Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενεργοποίηση ηλεκτρονικής υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων – Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών και Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Εφαρμογής


Engineer

Recommended Posts

Ενεργοποιείται στις 16/7/2018 η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των διαγραμμάτων του N.4409/16 για τις εμπράγματες συναλλαγές στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Ο Φορέας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», για την υποστήριξη των χρηστών μηχανικών στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, έχει αναρτήσει τα εξής:
 
1.    Το νέο Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών για την Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων και αρχείο dxf ως υπόδειγμα για τη διαστρωμάτωση της πληροφορίας των προς υποβολή ψηφιακών διαγραμμάτων.  Αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή όλων των τοπογραφικών διαγραμμάτων που προσαρτώνται στις πράξεις που υποβάλλονται στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών που συνυποβάλλονται με τις αιτήσεις καταχώρησης πράξεων και διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων στα Κτηματολογικά Γραφεία και
 
2.    Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Εφαρμογής Ηλεκτρονικής Υποβολής Διαγραμμάτων. Αφορά στις οδηγίες χρήσης της διαδικτυακής εφαρμογής  στην οποία έχουν πρόσβαση οι χρήστες μηχανικοί μέσα από τις «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ» που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
 
Η ηλεκτρονική υποβολή των διαγραμμάτων είναι υποχρεωτική και η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2216/Β/14-6-2018 όπως προβλέφθηκε στο άρθρο 40 του Ν. 4409/2016 (ΦΕΚ 136/Α΄/28.7.2016).
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ – Ε.Ε.).

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνουμε δωρεάν τη δουλειά του κτηματολογίου. Λίγο που διάβασα τις προδιαγραφές συγγνώμη αλλά μου φάνηκαν κωμικές (παράγραφος 4 όλη). Οκ να συγκεντρώνονται στοιχεία, ένα περίγραμμα με πίνακα συντεταγμένων και κορυφές τους έφτανε σε dxf και το pdf όπως το κάνει ο καθένας με τα xref του, tiff, έγσα κτλ. όπως το καταθέτουμε σε πολεοδομίες ή συμβολαιογράφους έως τώρα. Αυτό το μαστίγωμα είναι ξεφτίλα, αλλά στο ελλάδα συνηθίσαμε και δεν μιλάμε πια. Τα βασικά περιεχόμενα των τοπογραφικών έχουν οριστεί με νόμους (τελευταίος ο 4495).

Edit: Άκου ''αν υπάρχει το layer 14 πρέπει να υπάρχει και το layer 13'' θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί κάποιος στο ΕΚΧΑ συγκεκριμένα στοιχεία και απαιτεί να του στείλεις τζάμπα τη δουλειά σου και με τον τρόπο που ξέρει και θέλει αυτός, ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... 

Edited by Spiderman
Προσθήκη κειμένου
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η δουλειά που ζητάνε πρέπει να προβάλλεται στον πελάτη και να κοστολογείται περαιτέρω.  Το κόστος θα μετακυλιστεί στον πελάτη. Άλλο είναι ένα τοπογραφικό όπως το κάνουμε και άλλο είναι να καθόμαστε και να σκαλίζουμε τα layer και τους τοπολογικούς κανόνες (και ότι άλλη χαζομάρα τους έχει έρθει στο κεφάλι για να κάνουν τζάμπα τη δουλειά όπως πολύ σωστά λέει ο συνάδελφος παραπάνω) για να περάσει τα φίλτρα ελέγχου το pdf και το dxf και να εξαχθεί το πιστοποιητικό αποδεικτικό υποβολής που για όλα, ακόμη μια φορά θα έχει ευθύνη ο μηχανικός. Η ευθύνη οφείλει να αμείβεται οπότε να το σκεφτούν καλά οι συνάδελφοι με τις λεγόμενες "σκοτωμένες" αμοιβές.

αποδεικτικό υποβολής.jpg

Edited by Pavlos33
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Spiderman said:

Θα κάνουμε δωρεάν τη δουλειά του κτηματολογίου

Υπάρχει μία παρανόηση για το ποια είναι η δουλειά του κτηματολογίου.

