Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επενδύσεις 2,3 δις. σχεδιάζει η ΔΕΗ για το 15πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της στις ΑΠΕ


Engineer

Recommended Posts

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό έχει η ΔΕΗ για να κερδίσει το χαμένο χρόνο στις ΑΠΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης. Πρόκειται για την επένδυση ποσού περί τα 2,3 δις. ευρώ έτσι ώστε εντός μιας 10ετίας να 15πλασιάσει τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ της σε «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.

Όπως είπε, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιχείρησης:

«Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένας τομέας, στον οποίο τα ολέθρια λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος όχι μόνον έχουν καταστήσει τη ΔΕΗ από πρωτοπόρο σε μικρή δύναμη, με 3% μερίδιο στη σχετική αγορά, αλλά – το κυριότερο – έχουν συντελέσει ώστε, αντί οι ΑΠΕ να είναι πηγή κερδών για τη ΔΕΗ, να είναι παράγοντας αφαίμαξης και απωλειών της με εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Ωστόσο το μέλλον είναι μπροστά μας. Το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. Θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.

Για τη βέλτιστη διαχείριση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ληφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με τον πιο συστηματικό τρόπο, και βέβαια θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ πολιτικές χρηματοδότησης των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παναγιωτάκης και στην τροφοδοσία των νησιών, επισημαίνοντας την προοπτική των «πράσινων και έξυπνων νησιών»:

«Κρίνω στο σημείο αυτό σκόπιμο να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της τροφοδοσίας των νησιών μας, διασυνδεδεμένων και μη. Η ΔΕΗ έως σήμερα έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε Σταθμούς Παραγωγής και Δίκτυα, έχοντας διασφαλίσει πλήρως και αξιόπιστα τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα όμως πρέπει να μεταβούμε σε νέα εποχή. Ίσως έχουμε αργήσει. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι ανάγκες της ανάπτυξης επιβάλλουν να μεταβούμε σε άλλο μοντέλο:

- που θα βελτιώνει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα,

- που θα αυξάνει την αξιοπιστία και την ικανότητα των δικτύων μας,

- που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, περισσότερης συμμετοχής του ηλεκτρισμού στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των νησιών.

Αναφέρομαι στα «έξυπνα και πράσινα νησιά». Έχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με διάφορες συμφωνίες, όπως π.χ. αυτή με την κορεατική KEPCO. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και διεργασίες στο θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στα υβριδικά συστήματα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Χρειάζεται να επιταχύνουμε».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η μεγάλη γκάφα έγινε το 2015. Όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του εργοστασίου στην Προλεμαΐδα (1,4 δισ. - λιγνιτικό)

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Καμία γκάφα, νομίζω πως ξέρουν πολύ καλα τι κάνουν.

Πήραν δάνειο 730 εκατ απο γερμανική τράπεζα, άλλα 300 εκατ απο την Ευρ. Τράπεζα επενδύσεων για να φτιάξουν μια μονάδα και καλά σύγχρονη. Στην ουσία απλά θέλαν να κρατήσουν θεσεις εργασίας στον λιγνίτη. Για τον ίδιο λόγο δεν έκαναν επενδύσεις στις ΑΠΕ τόσες δεκαετίες. 

Είναι σχεδόν εγκληματικό ότι ο μόνος πάροχος ηλ. ενέργειας για δεκαετίες έχει κάνει ελάχιστες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Και απο τις ΑΠΕ που έχει, η πλειοψηφία είναι μόνο φράγματα. Και έτσι κατέληξε η ΔΕΗ να κατέχει 3% της αγοράς στις ΑΠΕ (!!!!) ενώ θα μπορούσε να είχε το μεγαλύτερο μερίδιο απο όλους. 

Επίσης αποφεύγουν να αναφέρουν πως οι νέες "πράσινες" μονάδες λιγνίτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ελληνικό λιγνίτη και χρειάζονται εισαγωγές απο άλλες χώρες. Για να μην παρεξηγηθώ, τέτοιες μονάδες είναι χρήσιμες, απλά θα πρέπει να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα το λιγότερο δυνατό.

Αυτά για να δούμε τι στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει στη ΔΕΗ και γιατί τόσα χρόνια οι συνδικαλιστές της μάχονται κατά των ΑΠΕ. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οι  καταναλωτες  χρωστανε  στην  δεη  περιπου  3  δις  ευρω

ποιος  θα  δωσει  δανεια  σε  μια  επιχειρηση  με  2  φορες  περισσοτερους  εργαζομενους  από  οσους  χρειαζεται πραγματικα

συμφωνα  με  τα  ευρωπαικα  κρατικα  προτυπα  .

