Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Online διαχείριση των στραγγισμάτων στους ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας


Engineer

Recommended Posts

Τα στραγγίσματα είναι υγρά που δημιουργούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) από την αποσύνθεση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και από τη διείσδυση στη μάζα τους των νερών της βροχής. Κατά την πορεία των υγρών μέσα από τη μάζα των απορριμμάτων διαλύονται και παρασύρονται διάφορες ουσίες και έτσι μπορούν να μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Με μια καινοτόμα και υπολογιστική μέθοδο παρακολούθησης των στραγγισμάτων στους ΧΥΤΑ ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλέον είναι σε θέση, σε πραγματικό χρόνο, να επεμβαίνει αλλά και να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης σφαλμάτων μέσω της αυτοματοποίησης των υπολογισμών του υδατικού ισοζυγίου.

Πρόκειται για ένα διαχειριστικό εργαλείο λήψης αποφάσεων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης στραγγισμάτων των ΧΥΤΑ και τον προγραμματισμό των δράσεων, την ελαχιστοποίηση του κόστους και την αποφυγή περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των επίκαιρων δεδομένων. Ο  ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει υπό την εποπτεία του 11 ΧΥΤΑ.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα παρουσιάστηκε από τον μηχανικό περιβάλλοντος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνο Πούλιο στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Αποκατάσταση και την Προστασία του Περιβάλλοντος, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο υπολογισμός των παραγόμενων στραγγισμάτων χωρίς τη χρήση του αναλυτικού υδατικού ισοζυγίου ανά ταμπάνι (ενιαία οριζόντια στρώση απορριμμάτων) ή την υδροχωρητικότητα των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και της δυνατότητας κατακράτησής της από αυτά, οδηγεί σε αξιοσημείωτες αποκλίσεις αποτελεσμάτων παραγωγής στραγγισμάτων.

%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%83%CE%B1-600-x-453

Παρακολούθηση παραγόμενων στραγγισμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή στραγγισμάτων έχει η περιεχόμενη υγρασία των απορριμμάτων και η δυνατότητα κατακράτησης νερού από αυτά, ειδικά κατά τα μετέπειτα στάδια ανάπτυξης του απορριμματικού ανάγλυφου.

%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%83%CE%B12-600-x-38

Η πλατφόρμα αυτή θα παρέχει τις εξής λειτουργίες:

  • Απομακρυσμένη πρόσβαση από οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο στέλεχος μηχανικό του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για εισαγωγή στοιχείων και παρακολούθηση των ΧΥΤΑ.
  • Την εποπτική παρακολούθηση των ΧΥΤΑ μέσω on-line συστήματος Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS).
  • Τήρηση βάσης δεδομένων με το ιστορικό λειτουργίας των ΧΥΤΑ (ταφείσες ποσότητες ΑΣΑ, διαμορφωμένα ταμπάνια, ποσότητες χωματοκάλυψης, εισροές στη ΜΕΣ, ποσότητες επεξεργασμένων και ανακυκλοφορούμενων στραγγισμάτων, μετεωρολογικών δεδομένων, κ.ο.κ.).
  • Δυνατότητα επανυπολογισμών σε περίπτωση που επαναπροσδιοριστούν δεδομένα του παρελθόντος.
  • Δυνατότητα διαμόρφωσης σεναρίων για τις μελλοντικά παραγόμενες ποσότητες στραγγισμάτων σε κάθε ΧΥΤΑ και για κάθε πιθανή αλλαγή στα δεδομένα λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
  • Δημιουργία αναφορών με συγκριτικούς πίνακες και διαγράμματα.

Για την ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών όπως pHp, MySQL, Openlayers, Javascript, HTML.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.