Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαίωμα πρόσβασης τρίτων σε υπάρχων εφαπτόμενο δρόμο δουλείας


Recommended Posts

Πρόκειται για μια περίπτωση σε νησί των Κυκλάδων οικοπέδου υπό την ιδιοκτησία μου εντός σχεδίου (όπως είναι εντός σχεδίου και όλα τα όμορα οικόπεδα άλλων ιδιοκτητών) το οποίο αν και δεν στερείται δίοδο σε δρόμο, δηλαδή δεν είναι περίκλειστο, η πρόσβαση στο οικιστικό τμήμα και σε κεντρική οδό ιδίως χωρίς μεταφορικό μέσο καθίσταται δύσκολη και χρονοβόρα, διότι  η δίοδος στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου βγάζει σε δρόμο που περνάει κυκλικά από αρκετά αγροτεμάχια μακριά από την οικιστική περιοχή.  Ωστόσο το οικιστικό τμήμα και η κεντρική οδός μέσω εφαπτόμενου δρόμου δουλείας απέχει 70 με 100 περίπου μέτρα.

Ο ιδιοκτήτης ενός διπλανού οικοπέδου δεν αφήνει να έχω πρόσβαση στο δρόμο δουλείας ο οποίος  εφάπτεται στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου μου. Ο γείτονας αναφέρει τον ορισμό "δρόμος δουλείας". Ο δρόμος έχει προφανώς δοθεί για την προκαθορισμένη εξυπηρέτηση άλλου γειτονικού  εφαπτόμενου οικοπέδου στην νοτιοανατολική πλευρά. Ο δρόμος φάρδους τεσσάρων μέτρων διέρχεται από τα οικόπεδα τα οποία μοιράστηκαν και καθορίστηκαν πριν πολλά χρόνια έχοντας αναμενόμενα και έναν δρόμο που τα διασχίζει για να έχει δίοδο και το τελευταίο νοτιότερο οικόπεδο που εφάπτεται και αυτό με το δικό μου. Δεν γνωρίζω εάν πρόκειται για "ιδιωτικό δρόμο"  ή για "κοινόχρηστο ιδιωτικό" και κατά πόσο βέβαια ευσταθούν αυτοί οι ορισμοί.

Ο δρόμος μοιάζει να είναι "τυφλός". Δηλαδή εφάπτεται  παραλλήλως με το δικό μου οικόπεδο για σχεδόν 70 μέτρα και μετά το "τυφλό" σημείο υπάρχει γειτνίαση με το τελευταίο νοτιότερο διπλανό οικόπεδο για 10 περίπου μέτρα σε ανατολική θέση από μένα ενώ νοτιότερα συνορεύει με οικόπεδο συγγενικού μου προσώπου που δεν έχει καμία επαφή με τον δρόμο διότι βρίσκεται κάτω από το "τυφλό" σημείο.

Να σημειώσω πως το οικόπεδο υπό την ιδιοκτησία μου και αυτό συγγενικού μου προσώπου δεν είχαν καμία νομική σχέση αγοροπωλησίας ή κληρονομικού διαμοιρασμού ή υποχρεώσεων όσον αφορά τη διένεξη αυτού του δρόμου και γενικότερα τη σημερινή τοπογραφική διαμόρφωση του γειτονικού πρώην αγροτεμαχίου που διαμοιράστηκε σε οικόπεδα. Ο δρόμος επεκτείνονταν ακριβώς εφαπτόμενα στη μάντρα του οικοπέδου μου και δεν χώρισε στη μέση κάποιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο στην περιοχή.

Ο ιδιοκτήτης του νοτιότερου  γειτονικού οικοπέδου δεν έχει πρόβλημα με την πρόσβαση μου επί του δρόμου δουλείας. Ο μοναδικός που έχει πρόβλημα είναι ο γείτονας του προτελευταίου κατά τη σειρά οικοπέδου εκ των τεσσάρων (βλέπε τη συνημμένη πρόχειρη άποψη) με το οποίο μεσολαβεί ο δρόμος δουλείας θεωρώντας πως δικαίωμα πρόσβασης έχει μόνο ο ιδιοκτήτης και επισκέπτες του νοτιότερου οικοπέδου που καταλήγει ο δρόμος.

 Εντούτοις αναφέρει  πως υπάρχει το τυπικό προφανές δικαίωμα "πρόσβασης", αρκεί να κάνω ως έξωθεν επισκέπτης το γύρο από την κεντρική οδό χωρίς να περνάω απευθείας από το οικόπεδο μου στον δρόμο δουλείας ( ο οποίος να επισημάνω ξανά πως είναι εφαπτόμενος στο οικόπεδο μου)  και με την προϋπόθεση πως ο μοναδικός λόγος πρόσβασης θα πρέπει να αφορά τυχόν επίσκεψη μόνο στον ιδιοκτήτη του νοτιότερου γειτονικού οικοπέδου και με διέλευση μόνο από τη βόρεια είσοδο που υπάρχει στην κεντρική λεωφόρο της οικιστικής περιοχής. Επισημαίνει μάλιστα πως θα βάλει και κοινόχρηστη πόρτα σε ψηλότερο σημείο του δρόμου για να αποτρέψει τις διελεύσεις, όμως φαίνεται να διαφωνεί ο ιδιοκτήτης του νοτιότερου οικοπέδου. Ενδεχομένως να μην έχει και το δικαίωμα... δεν γνωρίζω επ΄ακριβώς. Όπως καταλαβαίνετε δυσφορεί με το κυριότερο και ζητούμενο που είναι η γρήγορη πρόσβαση στην κεντρική οδό και οικιστική περιοχή απευθείας από το οικόπεδο μου μέσω του δρόμου.

