Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγκύκλιος σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε κτίρια με φυτεμένα δώματα


Engineer

Recommended Posts

Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εξέδωσε την εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ ΔΑΟΚΑ/38145/ 2834/2018 σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 19 παρ. 2α του ν. 4067/2012 (79 Α') σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε κτίρια με φυτεμένα δώματα.

Η εγκύκλιος αναλυτικά:

Θέμα: Σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 19 παρ.2α του ν. 4067/2012 (79 Α')

Σχετ.: (α) Το υπ' αριθμ. 2986/19.1.2017 έγγραφο ΔΑΟΚΑ
(β) Το άρθρο 19 του ν.4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (79 Α'), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Με αφορμή το (α) σχετικό έγγραφο και προφορικά ερωτήματα υπηρεσιών και φορέων που αφορούν στη δυνατότητα εφαρμογής της (β) σχετικής διάταξης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο άρθρο 19, το οποίο αναφέρεται σε κατασκευές πάνω από το κτίριο, και ειδικότερα στην παρ. 2α ορίζεται ότι πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.

Επίσης στην παρ. 6 ιστ του άρθρου 11, ορίζεται ότι στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται οι κατασκευές των άρθρων 16, 17 και 19 του παρόντος με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.

Στην παρ. 33 του άρθρου 2 του ν.1577/85, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μετά την έκδοση του ν.4067/2012 καθώς δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ορίζεται ότι «Υπαίθριος χώρος του κτιρίου είναι ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων του.»

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι υπαίθριοι χώροι δεν αποτελούν δώματα του κτιρίου, καθώς δώμα είναι η οροφή της τελικής του στάθμης, στην οποία και επιτρέπονται οι κατασκευές του άρθρου 19 του ΝΟΚ (κατασκευές πάνω από το κτίριο). 

Συνεπώς για την εφαρμογή της διάταξης του θέματος, ήτοι για τη δημιουργία χώρου κύριας χρήσης έως 35 τ.μ. και ύψους 3,40μ., ο οποίος κατασκευάζεται καθ' υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, στο ποσοστό του 80% επί της συνολικής επιφάνειας δώματος, δεν υπολογίζονται τυχόν φυτεμένες επιφάνειες υπαίθριων χώρων των υποκείμενων ορόφων.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 18 του ν.4067/212, όπου σύμφωνα με τη παρ. 1 αυτού είναι δυνατή η κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους, νέων, νομίμως υφισταμένων κτιρίων και κτιρίων των εδαφίων δ', ε' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011, καθώς και η υπ' αριθμ. 911/9-1-2012 Υπουργική Απόφαση «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων» (ΦΕΚ 14/Β/2012), προσαρμοσμένη στις νέες διατάξεις του ν.4495/2017 (167 Α'), δηλαδή είναι δυνατή η κατασκευή φυτεμένης επιφάνειας σε τρεις διακριτές περιπτώσεις: στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους.

Συμπερασματικά, το άρθρο 18 είναι γενικής εφαρμογής και ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις των φυτεμένων επιφανειών του κτιρίου, ενώ για την κατ' εξαίρεση του σ.δ. κατασκευή χώρου κύριας χρήσης πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου λαμβάνεται ως ποσοστό φυτεμένης επιφάνειας μόνο η επιφάνεια του δώματος.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος της είδησης είναι λάθος. Η εγκύκλιος δεν έχει καμία σχέση με το επιτρεπόμενο ύψος.

Προτείνω : "Εγκύκλιος με διευκρινίσεις για φυτεμένα δώματα".

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@kan62 (και όποιος άλλος με άποψη επι του θέματος):

Δηλ. αν μερος του δώματος είναι οροφή ημιυπαίθριου χώρου του υποκείμενου ορόφου, τότε

το τμήμα αυτό δεν το υπολογίζω για τη φύτευση δώματος, από το οποίο μέχρι το 70% αυτής

δικαιούμαι τον κύριο χώρο;

Edited by skifx
Link to comment
Share on other sites

Το υπολογίζεις. Δεν βρίσκω κάτι που να λέει το αντίθετο. Λαμβάνεις υπόψη σου όλο το δώμα. Σε περίπτωση που οι παρακάτω όροφοι έχουν κάποια βεράντα ανοιχτή και αυτή είναι επίσης φυτεμένη, αυτή τη φύτευση δεν μετράς.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@jedi.Yannis σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ναι έχεις δίκιο, έτσι είναι.

Απλά δεν θα μου πέρναγε ποτέ από το μυαλό μου να χρεώσω φυτεύσεις

άλλων ορόφων - αν και από ότι άκουσα κάποιοι το κάνουν...

Μάλλον γι αυτούς βγήκε η εγκύκλιος... :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.