Όταν ένας καινούριος ΟΤΑ μπαίνει στο κτηματολόγιο, ο ανάδοχος δεν οφείλει να αποτυπώσει καθε ξερολιθιά του ΟΤΑ.. Αυτό είναι αδύνατο. Αποτυπώνονται μόνο όσα όρια είναι εύκολο να αποτυπωθούν επί των οδών εντός των αστικών" περιοχών.

Τα εσωτερικά όρια προκύπτουν από ψηφιοποίηση μέσω Ο/Χ ή από εφαρμογή διαστάσεων συμβολαίων και ΣΠΑΝΙΩΣ από τα ΛΙΓΑ αξιόπιστα τοπογραφικά διαγράμματα που προσκομίζονται. Δηλαδή 1 στα 10.

Ο κόπος να φτιαχτούν τα αντίστοιχα layers είναι αστείος και κυρίως μία φορά μόνο γίνεται.

Κατά τα άλλα ας αρχίσει να μετράει με όργανο ή έστω με gps το 90% των "μηχανικών" που κανει τοπογραφικά και δεν πειράζει, ας "κάνει και τη δουλειά του κτηματολογίου".

Μέχρι τότε, τσάμπα θα γεμίσουν οι server της ΕΚΧΑ με ¨πινακάκια¨ πολυγώνων που θα μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο για 5-6 μέτρα.

  • Downvote 6
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ. 

Φυσικά και θέτουν χωρίς να ρωτήσουν κανένα επιπλέον εργασία  για το μηχανικό. Τελικά και εφόσον το πέρασαν σημασία έχει να κοστολογηθεί σωστά. Αν για σένα θεωρείται αποδεκτό κάθε φορά κάποιος φορέας να βγάζει προδιαγραφές, οπολογικούς ελέγχους και αγορά ψηφιακής υπογραφής κλπ και  να μας γεμίζει επιπλέον υποχρεώσεις ενώ  στο τέλος οι αμοιβές να συρικνώνονται αυτό από εμένα δεν γίνεται αποδεκτό.

Χωρίς gps και ts ποιος μετράει; Πλέον  όλα είναι υποχρεωτικώς εξαρτημένα. Αν κάποιοι κάνουν μαιμουδιες προσεχώς θα το βρουν μπροστά τους. 

Σημασία έχει αυτή η νέα υποχρέωση να κοστολογηθεί σωστά και δεν είναι μόνο τα layers είναι  και οι έλεγχοι που κάνει μέσα η εφαρμογή και κάτι να μην είναι όπως το έχουν σχεδιάσει δεν προχωράει στο επόμενο βήμα. Αυτό και αν είναι χάσιμο χρόνου.

Δεν κατάλαβα, γιατί ακριβώς δεν τους έφτανε να ανεβάσει ο μηχανικός το εξαρτημένο του τοπογραφικό με τον πίνακα των συντεταγμένων του  σε dxf ή σε pdf και έπρεπε να γίνει μια ολόκληρη ιστορία; 

Συμφωνώ παραπάνω με το συνάδελφο Spiderman

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται αδιανόητο να θεωρούνται αυτά extra εργασία. Είναι κόπος ούτε μίας ώρας. Κοστολόγησέ το όπως θέλεις, αν πιστεύεις ότι επειδή θα φτιάξεις 10 layers πρέπει να βάλεις καπέλο 50 ευρώ σε κάθε τοπογραφικό που θα κάνεις μέχρι να πάρεις σύνταξη, κάντο  δεν σε εμποδίζει κανείς.

 

Μου φαίνεται αδιανόητο να θεωρείς extra κόπο τους τοπολογικούς ελέγχους. Δηλαδή εσύ τα ΚΑΕΚ τα βάζεις εκτός πολυγώνου? Τα όμορα πολύγωνα (από τα οποία προκύπτουν προτεινόμενες γεωμετρικές μεταβολές και εμβαδά) τα δημιουργείς με overlap? Τι ακριβώς είναι αυτό που θα οδηγήσει σε απόρριψη το τοπογραφικό σου, αν δεν καταβάλεις αυτόν τον extra κόπο?