σε  μια  επιχειρηση  που  δινει  μεγαλα  εφάπαξ  και  μεγαλες  συνταξεις  την  ιδια  ωρα  που  ξεζουμιζει  τα  φτωχα  και  μεσαια στρωματα 

μια  επιχειρηση  με  βαθια  κρατικη  νοοτροπια  και    με  αντιληψεις   ενός  αιωνα  πισω.

 

Edited by loser
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι για όλα φταίει η "κακιά" ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν είναι κρά

τος αλλά κρατική. Συνεπώς όλες της οι αποφάσεις ελέγχονται από τις κυβερνήσεις και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. 

Το άρθρο περιέχει ασάφειες και ανακρίβειες, παρότι πρόκειται για ομιλία προέδρου. 

Οι ΑΠΕ ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι παράγοντας κέρδους για τη ΔΕΗ - τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια - διότι ο στόχος της εταιρείας ήταν πάντα η εξασφάλιση όσο το δυνατόν χαμηλότερης τιμής ρεύματος για τον καταναλωτή. Για ψάξτε να δείτε πόσο πληρώνουν την kWh οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, vgeorg1 said:

Οι ΑΠΕ ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι παράγοντας κέρδους για τη ΔΕΗ - τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια - διότι ο στόχος της εταιρείας ήταν πάντα η εξασφάλιση όσο το δυνατόν χαμηλότερης τιμής ρεύματος για τον καταναλωτή. 

Και παράγοντας κέρδους μπορεί να είναι οι ΑΠΕ και στόχος της εταιρίας δεν είναι η εξασφάλιση χαμηλής τιμής αλλά η εξασφάλιση κέρδους (όπως κάθε εταιρίας). 

Συγκεκριμένες ΑΠΕ έχουν εδώ και κάποια χρόνια κόστος παραγωγής παρόμοιο με τον λιγνίτη σε καθαρές τιμές (τα αιολικά ας πούμε είναι πιο φτηνά απο τον λιγνίτη). Στην Ελλάδα υπάρχει στρεβλή εικόνα γιατί η τιμή του λιγνίτη είναι επιδοτούμενη (απο το κράτος) και επίσης δεν περιέχει έμμεσα κόστη (υγεία, απαλλοτριώσεις κ.α.) ενώ η τιμή των ΑΠΕ που πληρώνουμε στους ιδιώτες δεν είναι η πραγματική, αλλά η εγγυημένη (ή επιδοτούμενη απο τον καταναλωτή). 

Σε ένα σενάριο που η ΔΕΗ έχει δικές τις ΑΠΕ, το κόστος παραγωγής ανά Mwh δεν θα ήταν σημαντικά διαφορετικό απο τον λιγνίτη. Άλλωστε το μέσο κόστος απο λιγνίτη είναι κάπου στα 70 ευρώ/Mwh, από αιολικά ιδιωτών 90 ευρώ/Mwh και ο καταναλωτής πληρώνει 1.61 ευρώ/Mwh.

Η ουσία για μένα είναι πως η ΔΕΗ γνώριζε πάντοτε την υποχρέωση της Ελλάδας να μεταβεί στις ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, και δεν έκανε ποτέ σοβαρές επενδύσεις αλλά άφησε όλες τις ΑΠΕ σε ιδιώτες. Και τόσο πολύ νοιάζονται εκεί στη ΔΕΗ για την τσέπη των πελατών της που απο το 1999 οι φορολογούμενοι πληρώνουν 600 εκ. κάθε χρόνο επιχορήγηση στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Συγκινήθηκα. 

Link to comment
Share on other sites

Η παλιά ΔΕΗ είχε τρία βασικά μειονεκτήματα. Ήταν μονοπώλιο παραγωγής ενέργειας, μονοπώλιο μεταφοράς και διανομής και ταυτόχρονα κρατική. Γι’ αυτό αποφασίστηκε, με παρέμβαση της Ε.Ε, η παράδοση κάθε εκσυχγρονισμού (μονάδες φυσικού αερίου, φωτοβολταϊκών, βιοερίου, και αιολικών)σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί επιδοτήθηκαν από τα προγράμματα της Ε.Ε, ενώ η ΔΕΗ αποκλείστηκε από τις χρηματοδοτήσεις αυτές. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η ΔΕΗ έχει τις υδροηλεκτρικές μονάδες (21%) της τότε εγκατεστημένης ισχύος, άρα έπρεπε να αφήσει στους ιδιώτες τα υπόλοιπα. Σημειωτέον εδώ ότι η μοναδική χώρα του κόσμου που δεν κατέτασε τότε τα υδροηλεκτρικά στις ΑΠΕ ήταν η Ελλάδα!

