Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανοιξε ο χορός των συγχωνεύσεων στην αγορά ρεύματος


Engineer

Recommended Posts

Τον... χορό των συγχωνεύσεων στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε την περασμένη Πέμπτη η συμφωνία εξαγοράς του 90% της NRG από τον όμιλο της Motor Oil Hellas. Και δεν θα είναι η μοναδική, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» καλά ενημερωμένες πηγές. Ηδη άλλο ένα «προξενιό» μεταξύ ενός από τους μικρούς παίκτες της αγοράς και μιας εκ των μεγάλων καθετοποιημένων εταιρειών του κλάδου (διαθέτουν μονάδες παραγωγής και προμήθεια) βρίσκεται στα σκαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει εξαγορά του πελατολογίου που έχει... χτίσει η μικρή εταιρεία, η οποία θα διατηρήσει το trading.

Ωστόσο τα νερά αναμένεται να ταράξει συμφωνία που χτίζεται σταθερά, σε... ομαλό έδαφος, μεταξύ μιας άλλης μικρής εταιρείας προμήθειας (αλλά από τις πιο δυναμικές) και ενός ξένου επενδυτικού fund. Οι δύο πλευρές κρατούν τις διαπραγματεύσεις επτασφράγιστο μυστικό, προκειμένου να μην επηρεάσουν το ντιλ εξωγενείς παράγοντες.

Διαβουλεύσεις

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις - ακόμα και σε υψηλό επίπεδο - μεταξύ μεγάλων και μικρών παικτών του λιανεμπορίου ρεύματος για εξαγορά ή για συγχωνεύσεις (σε μικρότερο βαθμό) έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, αποτυπώνοντας το εκρηκτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στην αγορά προμήθειας. Η επιθετική τιμολογιακή πολιτική της πλειονότητας των μικρών παικτών της αγοράς - με τον ρυθμό να τον δίνει ο κυρίαρχος παίκτης, δηλαδή η ΔΕΗ -, προκειμένου να αποκτήσουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική ρεύματος τους έχει εξαντλήσει οικονομικά, με συνέπεια οι περισσότεροι να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ξεκινήσει έλεγχος όλων των εταιρειών προμήθειας, προκειμένου να αποφευχθούν «κανόνια» και νέα σκάνδαλα στον τομέα της ενέργειας. Οι ανησυχίες ξεκίνησαν όταν ο Ρυθμιστής διαπίστωσε ότι οι προμηθευτές ρεύματος είχαν καθυστερήσει να καταβάλουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό ποσό του οικιακού τιμολογίου ρεύματος.

Μονόδρομος

Πλέον, το «νοικοκύρεμα» του χώρου της προμήθειας είναι μονόδρομος, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια αγορά που θα περιλαμβάνει τους καθετοποιημένους παίκτες και ίσως δύο-τρεις μικρότερες εταιρείες. Παράγοντες του χώρου δεν αποκλείουν στο μέλλον και άλλες κινήσεις, ακόμα και μεταξύ καθετοποιημένων ομίλων, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εδώ και μήνες υπάρχει κινητικότητα στην αγορά και «όλοι μιλάνε με όλους», αναζητώντας... παράθυρο διεξόδου.

Ιδιαίτερο ρόλο στην αναδιαμόρφωση της αγοράς προμήθειας ενδέχεται να παίξει και η πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ, καθώς το ζητούμενο είναι η προμήθεια φθηνής ενέργειας. Αν οι μονάδες που περιλαμβάνουν τα δύο πακέτα λιγνιτικών μονάδων (Μελίτης και Μεγαλόπολης) καταλήξουν σε ελληνικά χέρια, τότε μπορεί να αλλάξει η έκβαση της «παρτίδας». Ωστόσο, για την ώρα δεν διαφαίνεται... φως στην άκρη του τούνελ, καθώς ο ελληνικός λιγνίτης θεωρείται ακριβό καύσιμο - είναι κακής ποιότητας, με συνέπεια οι μονάδες να μην αποδίδουν, ενώ οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων έχουν εκτοξευθεί.

Σε κάθε περίπτωση, από τους 15 παίκτες που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον κατά το market test, τελικά εμφανίστηκαν έξι κατά την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις μονάδες της ΔΕΗ. Από την εγχώρια αγορά, εμφανίστηκαν ο όμιλος Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ο όμιλος Κοπελούζου σε κοινοπρακτικό σχήμα με την κινεζική Beijing Guohua (θυγατρική της Shenhua). Στον διαγωνισμό «κατέβηκαν» και δύο τσεχικές εταιρείες, η EPH και η Indoverse.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.