 

Μπορώ να σου απαντήσω, και δεν αναφέρομαι σε σένα στη τελική μπορεί και προσωπικά να είσαι άψογος στη δουλειά σου.

-Επαναλαμβάνω:  το 90% των τοπογραφικών δεν αποτελεί προϊόν αποτύπωσης. Το ξέρω λόγω της δουλειάς μου, έχω "αξιοποιήσει" χιλιάδες τοπογραφικά.

-Από αυτό το 90%, πάρα πολλά έχουν ασυμβατότητα μεταξύ συντεταγμένων στο πινακάκι και του εμβαδού ή των διαστάσεων των πλευρών. Δηλαδή ραπορτάρεις τα Χ,Υ και προκύπτει άλλο εμβαδό και άλλα μήκη πλευρών (!!!)

-Το σύνολο των στοιχείων αυτών ζητείται για να αξιοποιηθεί μελλοντικά η πληροφορία ακόμα και για τη σχεδίαση πρόχειρου κτηματογραφικού διαγράμματος.

-Αν το τοπογραφικό διάγραμμα απορριφθεί από την εφαρμογή, αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι έχει πολύ σημαντικά σφάλματα.

 

Γενικά υπάρχει η τάση να θεωρούμε όλους τους άλλους χαζούς και άσχετους. Στην ΕΚΧΑ υπάρχουν (κάποιοι) μηχανικοί που το 10% της γνώσης τους δεν το έχει ούτε το 90% των Ελεύθερων Επαγγελματιών. Υπάρχει λόγος για όλα αυτά, δείτε τι συμβαίνει σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού και ξεκολλήστε από την κλάψα για 5 layers παραπάνω και 3 βασικούς τοπολογικούς ελέγχους. Όποιος θέλει να κάνει παραγωγική κριτική.

  • Upvote 2
  • Downvote 9
Link to comment
Share on other sites

Η άποψη που εκφράζεις τη θεωρώ τουλάχιστον αντιεπαγγελματική εκτός και αν είσαι εργαζόμενος στο κτηματολόγιο οπότε έχει λογική η υποστήριξη που κάνεις σε όλο αυτό. Οι σοβαρές χώρες του εξωτερικού δεν "χώνουν"  τους πάντες επειδή έτσι τους αρέσει χωρίς να πληρώνουν για να κάνουν τη δουλίτσα τους.

Βεβαίως και συνεχίζω να θεωρώ ότι έχουν βάλει επιπλέον κόπο στο μηχανικό και βεβαίως θα το κοστολογήσω ανάλογα και θα μετακυλίσω το κόστος στον πολίτη για να καταλάβει ποιος τον έχει επιβαρύνει (και δεν θα είναι ο μηχανικός αλλά το κτηματολόγιο).

  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Φτιάξε ότι θέλεις. Η ουσία δεν αλλάζει. Ακόμη μια φορά θεωρούν τους μηχανικούς καρπαζοεισπράκτορες που θα τους χώσουν και δεν θα πουν κουβέντα. Ο καθένας να αναλογιστεί που πάει το πράγμα και να φερθεί επαγγελματικά κοστολογώντας την επιπλέον δουλεία που τον υποχρεώνουν να κάνει.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

ntanos.

Ανώνυμους ευαγγελισμούς και ισοπεδωτισμούς και εγώ ξέρω είδα άκουσα και 90% κάνουν μόνο οι σοφές κουκουβάγιες.

Τί να μας πεις για το κτηματολόγιο μια από τις μεγαλύτερες απάτες της σύγχρονης Ελλάδας, από που νομίζεις είμαστε εμείς ή γεννηθήκαμε προχθές και μετράμε με το gps του κινητού. Ποιό κτηματολόγιο  αυτό που στην περιοχή μου έχει οικόπεδο μέσα στη θάλασσα? Και για μένα ένα λεπτό είναι να σου κάνω template αλλά το δικό μου, μπας και είσαι του σοφού team και παρεξηγήθηκες?

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.