Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δωρεάν διάθεση Ευρωκωδίκων & Προσαρτημάτων τους


 
Georgios Anamateros

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι, για το πολυσυζητημένο αυτό θέμα όλοι έχουμε την άποψή μας, πλην όμως η δυναμική των πραγμάτων μας υπερβαίνει.

Η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να φύγουμε από τους κανονισμούς και να πάμε στα πρότυπα. Στην Ελλάδα πασχίζουμε να επινοήσουμε νέους κανονισμούς (ΚΑΝΕΠΕ, ΚΑΔΕΤ), αλλά το τραίνο έχει ήδη φύγει. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε την νέα γενιά Ευρωκωδίκων, και πολλοί από εμάς θα νιώσουν την γη να φεύγει κάτω απ'  τα πόδια τους (θυμηθείτε την μετάβαση από τις επιτρεπόμενες τάσεις στους ΕΚΩΣ - ΝΕΑΚ).

Λοιπόν, τα πρότυπα δεν είναι ΦΕΚ και επομένως πωλούνται. Και πωλούνται ακριβά, ένα πρότυπο 20 σελίδων έχει κόστος γύρω στα 100€. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι Ευρωκώδικες στην Ελλάδα είναι πρακτικά τζάμπα.

Επίσης, τα πρότυπα αλλάζουν. Σας διαβεβαιώ ότι καμία από τις εκδόσεις των Ευρωκωδίκων που μπορείς να βρεις λαθραία (ελληνικές ή αγγλικές) δεν είναι πανομοιότυπη με τους Ευρωκώδικες που πουλάει ο ΕΛΟΤ. Επίσης, τα βιβλία με θεωρία και λυμένα παραδείγματα που αναφέρονται σε Ευρωκώδικες, δεν αναφέρονται στους ισχύοντες Ευρωκώδικες, αλλά σε παλιότερες εκδόσεις τους. Όποιος έχει αγορασμένους Ευρωκώδικες και ασχολείται με φορτία ανέμου, γέφυρες ή μεταλλικά, καταλαβαίνει τι εννοώ: Από διαφορετική αρίθμηση παραγράφων, μέχρι διαφορετικές τιμές συντελεστών, και από διαφορετικές μεθοδολογίες μέχρι ολόκληρα παραρτήματα που λείπουν...

Οι καιροί αλλάζουν, και -άσχετα με τις προσωπικές μας απόψεις- δεν μας μένει παρά να προσαρμοστούμε.

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τώρα τὶ σχέσι μπορεῖ νὰ ἔχῃ π.χ. ὁ ἐξοπλισμὸς τοῦ ἠλεκτρολόγου (ὅπως εἶπε κάποιος) ἢ στὰ καθ' ἡμᾶς ἕνα πρόγραμμα στατικῶν ποὺ πρέπει νὰ τὸ ἀγοράσῃς γιὰ νὰ διευκολυνθῇς στὴν ἐργασία σου (ἂν εἶσαι πολὺ μάγκας, τὸ φτιάχνεις θεωρητικῶς καὶ μόνος σου), μὲ μιὰ Νομοθεσία ποὺ σ'τὴν ἐπιβάλλει ἡ Πολιτεία (καὶ καλῶς) γιὰ τὸ καλὸ καὶ τὴν ἀσφάλεια τοῦ συνόλου (διότι αὐτὸ εἶναι ἐπὶ τῆς οὐσίας οἱ Εὐρωκώδικες), δὲν μπορῶ νὰ τὸ συλλάβω. Φυσικὰ καὶ θὰ ἔπρεπε νὰ διατίθεται δωρεὰν ἡ συγκεκριμένη Τεχνικὴ Νομοθεσία, ὅπως ἀκριβῶς διατίθενται στὴν χώρα μας καὶ τὰ ΦΕΚ (κάτι ποὺ βεβαίως δὲν γινόταν πρὶν ἀπὸ κάποια χρόνια). Μᾶλλον οἱ περισσότεροι ἐκ τῶν τελευταίως λαλησάντων (ὁ 'atsalovergas' ἐννοεῖται ὅτι ἀποτελεῖ φωτεινὴ ἐξαίρεσιν) δείχνετε νὰ μὴν ἀντιλαμβάνεσθε θεμελιώδεις κανόνες τοῦ δημοκρατικοῦ πολιτεύματος... Τὸ νὰ μοῦ δώσετε μιὰν ἀπάντησι ὅπως π.χ.  ὁ 'zazeng', λέγοντάς μου πάνω κάτω: "Ναί, δυστυχῶς, τὸ φαινόμενο εἶναι πανευρωπαϊκό", τὸ καταλαβαίνω.  Σὲ μιὰν Εὐρώπη σὰν αὐτὴν ποὺ ζοῦμε, αὐτὸ δὲν μοῦ προκαλεῖ ἐντύπωσι. Ἀλλὰ νὰ μοῦ τὸ δικαιολογῇτε κιὄλας μὲ τὸν φανατισμὸ ποὺ κάποιοι τὸ κάνετε; Ἔ, τὶ νὰ πῶ τώρα;