Επειδή οι ΑΠΕ δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να καλύψουν το 24ωρο φορτίο, λόγω του ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της συσώρρευσης ενέργειας, η ΔΕΗ ανέλαβε τον «βρώμικο ρόλο» της αναβάθμισης των λιγνιτικών μονάδων.

Τώρα που οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ τελειώνουν (υπερκαλύφθηκαν όλα τα πλάνα) παραμένουν δύο βασικά προβλήματα: α) Οι μη επιδοτούμενες μονάδες ΑΠΕ δεν συμφέρουν πλέον τους ιδιώτες και β) οι ΑΠΕ χρειάζονται ιδιοκτησία γης και τα περιθώρια για τους ιδιώτες στενεύουν. Αντίθετα το κράτος (Δήμοι και Περιφέρειες) έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. 

Ε, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες. Και γι’ αυτό το λόγο τη γλύτώνει για την ώρα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτές όμως οι επενδύσεις, μη επιδοτούμενες και με χαμηλότερη τιμή τέλους ΑΠΕ, δεν θα αποσβεθούν ποτέ. Καταλάβατε τώρα τι σημαίνει οι ΑΠΕ στη ΔΕΗ; Μην ονειρεύεστε φθηνό ρεύμα και βάλτε το χέρι στην τσέπη. Σε πολύ λίγο καιρό από σήμερα η kWh στην Ελλάδα θα είναι ακριβότερη και από την Γερμανία.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε γι αυτές τις αποφάσεις, τη στιγμή που η ενεργειακή συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα καυσίμου είναι πλέον από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Ούτε είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό που προτάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας, ότι η πτώση της λιγνιτικής κατανάλωσης οφείλεται στην κρίση. Αυτά να πάνε να τα πουλήσουν αλλού.

Edited by vgeorg1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 13/6/2018 at 6:32 ΜΜ, Ήρωνας said:

..... Για τον ίδιο λόγο δεν έκαναν επενδύσεις στις ΑΠΕ τόσες δεκαετίες. 

Είναι σχεδόν εγκληματικό ότι ο μόνος πάροχος ηλ. ενέργειας για δεκαετίες έχει κάνει ελάχιστες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Και απο τις ΑΠΕ που έχει, η πλειοψηφία είναι μόνο φράγματα. Και έτσι κατέληξε η ΔΕΗ να κατέχει 3% της αγοράς στις ΑΠΕ (!!!!) ενώ θα μπορούσε να είχε το μεγαλύτερο μερίδιο απο όλους. 

Επίσης αποφεύγουν να αναφέρουν πως οι νέες "πράσινες" μονάδες λιγνίτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ελληνικό λιγνίτη και χρειάζονται εισαγωγές απο άλλες χώρες. Για να μην παρεξηγηθώ, τέτοιες μονάδες είναι χρήσιμες, απλά θα πρέπει να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα το λιγότερο δυνατό.

Αυτά για να δούμε τι στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει στη ΔΕΗ και γιατί τόσα χρόνια οι συνδικαλιστές της μάχονται κατά των ΑΠΕ. 

 

Προφανώς τα 3000 MW εγκατεστημένης ισχύος ΥΗΣ της ΔΕΗ (η οποία και δεν αποτελεί μόνο το 3% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος φυσικά), τα θεωρείς ελάχιστη επένδυση τα τελευταία 40 χρόνια.

Edited by nikmmech
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όχι εγώ. Έτσι τα παρουσιάζει και η ίδια η ΔΕΗ και ο Παναγιωτάκης στο παραπάνω άρθρο. Επίσης η ΔΕΗ ανανεώσιμες έχει στην σελίδα της μόνο μικρά υδροηλεκτρικά.

Τα μεγαλα υδροηλεκτρικα από μερικούς δεν θεωρουνται ΑΠΕ καθώς δεν τηρούν την αρχή της βιωσιμώτητας. Θα μου πεις πως αντιστοιχα και άλλες ΑΠΕ μπορούν να αποκλειστούν καθώς χρειάζονται σπάνιες γαίες κλπ. Και δίκιο θα έχεις.

Πέρα απο αυτό όμως, η πλειοψηφία των υδροηλεκτρικών κατασκευάστηκαν μετά απο κυβερνητική απόφαση και έχουν και πολλαπλό ρόλο (πχ. πολεμικές αποζημειώσεις, αρδευτικα έργα, προστασια απο πλυμμήρες κλπ).

Έχεις δίκιο όμως ότι ένα σεβαστό ποσοστό του ηλεκτρισμού παραγεται απο τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.