Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

πρασιά, κατάστημα


Kwstas800

Recommended Posts

Χαιρετώ όλη την παρέα, θα ήθελα και εγώ τις πολύτιμες συμβουλές σας.( συγγνώμη εξ αρχής δεν ξέρω αν γράφω σωστά εδώ)

Το πρόβλημα μου περιλαμβάνει κατάστημα και πρασιά. Στον ισόγειο χώρο πολυκατοικίας εδώ και 8 χρόνια έχει γίνει επέκταση καταστήματος (55τμ) τακτοποιημενο στο τεε αλλά στην πράξη οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν έχει γίνει καμιά τροποποίηση που να διευκρινίζει ξεκάθαρα ότι η επέκταση ανήκει στο ισόγειο (που σημαίνει ότι είναι στον κοινόχρηστο χώρο..?)
Καταστατικό πολυκατοικιας δεν υπάρχει καθώς ήταν ένας ο ιδιοκτήτης μέχρι πριν 3 χρονιά που πουλήθηκαν τα 4 διαμερίσματα των πάνω ορόφων και δεν ενδιαφέρθηκε κάνεις να φτιάξει. Εγώ λοιπόν σαν ένοικος του καταστήματος θέλω να κάνω κάποιες τροποποιησεις εσωτερικές και εξωτερικές αλλα δεν υπάρχει συνεναιση από τους υπολοίπους ιδιοκτήτες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό πολυκατοικιας μπορούν να με εμποδίσουν?

(πχ να αλλάξω την είσοδο του καταστήματος, να βάψω τους εξωτερικούς τοίχους και να βγάλω τραπέζια μπροστά στο κατάστημα εντός οικόπεδου).

Θα με βοηθούσατε πάρα πολύ γιατί έχω γίνει το μπαλάκι δικηγόρων και μηχανικών που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Ευχαριστω εκ των προτερων

Edited by Kwstas800
Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχάς, η πρασιά δεν είναι κοινόχρηστος χώρος αλλά αποτελεί τμήμα του οικοπέδου, ο οποίος δεν μπορεί να δομηθεί, αφού η πρασιά είναι περιοριστικός όρος δόμησης.

Εάν στην περιοχή επιτρέπεται η χρήση του συγκεκριμένου καταστήματος, δεν υπάρχει λόγος για να μην λειτουργήσει, πολύ περισσότερο αφού δεν υπάρχει κανονισμός της πολυκατοικίας που να το απαγορεύει.

Link to comment
Share on other sites

σωστά,

αλλά να συμπληρωσω οτι χρειαζομαστε περισσοτερα στοιχεία

-ποιός τακτοποίησε?

- τι τακτοποίησε?

-πότε τακτοποίησε?

-πότε εγινε η μισθωση και για πόσα τμ?

-τι κατάστημα ειναι και πού θελεις να βγάλεις τραπεζακια?

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη για τις ελλείπεις πληροφορίες (είμαι και λίγο δυσλεκτικός :D
Λοιπόν, κατάστημα ισογείου 98 τμ με επέκταση στην πρασιά 55τμ και τακτοποιημενο από τον ιδιοκτήτη του (η  τακτοποίηση από όσο θυμάμαι έλεγε για επέκταση καταστήματος εντός πρασιάς και κλείσιμο με πέργκολα και έγινε το 2014) 

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισματων ισχυρίζονται ότι είναι "κοινόχρηστη" η επέκταση και μου κάνουν την χάρη να μη διεκδικήσουν τίποτα γιατί τα έχουν καλά με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος άλλα εγώ δεν θα πρέπει να κάνω καμιά τροποποίηση στο χώρο. Το κατάστημα είναι "ταβέρνα" και τα τραπεζάκια θέλω να τα βγάλω μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού εντός οικόπεδου (πλακόστρωτο) . Η μίσθωση έγινε πριν λίγες μέρες (με 2500€ εγγύηση) και δεν βλέπω να κρατάει και πολύ. 

Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι : 
1. Αν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι από την επέκταση του καταστήματος ( π.χ. κάποιο επιπλέον ενοίκιο για εκμετάλλευση κοινοχρήστου χώρου).
Να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση, ούτε καταστατικό και στην οριζόντια ιδιοκτησία δεν αναφέρεται πουθενά η επέκταση πάρα μόνο τα 98τμ του καταστήματος

2. Αν μπορώ να κάνω κάποια τροποποίηση στο χωρώ του καταστήματος ( π.χ. να κλείσω μια πόρτα και να την ανοίξω άλλου η να το βάψω εξωτερικά)
Σ.σ.: Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας !!!

Edited by Kwstas800
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μπερδεύεις στις έννοιες είναι το "κοινόχρηστο" με το "κοιόκτητο".

Η πρασιά ανήκει στο οικόπεδο και, επομένως, είναι κοινόκτητη, δηλαδή ανήκει  εξ αδιαιρέτου  σε όλους  τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου.

Η τακτοποίηση δεν έχει πρόβλημα εάν έγινε όταν ιδιοκτήτης του οικοπέδου ήταν ένας, δηλαδή ο αρχικός, και έχει πρόβλημα εάν έγινε μετά την πώληση τω διαμερισμάτων στους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Στη 2η περίπτωση, ο συνιδιοκτήτες μπορούν να διεκδικήσουν τη συνιδιοκτησία τους στην κοινόκτητη πρασιά που έχει καταληφθεί από την επέκταση του καταστήματος.

 

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Kwstas800 said:

.....Η μίσθωση έγινε πριν λίγες μέρες (με 2500€ εγγύηση) και δεν βλέπω να κρατάει και πολύ. 

 

Αγαπητέ φίλε, προτείνω να βρεις τρόπο με το δικηγόρο σου, ν' ακυρώσεις τη συγκεκριμένη μίσθωση, να πάρεις πίσω τα λεφτά σου και να πας παρακάτω να ενοικιάσεις άλλον "καθαρό" χώρο της επιλογής σου! Μην ασχοληθείς ούτε μισή ώρα με το συγκεκριμένο θέμα του ακινήτου, που ήδη έχεις νοικιάσει. Είναι χάσιμο χρόνου.... Πριν ολοκληρώσεις τη νέα μίσθωση κι αφού εντοπίσεις το ακίνητο που σε ενδιαφέρει να συμβουλευτείς πρωτίστως το μηχανικό σου.....

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.