Edited by Georgios Anamateros
correction
  • Upvote 6
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα που εντοπίζω και συνομολογεί εμμέσως και ο Alexis, είναι ότι η πλειοψηφία των μηχανικών διαβάζει τους ΕΚ από βιβλία, σημειώσεις και παρωχημένες εκδόσεις. Επομένως η μη πρόσβαση στην πηγή από τον μέσο μηχανικό δημιουργεί ζήτημα ασφαλείας. 

Alexis και Earl αν έχετε χρόνο, δώστε μας μια "μυτιά" από το μέλλον. Μέχρι στιγμής από διάφορες πηγές έχω ακούσει για μικρές αλλαγές (ότι πχ θα αλλάξουν οι κατηγορίες πλαστιμότητος και θα μείνουν μόνο 2 από τις 3) και όχι για ολοκληρωτική αλλαγή φιλοσοφίας και πνεύματος, όπως πχ με την μετάβαση από τις επιτρεπόμενες τάσεις στους ελέγχους συνολικής αντοχής.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

On 25/7/2018 at 7:43 ΜΜ, Earl said:

δεν αξίζουν ούτε 900 ευρώ; 

Τα κυρίως κείμενα μπορείς να τα βρεις πολύ εύκολα επειδή μερικές χώρες τα δίνουν δωρεάν / επειδή υπάρχουν σε ιστότοπους πανεπιστημίων για τους φοιτητές. ( ψάξε στο google).

 

Φαντάζομαι οι ώρες δουλειάς σας είναι ατελείωτες, αλλά 900 ευρώ χωρίς δυνατότητα εκτύπωσης είναι υπερβολικά. Προκειμένου να προστατεύσετε την πνευματική σας ιδιοκτησία (εδώ χωράει πολύ συζήτηση) έχετε κάνει την βασική έκδοση εξαιρετικά δύσχρηστη. Λες και κάποιος που θα την πάρει θα κάτσει να τυπώσει 8.500 σελίδες, να τις σκανάρει και να τις μοιράσει.

Ποιές χώρες τα δίνουν δωρεάν; Έχω βρει μερικά BS, αλλά σχετικά λίγα.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα αφορούσε στο κόστος αγορας. Αν ήταν 50 ευρώ και όχι 900+ δεν θα υπήρχε ερώτημα. Η απάντηση δεν έχει να κάνει με την εργασία των επιμελητών των ευρωκωδίκων φυσικά. Αν αγοράσετε τους ευρωκώδικες στα ΑΓΓΛΙΚΑ απο τον οργανισμό πιστοποιησης της Εσθονίας είναι πολύ φτηνότεροι. Αρα, η τιμή καθορίζεται απο τον ΕΛΟΤ και φυσικά η τιμή είναι συνάρτηση του οργανογράμματος του ΕΛΟΤ..κοπιάστε στο site και θα καταλάβετε:org2-el.PNG

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Georgios Anamateros said:

Τώρα τὶ σχέσι μπορεῖ νὰ ἔχῃ π.χ. ὁ ἐξοπλισμὸς τοῦ ἠλεκτρολόγου (ὅπως εἶπε κάποιος) ἢ στὰ καθ' ἡμᾶς ἕνα πρόγραμμα στατικῶν ποὺ πρέπει νὰ τὸ ἀγοράσῃς γιὰ νὰ διευκολυνθῇς στὴν ἐργασία σου (ἂν εἶσαι πολὺ μάγκας, τὸ φτιάχνεις θεωρητικῶς καὶ μόνος σου), μὲ μιὰ Νομοθεσία ποὺ σ'τὴν ἐπιβάλλει ἡ Πολιτεία (καὶ καλῶς) γιὰ τὸ καλὸ καὶ τὴν ἀσφάλεια τοῦ συνόλου (διότι αὐτὸ εἶναι ἐπὶ τῆς οὐσίας οἱ Εὐρωκώδικες), δὲν μπορῶ νὰ τὸ συλλάβω. Φυσικὰ καὶ θὰ ἔπρεπε νὰ διατίθεται δωρεὰν ἡ συγκεκριμένη Τεχνικὴ Νομοθεσία (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ!!!!), ὅπως ἀκριβῶς διατίθενται στὴν χώρα μας καὶ τὰ ΦΕΚ (κάτι ποὺ βεβαίως δὲν γινόταν πρὶν ἀπὸ κάποια χρόνια). 

