Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Eννεάμηνη παράταση για την οριστικοποίηση των εγγραφών 84 περιοχών στο κτηματολόγιο


Engineer

Recommended Posts

Για εννέα μήνες παρατείνεται η προθεσμία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο κτηματολόγιο σε περιοχές 84 ΟΤΑ όπου η σχετική προθεσμία έληξε μετά τις 30 Ιανουαρίου ή λήγει διαδοχικά έως το τέλος του 2018.

Για εννέα μήνες παρατείνεται η προθεσμία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο κτηματολόγιο σε περιοχές 84 ΟΤΑ όπου η σχετική προθεσμία έληξε μετά τις 30 Ιανουαρίου ή λήγει διαδοχικά έως το τέλος του 2018.

Πρόκειται για περιοχές που κτηματογραφήθηκαν στα πρώτα προγράμματα στην εκπνοή της δεκαετίας του 1990 και τα κτηματολογικά γραφεία ξεκίνησαν να λειτουργούν εντός του 2004, με την προθεσμία διόρθωσης να έχει συμπληρώσει τα 14 χρόνια.

Η νέα παράταση προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το μεταφορικό ισοδύναμο. Με αυτήν "διασφαλίζεται το απαιτούμενο διάστημα προς την πλήρη εξομάλυνση της διαδικασίας και την κατοχύρωση της δημιουργίας ορθής και αξιόπιστης βάσης Κτηματολογίου" αναφέρει η αιτιολογική έκθεση...

Ουσιαστικά σε αυτό το διάστημα μπορούν να ασκήσουν αγωγές τόσο το Δημόσιο όσο και ιδιώτες. Όπως είναι γνωστό, οι αρχικές εγγραφές είναι εκείνες που εμφανίζονται στο κτηματολογικό βιβλίο μιας περιοχής μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Σε περίπτωση ανακριβούς αρχικής εγγραφής είναι δυνατή η προσβολή και η διόρθωσή της, ολικά ή μερικά, μέσα σε προθεσμία επτά ετών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η προθεσμία αυτή ισχύει τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό. Για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999 η παραπάνω προθεσμία ήταν δεκατέσσερα χρόνια.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις διορθώσεις των σφαλμάτων ξεχωρίζει τις περιπτώσεις που απαιτούν αμετάκλητη δικαστική απόφαση από εκείνες που οφείλονται σε πρόδηλο σφάλμα και μπορούν να διορθωθούν διοικητικά, χωρίς δικαστική παρέμβαση, με απόφαση του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου. Μετά τη λήξη των προθεσμιών οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.

Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή.

ktimatologio_28_6.jpg


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.