Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα ΕΛΠΕ μπαίνουν δυναμικά στην αγορά μέσω ΔΕΠΑ


Engineer

Recommended Posts

Ενεργό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου, ενδεχομένως πιο έντονο και διευρυμένο σε σχέση με σήμερα, επιδιώκουν τα ΕΛΠΕ, μέτοχοι κατά 35% στη ΔΕΠΑ, την ίδια ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσιάζει τη συμφωνία του με τους δανειστές για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η ηγεσία του ομίλου επαναβεβαίωσε χθες, στην τακτική γενική συνέλευση, το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για το φυσικό αέριο, θέση που είχε διατυπωθεί και πρόσφατα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Στάθη Τσοτσορό στην έκτακτη συνέλευση για την έγκριση της πώλησης του 35% του ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο τα ΕΛΠΕ βλέπουν την επόμενη ημέρα στην αγορά αερίου, δεδομένου του μοντέλου που έχει ανακοινώσει ο υπουργός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το σχέδιο του κ. Σταθάκη προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες, μία για την εμπορία που θα ιδιωτικοποιηθεί κατά πλειοψηφία και μία για τα δίκτυα/υποδομές, στην οποία το δημόσιο θα διατηρήσει το 51% τουλάχιστον.

Πληροφορίες ήθελαν μάλιστα ο  διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες να είναι το σχέδιο που πρόκριναν τα ΕΛΠΕ, έναντι του αρχικού περί δημιουργίας τριών εταιριών, μίας holding και δύο θυγατρικών, εμπορίας και δικτύων, που επιδίωκε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Κύκλοι της αγοράς δεν απέκλειαν τα ΕΛΠΕ να επιθυμούν μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρία εμπορίας, προσθέτοντας ότι για έναν ενεργειακό όμιλο όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι απολύτως λογικό να διεκδικεί την επέκταση στο φυσικό αέριο, τη μόνη αναπτυσσόμενη αγορά καυσίμων στην Ευρώπη, τη στιγμή ειδικά που η κατανάλωση πετρελαιοειδών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ ακολουθεί δομική καθοδική πορεία.

Η διοίκηση του ομίλου όμως δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση των ίδιων των Ελληνικών Πετρελαίων, με άγνωστο τον νέο μέτοχο του 50,1% της εταιρίας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.