Οι κανονισμοί δεν είναι νόμοι ή εγκύκλιοι. Υπάρχει κάνα ΦΕΚ με Ευρωκώδικες που στο κρύβει το κράτος ή στο χρεώνει ?! Μάλλον δεν ξέρεις τι γράφεις, έχεις ζαλιστεί από τους πολλούς τόνους. Δεν είναι υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να σου πληρώνει τους κανονισμούς σου για να δουλέψεις. Υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα του CEN. Δεν μπορεί το κράτος να τους δημοσιεύσει! Δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν καταλαβαίνεις. Είναι κανονισμοί - ιδιωτική πνευματική ιδιοκτησία του CEN. ΌΧΙ νόμοι - ΦΕΚ ! 

 

Παρακαλώ για κοσμιότερη διατύπωση, χωρίς προσωπικές προσβολές.
AlexisPap

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, atsalovergas said:

Alexis και Earl αν έχετε χρόνο, δώστε μας μια "μυτιά" από το μέλλον. Μέχρι στιγμής από διάφορες πηγές έχω ακούσει για μικρές αλλαγές (ότι πχ θα αλλάξουν οι κατηγορίες πλαστιμότητος και θα μείνουν μόνο 2 από τις 3) και όχι για ολοκληρωτική αλλαγή φιλοσοφίας και πνεύματος, όπως πχ με την μετάβαση από τις επιτρεπόμενες τάσεις στους ελέγχους συνολικής αντοχής.

Οι ευρωκώδικες δεν είναι είναι μόνο 9. Μαζί συμπεριλαμβάνονται και τα EN για χίλια άλλα πράγματα. Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει με τις κατηγορίες πλαστημότητος μιας και οι βορειοευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για τους σεισμούς για προφανείς λόγους (εδώ στο Manchester στη ζώνη ΙΙ -γελάει ο κόσμος- η επιτάχυνση είναι agr=0.04g (0.39m/s2) ενώ στην όμορφή μας Ζάκυνθο 0.36g (3.5.m/s2:D :D ) . Δεν έχω ιδέα για τον 1998. Αλίμονο να ήξερα τι γράφει ο καθένας στο standard του.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι ασάφειες όσο το δυνατόν περισσότερο θα φύγουν (αυτός είναι ο βασικός σκοπός), μαζί και τα παραδείγματα (όπου απαιτείται), και αναφορικά με τις δράσεις, θα φύγουν οι αλγεβρικές σχέσεις και θα μπούνε πίνακες με τους συνδυασμούς φορτίσεων δράση-δράση. Νια-νια όπως έγραψα για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Επίσης, ότι ο ΕΝ1910 θα είναι γυαλί (σε δοκιμαστική μορφή prEN) και στο μέλλον ο ΕΝ1911 FRP (αρχικά -κάποτε- θα βγεί ως ETAG). 

11 ώρες πριν, zazeng said:

Φαντάζομαι οι ώρες δουλειάς σας είναι ατελείωτες,

Δεν καταλαβαίνω πως το εννοείς, αλλά προφανώς και όχι. Η δουλειά γίνεται μέχρι εκεί που προβλέπεται το budget και ο χρόνος που έχει ο καθένας μας. Πέρα από τη βελτίωση των standards έχω και τις υπόλοιπες στατικές μελέτες ή management όπως και οι άλλοι. Από εκεί και πέρα, ό,τι είπε ο @banskoboy αναφορικά με το κόστος. Εδώ το πρότυπο των 20 σελίδων έχει £150. Όμως, υπάρχουν υπηρεσίες που παρέχουν έναντι μηνιαίας αμοιβής (δεν ξέρω πόσο) πρόσβαση σε βιβλιοθήκες όπου βρίσκεις βιβλία, κώδικες κτλ. Όλες οι εταιρείες και τα πανεπιστήμια το χρησιμοποιούν. Επίσης στο ΗΒ ο Ευρωκώδικας δεν είναι νόμος όπως στην Ελλάδα. Τα BS ήταν νόμος αν δεν κάνω λάθος αλλά ποτέ δεν ήταν δωρεάν (BSi). Τι να πω. 