Γνωρίζεται τι συμβαίνει και εάν υπάρχει δικαίωμα ή όχι πρόσβαση μου, ή κάποια λύση μέσω αποζημίωσης; 

 Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει δικαίωμα,  ή όχι, πρόσβασης τρίτων σε υπάρχων γειτονικό δρόμο δουλείας σε περιοχή εντός σχεδίου.

στο περίπου μια πρόχειρη άποψη....

mia apopsiti simvainei.jpg

Edited by NICK1990
τελικές διευκρινήσεις διατυπώσεις
Link to comment
Share on other sites

εδω  απο τον ΜΑΚΑΡ

ολα  τα θεματα αστικού και πολεοδομικου δικαίου, σχετικα με τα πολλαπλά ερωτήματά σου.

http://www.michanikos.gr/files/file/630-δουλείες-δουλεία-διόδου/

 

Link to comment
Share on other sites

38 λεπτά πριν, dimitris GM said:

εδω  απο τον ΜΑΚΑΡ

ολα  τα θεματα αστικού και πολεοδομικου δικαίου, σχετικα με τα πολλαπλά ερωτήματά σου.

http://www.michanikos.gr/files/file/630-δουλείες-δουλεία-διόδου/

 

Δυστηχώς δεν ανοίγουν DOC αρχεία στον υπολογιστή μου. Πάντως θα βρώ τρόπο να ρίξω μια ματιά. Το ερώτημα ουσιαστικά ήταν ένα και απλό. Δικαίωμα πρόσβασης ή όχι σε ήδη υπάρχουσα εφαπτόμενη με το οικόπεδο μου δουλεία δρόμου. 

Edited by NICK1990
Link to comment
Share on other sites

Τελικά κατάφερα και το διάβασα το κείμενο του ΜΑΚΑΡ. Διέκρινα στο σημείο που παραθέτει ερωτήσεις-απαντήσεις κάποια σχετικότητα με την περίπτωση του θέματος μου στην  έκτη ερώτηση-απάντηση, αλλά όχι απολύτως συναφή όσον αφορά την διευκρίνηση μου πως το οικόπεδο εφάπτεται και είναι όμορο με τον δρόμο δουλείας γειτονικών οικοπέδων άλλων ιδιοκτητών εκ των οποίων ο ένας δεν συμφωνεί να έχω άμεση πρόσβαση από το οικόπεδο μου.

Η έκτη ερώτηση φέρνει παράδειγμα υπόθεσης ισχυρισμών ιδιοκτήτη μέσω όμορου ακινήτου ότι έχει δουλεία διόδου και δίνει απάντηση πως δεν ισχύουν εάν δεν περιέχονται σε συμβολαιογραφική πράξη, ωστόσο δεν διευκρινίζει, ή τουλάχιστον δεν κατανόησα την τοποθέτηση αυτού του παραδείγματος, τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχει ήδη εφαπτόμενος δρόμος.

΄Οσον αφορά την περίπτωση που δεν είναι περίκλειστο αλλά η πρόσβαση είναι χρονοβόρα μακριά από αστική περιοχή γνωρίζω τα εξής με τις λεπτομέρειες της επίλυσης να αφορούν το δικαστήριο:  Στέρηση της αναγκαίας διόδου υπάρχει και όταν το ακίνητο έχει μεν δίοδο, η δίοδος όμως αστή εξυπηρετεί ατελώς τις ανάγκες του ακινήτου ( οδηγεί σε δρόμο που κάνει κύκλο γύρω από αγροκτήματα όπως ανέφερα και  δημοτικές εκτάσεις μακριά από την οικιστική περιοχή). Αναγκαστικοί δουλείαι", έκδ. 1981, παρ. 9. Η ανεπαρκής δίοδος κρίνεται αντικειμενικά, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκάστοτε συνθήκες που υπάρχουν κατά το χρόνο της άσκησης της αγωγής και ειδικότερα, σύμφωνα με τις ενεστώσες ανάγκες του ακινήτου.

Η διαφορά όμως είναι πως δεν έχω ανάγκη ή πρόθεση να ζημιώσω τα γειτονικά οικόπεδα  ή να ζητήσω να δημιουργηθεί δρόμος δουλείας, αλλά εάν έχω΄ήδη δικαίωμα πρόσβασης (άνευ αποζημίωσης) στον υπάρχον όμορο εφαπτόμενο δρόμο δουλείας ή "κοινόχρηστο ιδιωτικό" των όμορων γειτονικών οικοπέδων (δεν είμαι σίγουρος για τους ορισμούς).

Edited by NICK1990
Link to comment
Share on other sites

 προφανώς υπαρχουν αναπάντητα ερωτήματα,

 και πολεοδομικά και νομικά, που δεν λύονται μεσω του φορουμ.

Θα χρειαστεις μηχανικο και δικηγορο.

καλη συνεχεια

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.