

Δεν ξέρω για ποιά χώρα μιλάς (αν και φαντάζομαι), αλλά αυτά που λες εδώ δεν πληρώνονται, οπότε καλώς και δεν γίνονται... 

Μόνο σε έργα κάποιας σχετικά μεγάλης κλίμακας εφαρμόζονται όσα ανέφερες, κατά κάποιο τρόπο...

Εδώ στα ιδιωτικά έργα ισχύει το εξής: Με το βάρος της ευθύνης όλο στις πλάτες σου, καλό είναι να μην γίνει λάθος και ακόμα καλύτερο να μην χρειαστεί να το τσεκάρει κανένας.

Το συμπέρασμα είναι ότι εδώ έχεις πολύ περισσότερη ευθύνη, άρα περισσότερο άγχος και μικρότερη αμοιβή ....

Οπότε προσέχεις και πάρα πολύ τις προσφορές σου !!!

Φιλικά τελείως θα σου πω ότι εδώ ισχύει το εξής: Προκειμένου να μάθω τη δουλειά, θα πρέπει να βρω κάποιον έμπειρο να συνεργαστώ !!!

Το ότι επιτρέπεται, δεν σημαίνει ότι θα βγω ατομικά όπως να 'ναι (ατομικά) στις κατασκευές !!!! 

Επίσης όλα εξαρτόνται και από το μέγεθος του ιδιωτικού έργου....

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Για να κάνει κάποιος μελέτη για ανώνυμη εταιρεία Δήμου , πρέπει ο μηχανικός να είναι γραμμένος στο μητρώο μελετητών ή όχι ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.