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Αν και λίγο άσχετο με το θέμα, να αναφέρω ότι οι ευρωκώδικες στην Γερμανία από ότι έχω πληροφορηθεί διατίθενται δωρεάν στους φοιτητές μέσω της πλατφόρμας perinorm. Eννοείται και άλλοι κανονισμοί όπως και τα εθνικά προσαρτήματα. Με δικαίωμα εκτύπωσης. Αυτό σημαίνει κατά την διάρκεια των σπουδών γνωρίζουν ήδη από πρώτο χέρι τους κανονισμούς λεπτομερέστατα.

Βέβαια το κόστος αγοράς μετά (όχι σαν φοιτητής) είναι μεγάλο. Αλλά τουλάχιστον από φοιτητής μπορείς να του έχεις όλους εκτυπωμένους.

Link to comment
Share on other sites

Παντως ολα ωραια και ομορφα αυτα που γραφονται για DIN, ΕC, ΕΑΚ κλπ. Κανενας κανονισμος δεν θα σας κανει μηχανικο και προπαντων σωστο Μελετητη. Θελει προσωπικη προσπαθεια αξιοποιωντας Ελληνικη και Ξενη Βιβλιογραφια και ενα σωστο περιβαλλον 'φιλικο' προς τον μελετητη που θα εχει προσβαση κυριως στη Βιβλιογραφια και οχι τοσο στους Κανονισμους. Οταν ημουν νεοτερος ειχα οργη που η πολιτεια ζητουσε χρηματα για την αγορα των Ευρωκωδικων πιστευοντας οτι οι EC ειναι η Ιερα Βιβλος του Πολιτικου Μηχανικου. Με τη διαδοση του Internet ομως η οργη μου μετριαστηκε και αντικατασταθηκε με την την οργη προς τους υποτιθεμενους Καθηγηταδες Πολυτεχνειου που κρατουσαν 'θαμμενα' εξαιρετα Βιβλια (ελληνικα και ξενα) και προωθουσαν δικα τους χειριστα ατελη αντιγραφα. Και το εκπληκτικο ειναι οτι ολους αυτους του Καθηγηταδες απο τους βρουμε και τους συναντησουμε θα τους χειροκροτουμε και αυτοι θα καμαρωνουν για το μεγαλο Εργο που επιτελεσαν....

Αν με στειλουν στη Ζιμπαμπουε (οχι μονο εμενα, αλλα οποιονδηποτε εχει διαθεση να βοηθησει νεα παιδια σε υποβαθμισμενες και οχι μονο κοινωνιες) να φτιαξω το προγραμμα σπουδων σε ενα πολυτεχνειο, θα επιλεξω να παρω μαζι μου τα καλυτερα συγγραμματα. Θα νιωσω μεγαλη ευθυνη για αυτο και θα πληρωσω απο την τσεπη μου κιολας για να το κατορθωσω. Στην Ελλαδα μεχρι το 2007 που εφυγα απο το Ε.Μ.Π. τα καλα βιβλια που μοιραζονταν ηταν λιγα, και το χειροτερα τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ υπηρχαν ηδη στην αγορα αλλα δεν τα μοιραζαν. Ηταν μεταφρασμενα ηδη στα Ελληνικα, αν οχι γραμμενα εξ' αρχης στα Ελληνικα, και δεν τα μνημονευαν καν. Τοσο κομπλεξ υστεροφημιας.

Στο διαταυτα: αν κανετε μια βολτα και δειτε την ποιοτητα των μεταλλικων κατασκευων στην Ελλαδα ειναι σε τραγικο επιπεδο. Στο οπλισμενο σκυροδεμα τα πραγματα ειναι καλυτερα αλλα και παλι τα προβληματα συλληψης του φορεα στο 90% των περιπτωσεων εχουν θεματα. Οσο για τις επισκευες, .... ασχολιαστο. Αναφορικα με τους Ευρωκωδικες? Θα προτιμουσα να διανεμονται δωρεαν. Αλλα το διαρκες εγκλημα εχει γινει μεσα στις Σχολες, στα συγραμματα που διανεμονταν επι δεκαετιες απο τους φραγκατους Πεφωτισμενους. Γιατι αν δεν εχεις σωστη βαση, δεν θα μπορεσεις να κατανοησεις τις υποδειξεις ενος κανονισμου, γιατι ο κανονισμος δεν εισαγει νεες εννοιες απλα επιλεγει καποιες εξισωσεις προς χρηση απο τις πολλες διαθεσιμες που υπαρχουν και τιποτα παραπανω. 

 

 

 

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.