Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έντυπο


ergatikos2011

Recommended Posts

Γειά σας φίλες και φίλοι του forum.

Έχω την εξής ακόλουθη απορία και όποιος ξέρει να μου απαντήσει θα με διευκολύνει αφάνταστα.

Είμαι απόφοιτος Μηχανικός Πληροφορικής και πρόσφατα έφτιαξα σε σχέδια μία μελέτη για ένα σπίτι σχετικώς με την εγκατάσταση δικτύων (φροντιστήριο - εγκαταστάσεις PCs, Routerς κλπ) και έχω το εξής πρόβλημα:

Υπάρχει κάποιο έντυπο που συμπληρώνω σχετικά με την ορθή και σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων (π.χ. καλώδια, πρίζες κλπ) όπως κάνουν οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί στο πιστοποιητικό για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις; Ισχύει κάποιο αντίστοιχο έντυπο για την παραπάνω μελέτη διότι είμαι καινούργιος στον χώρο ως Ε.Ε και δεν την ξέρω αυτή την λεπτομέρεια.

Όχι τίποτα άλλο μην βρεθώ με καμία εκκρεμότητα και δεν ξέρω τι να κάνω. Τι ισχύει για τις παραπάνω κατηγορίες μελετών?

Που μπορώ να μάθω πληροφορίες για το παραπάνω θέμα; Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα  όχι φίλε μου δεν υπαρχή κάποιο αντίστοιχο σχέδιο και άδειά γιαυτες τής εγκατάστασής απλά διότι δεν είναι ισχυρά ρεύματά και είναι ασθενή και δεν υπάγονται στους κανονισμούς ασφαλείας τής ΕΕ

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή δεν θεωρείται μεγάλη ευθύνη ο άνθρωπος που θα φτιάξει την τηλεπικοινωνιακή εγκατάσταση, την συνδεσμολογία των διακοπτών και γενικώς την λειτουργία και την σωστή επικοινωνία των PCs? Τι καλώδια θα χρησιμοποιηθούν? Τι πρίζες κάποιος πρέπει να τοποθετήσει? Η ποιότητα των καλωδιώσεων κλπ? Δεν υπάρχει κανονισμός ασφαλείας της Ε.Ε? Τι εννοείς ακριβώς φίλε μου? Διότι προφανώς υπάρχει κάποια υπευθυνότητα για να γίνει η παραπάνω μελέτη.

Μπορείς να μου αναλύσεις το παραπάνω θέμα; Σε ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα  και πάλι όλα αυτά ονομάζονται δομημένη καλωδίωση και την αναλαμβάνει κάποιος ηλεκτρολόγος που είναι γνώστης του αντικείμενου αυτό περισσότερο από τα ισχυρά ρεύματά οπότε η να το αναθέσεις σε αυτόν το έργο που θες να κάνεις η απλά πας ψάχνοντας εφόσον είναι και η πρώτη σου φορά  (για καλώδια πρίζες κανάλια κλπ) και συνεχίζει με αυτά που γνωρίζεις .Πάντως δεν είναι και εύκολη δουλειά να το έχεις υπόψιν σου 

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή όμως που θα γίνει η παραπάνω εγκατάσταση τόσο ο Ηλεκτρολόγος όσο και ο Μηχανικός Η/Υ δεν είναι υποχρεωμένοι από την πλευρά τους να συμπληρώσουν κάποιο έντυπο που να αποτυπώνει την σωστή λειτουργία τους?  Ο ηλεκτρολόγος φτιάχνει και συμπληρώνει μία Υπεύθηνη Δήλωση με όλα όσα έχουν να κάνουν με την σωστή λειτουργία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (αλλά δεν ξέρω αν γνωρίζει από δομημένη καλωδίωση). Από την άλλη πλευρά ο Μηχανικός Η/Υ δεν πρέπει να συμπληρώσει ένα παρόμοιο δελτίο σωστής λειτουργίας των καλωδίων, πριζών κλπ? Υπάρχει τέτοιο έντυπο ή είναι το ίδιο έντυπο με αυτό του Ηλεκτρολόγου? Αυτή είναι η απορία μου...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

οι απαιτήσεις καταγράφονται στο ΦΕΚ Β 2776/15.10.2012 (Κ.Υ.Α. οικ.41020/819/25.09.2012) «Καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του άρθρου 30 (εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις) του Κτιριοδομικού Κανονισμού»

Όπως θα δεις επιβάλλονται πλειάδα ελέγχων με διακριβωμένα όργανα και αποτύπωση της as built κατάστασης. Σε σοβαρά έργα (πχ δημόσιου τομέα αλλά και μεγάλα έργα του ιδιωτικού) αυτά οπωσδήποτε ζητούνται. Στα μικρότερα έργα, επειδή εμπλέκονται λίγο έως πολύ άσχετοι, δεν γνωρίζουν καν την απαίτηση ύπαρξής τους.

Επίσης, θα πρέπει να εξετάσεις εάν δικαιούσαι (νομοθετικά) να μελετήσεις, να κατασκευάσεις και να επιβλέψεις αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις.

 

ΥΓ. Το θέμα δεν ανήκει στον χώρο των ιδιωτών και καλό είναι να μεταφερθεί.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου.

Να είσαι καλά. Όμως σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ (πραγματικά απαραίτητο!!!) ποιές είναι οι ειδικότητες που είναι αρμόδιες για να υπογράφουν σχετικώς με τις παραπάνω μελέτες? Μόνον οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί ή και οι Μηχανικοί Η/Υ εν γένει ή απόφοιτοι Πληροφορικής? Ποιός μπορεί να με βοηθήσει να βρώ την απάντηση και με βάση ποιό ΦΕΚ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.