Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το επόμενο πεδίο μάχης της Google είναι οι μεταφορές


Engineer

Recommended Posts

Ηλεκτρικά σκούτερ, αυτόνομα οχήματα ιπτάμενα οχήματα. Δεν έχει καμία σημασία ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τις μεταφορές, η Google (και πιο πολύ η μητρική Alphabet) θέλει να συμμετέχει σε αυτή και μάλιστα να πρωταγωνιστεί. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η Alphabet επένδυσε άμεσα στην startup ηλεκτρικών σκούτερ Lime, συμμετέχοντας με 300 εκατ. δολάρια στον γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας. Αυτή η κίνηση φανερώνει ταυτόχρονα δύο εντυπωσιακά στοιχεία για την Alphabet. Πρώτον πως έχει ένα ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ταυτόχρονων επενδυτικών οχημάτων και δεύτερον, ότι έχει βρει ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους για να εξασφαλίσει ότι παίζει ενεργό ρόλο στο μέλλον των μεταφορών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Mike Ramsey διευθυντή ερευνών της Gartner, "Όχι μόνο η Alphabet ενδιαφέρεται σοβαρά για το μέλλον αυτού του χώρου, έχει ήδη προλάβει να γίνει ηγέτιδα υπερδύναμη πριν καν το καταλάβουν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς". 

Η Alphabet ήταν ο πιο ενεργός εταιρικός επενδυτής πέρυσι, κάνοντας πάνω από 100 συμφωνίες, τόσο μέσω άμεσων επενδύσεων όσο και μέσω των τριών χρηματοδοτικών της βραχιόνων. Της GV για τις εταιρείες πρώιμου σταδίου, την CapitalG, για επενδύσεις σε φάση ανάπτυξης και την Gradient, για νέες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω αυτών των επενδύσεων, η Alphabet υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών μεταφοράς. Η GV ήταν πρώιμος επενδυτής στην Uber, ενώ η CapitalG έχει επενδύσει στην Lyft, η οποία σχεδιάζει ποδήλατα και σκούτερ και, στην περίπτωση της Uber, ιπτάμενα αυτοκίνητα. Νωρίτερα φέτος, η Gradient έριξε χρήματα στην Scotty Labs, η οποία κατασκευάζει μια πλατφόρμα για τον εξ αποστάσεως έλεγχο των αυτοκινούμενων οχημάτων.

Εκτός από την Lime, η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει άμεσα στην GoJek από την Νοτιοανατολικής Ασίας και την SpaceX του Elon Musk .

Οι χάρτες δείχνουν το δρόμο

Ο πιο προφανής τρόπος που η Alphabet κάνει την διαφορά στον κόσμο των μεταφορών είναι μέσω των Χαρτών Google.

Περισσότερο από το 55% των χρηστών smartphone στις Η.Π.Α. χρησιμοποιεί το Google Maps, και έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες παγκοσμίως στηριζόμενους σε αυτό για οδηγίες πεζών, οχημάτων ή δημόσιων συγκοινωνιών. Η Google επιτρέπει σήμερα στην Uber και την Lyft να διαφημίζουν τις τιμές τους μέσω των Χαρτών και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ταυτόχρονα ανοίγει την αγορά σε ποδήλατα κατά παραγγελία, σκούτερ και τελικά, αυτόνομα αυτοκίνητα.

Σαν να μην έφταναν το Google Maps, το 2013 η Google απέκτησε την επίσης υπηρεσία χαρτών Waze, έναντι 1 δισ. δολαρίων, ενώ στο τμήμα των χαρτών, θα πρέπει να προστεθεί και το Android Automotive, το οποίο χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα της Google και τις εφαρμογές της κατευθείαν στο προγράμματα πλοήγησης των αυτοκινήτων, ενώ έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με Audi και Volvo.

Τα τεράστια δεδομένα από τα προγράμματα χαρτών, βοήθησαν επίσης την Google να γίνει ένας από τους ηγέτες των αυτόνομων οχημάτων, κάτι που την φέρνει στον επόμενο μεγάλο δρόμο που επενδύει η Alphabet

Τα 'Άλλα Στοιχήματα" της Alphabet

H Alphabet δεν ασχολείται μόνο με τις κινήσεις πίσω από τις κουρτίνες. Ξέει πολύ καλά πως αν θες να σε μάθουν οι καταναλωτές, θα πρέπει να σε βλέπουν κάθε μέρα. Έτσι η Waymo, η εταιρεία της Alphabet που ασχολείται με τα αυτόνομα οχήματα, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις υπηρεσίες αυτόνομων ταξί στην Αριζόνα μέχρι το τέλος του χρόνου, πολύ νωρίτερα από τον προγραμματισμό των ανταγωνιστών της, κάτι που ενισχύει την έτσι κι αλλιώς μεγάλη αγάπη που της έχουν οι επενδυτές. 

Ένα δεύτερο "στοίχημα" της Alphabet είναι η Labs Sidewalk, η  οποία εργάζεται πάνω στο μέλλον των αστικών συγκοινωνιών. Ο γενικός στόχος της εταιρείας είναι η επανεφεύρεση των πόλεων μέσω της τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει μια κεντρική πλατφόρμα κινητικότητας που ονομάζεται Coord, στην οποία η Sidewalk έχει επενδύσει αρκετά χρήματα. 

Η Alphabet είναι οι άνθρωποι που την "τρέχουν"

Επειδή όλα αυτά προφανώς δεν αρκούν, οι ιδρυτές της Google Larry Page και ο Sergey Brin έχουν κάνει και τις δικές τους προσωπικές επενδύσεις στο μέλλον των μεταφορών. Η Kitty Hawk είναι η προσωπική εταιρεία-project του Page η οποία κατασκευάζει ιπτάμενα οχήματα-υβρίδια ανάμεσα σε drone και υδροπλάνα, ενώ ο Brin κατασκευάζει ένα Hi-Tech.. Zeppelin.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.