Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δομικά υλικά: Σωρευτική υποχώρηση 85% στη 10ετία


Engineer

Recommended Posts

Στασιμότητα παρατηρήθηκε το 2016 στην εγχώρια ζήτηση για τις περισσότερες κατηγορίες δομικών υλικών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.

Η στασιμότητα αυτή, σύμφωνα με τον Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, Αλέξη Νικολαΐδη, αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως θα μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση, καθώς τα επόμενα έργα βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού, χωρίς να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών.

Επίσης, κατά την IBHS, η ζήτηση που προέρχεται από την οικοδόμηση εξακολουθεί να είναι υποτονική. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως εκφράζεται με τον αριθμό αδειών, μετά το 2005 επιδεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2016 τις 12.526 άδειες και υποχωρώντας κατά 5,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Έτσι, την τελευταία δεκαετία ο εν λόγω αριθμός εμφάνισε σωρευτική υποχώρηση 85%.

Το 2017 η αγορά (τόσο οι κατασκευές όσο και η οικοδόμηση) παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες θετικές ενδείξεις προέκυψαν από την υλοποίηση έργων τουριστικής υποδομής.

Πάντως, οι εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό συνέχισαν να εξάγουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό. Η ζήτηση από τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν μειωμένη, ενώ θετικές τάσεις προέκυψαν σε χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίες παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης.

Επίσης, η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα του ευρύτερου κλάδου των μη μεταλλικών ορυκτών, όπως εκφράζεται με το σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 κατέγραψε σημαντική άνοδο 14,3%, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην τσιμεντοβιομηχανία και στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος.

Σημειώνεται ότι η αγορά εμφανίζει προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών των πελατών και της δυσχερούς πρόσβασης σε δανεισμό. Η προβληματική είσπραξη απαιτήσεων προκαλεί επισφάλειες και υψηλά επίπεδα πιστωτικού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κύριο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «το ενδιαφέρον των εξωστρεφών επιχειρήσεων πρέπει να επικεντρωθεί σε αγορές εκτός Ε.Ε. που εμφανίζουν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, είτε ανεπτυγμένες όπως η Βόρεια Αμερική, είτε αναπτυσσόμενες, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα εξακολουθήσει να είναι υποτονική».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 106 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 6,2%, στα €328,15 εκ.

Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 24,2%, στα €33,63 εκ., ενώ τα ΚΠΦ υπερδιπλασιάστηκαν στα 14,5 εκατ. ευρώ, από 6 εκατ. το 2015.

Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 5,5% και 1,5% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 0,9 προς 1.

Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4,5 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 3,5 μήνες.
 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.