Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα


Engineer

Recommended Posts

Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της Χώρας και τη λεκάνη του ποταμού Εβρου δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Αυτό έγινε την Τρίτη γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα Σχέδια Διαχείρισης καταρτίζονται σε επίπεδο Περιοχής Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) ώστε να υπάρχει ενιαία δράση σε όλη την έκταση των ρεμάτων στις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα.

Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών που καλύπτουν και παρέχουν ενδεδειγμένες λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των περιοχών αυτών, εξασφαλίζοντας παράλληλα συντονισμό εντός των περιοχών λεκάνης απορροής ποταμών και προωθώντας την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν θεσπισθεί με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα υπόγεια και επιφανειακά υδατικά συστήματα.

Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα σχέδια - τα οποία θα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί εντός του 2015 - μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικό εργαλείο της κυβέρνησης, των Περιφερειών αλλά και των Δήμων.

Τα ΣΔΚΠ καλύπτουν όλες τις πτυχές της Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας, οι οποίες αφορούν στην πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων πλημμυρών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών.

Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών που καλύπτουν (χρήσεις γης, τεχνικές υποδομές, αναπτυξιακές τάσεις, προγραμματισμός έργων κ.λπ.) και παρέχουν τις ενδεδειγμένες γενικές κατευθύνσεις λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των περιοχών αυτών.

Ειδικότερα, τα ΣΔΚΠ αναλύουν και εξειδικεύουν τους ακόλουθους τομείς:

-Γενική περιγραφή των χαρακτηριστικών των Λεκανών Απορροής Ποταμών για τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.

-Τα πορίσματα της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας, υπό μορφή συνοπτικών χαρτών των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, στους οποίους οριοθετούνται οι ζώνες που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα.
-Τους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας που δείχνουν τις κινδυνεύουσες περιοχές και τα συμπεράσματα που μπορούν να συναχθούν από τους χάρτες αυτούς.
-Περιγραφή των κατάλληλων μέσων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
-Τα αναγκαία Μέτρα και τις προτεραιότητες για την επίτευξη των κατάλληλων στόχων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας και αυτών που λαμβάνονται στο πλαίσιο των κοινών υπουργικών αποφάσεων.

-Σύνοψη για την πληροφόρηση του κοινού και για τη διαβούλευση με αυτό για τα μέτρα και τις δράσεις που αναλαμβάνονται. 

-Κατάλογο των αρμόδιων αρχών των Υδατικών Διαμερισμάτων και τις διαδικασίες συντονισμού.

Την ίδια ώρα, σε περιπτώσεις αναπόφευκτης εμφάνισης πλημμυρών, τα ΣΔΚΠ εξετάζουν την αποκατάσταση των πλημμυρικών περιοχών και παρέχουν τις ενδεδειγμένες λύσεις, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της περιοχής για τη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από τις πλημμύρες στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, τις οικονομικές δραστηριότητες και τις υποδομές. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, για την οποία έχει εκπονηθεί και εγκριθεί χωριστό ΣΔΚΠ, λόγω του τριεθνούς χαρακτήρα του ποταμού και της έντασης των πλημμυρών στην περιοχή.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.