Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


sotiria

Recommended Posts

δυσκολο ειναι να μην υπαρχει αδεια λειτουργιας καπου. ισως να ειναι παραξενο. αλλα απο την αλλη προκειται για κτιριο προ 55 αρα μπορεις να πεις οτι δεν σε νοιαζει κατι τετοιο. εγω θα κοιταζα ολα τα αλλα περι κυριων χωρων και τοτε θα αποφασιζα μονο με αυτα..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 381
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν πρέπει να συγχαίουμε την ημερομηνία κατασκευής του κτιρίου με την ημερομηνία αλλαγής χρήσης. Αυτό χρησιμοποιείται μόνο για να δεις τί είδους μελέτες θα χρειαζόταν να κάνεις σε περίπτωση άδειας αλλαγής χρήσης.

Αφού δεν υπάρχει κανένα πιστοποιητικό (δημόσιο έγγραφο) που να πιστοποιεί την λειτουργία από πριν το 1980 έως τώρα (κυρίως μέχρι καλοκαίρι του 2011), εγώ πολύ δύσκολα θα έδινα βεβαίωση.

Μόνο μέσω τακτοποίησης αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για βεβαίωση χρήση γης και κυρίως για ΒΚΧ (τότε βλέπεις αν ξεμπερδεύει με ένα 500αρικο λόγω αλλαγής χρήσης από ΚΧ σε ΚΧ, παλαιότητα από 2004 και μετά, λόγω ανυπαρξίας εγγράφων) ή νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης σε ΚΥΕ (χώρος συνάθροισης κοινού), ώστε α) να είμαι καλυμμένος για το οτιδήποτε, β) να έχει και ο ιδιοκτήτης (και η πολεοδομία) έγγραφα και σχέδια στο αρχείο του, μην είναι το ακίνητο στον αέρα και γ) να θεσπιστούν οι βάσεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου - δεν θα τη γλυτώσει, αναγκαστικά θα πρέπει να έχει κάτι επίσημο όταν δημιουργηθεί αυτή η βάση δεδομένων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας stvxri και cv01302 :)

Το πρόβλημα - που όμως μπορεί να είναι και πλεονέκτημα - είναι πως στην βεβαίωση προ '55 δεν αναφέρεται η λέξη κατάστημα αλλά σαν εμπορικό κατάστημα που στην πράξη ήταν, δεν είχε άδεια λειτουργίας. Ως εκ τούτου, cv01302, δεν έχει νόημα θαρρώ να κάνω αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε χώρο συνάθροισης κοινού διότι:
 

α) Με την ίδια λογική που θα ισχυριστώ ότι αυτη τη στιγμή είναι κατάστημα, μπορώ να ισχυριστώ πως ειναι χώρος συναθροισης κοινού (δεν έχω επίσημες αποδείξεις για κανένα απ'τα δύο).
β) Αν βασιστώ σε δημόσια έγγραφα προ '85 που αναφερεται σαν καταστημα (πχ ΔΕΗ, Ε9, συμβόλαια), μπορώ ίσως να ισχυριστώ πως ειναι χωρος συναθροισης κοινού, επειδή πριν από το '85 η εννοια "καταστημα" περιλάμβανε και την "εμπορική" αλλά και την "χώρου συναθροισης κοινού" χρήση.

Μπέρδεμα. Δεν είναι παράνομο για να το νομιμοποιήσω, δεν ειναι όμως και νόμιμο όπως θα πρεπε για να είναι ξεκάθαρο...

Όσο για τους κύριους χώρους,stvxri, δεν έχει πρόβλημα. Ενας ενιαίος χώρος, με ωφέλιμο ύψος πάνω από 3,0μ και μεγάααλο πρόσωπο (για φωτισμό). Ταμάμ για κατάστημα δηλαδή.. :)

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

τοτε οπως ακριβως τα λες. δεν μπορεις να πεις οτι θα κανω αλλαγη χρησης απο κατι? σε χωρο συναθροισης κοινου. ψαξε λιγο μηπως βρεις κατι σε καποια υπηρεσια μαλλον δημο εαν ηταν οντως πριν το 85 καφενειο κτλ και οτε εισαι κατοχυρωμενος 100%. επιπλεον εαν εχεις 100% σιγουρια στα ατομα που σου λενε οτι οντως ηταν χωρος συναθροισης κοινου τοτε εχεις ενα επιπλεον λογο να προχωρησεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα

Είμαι ιδιοκτήτης ενός διώροφου πέτρινου κτίσματος σε εκτός σχεδίου περιοχή το οποίο είναι κατασκευασμένο το 1902.

Έχω πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος και στα σχέδια αναφέρεται το ισόγειο ως Κατάστημα – Αίθουσα και εμφανίζονται χώροι όπως κουζίνα και ψυγεία – πλυντήρια και wc.

Υπάρχει ενδιαφερόμενος που θέλει να το νοικιάσει ως μπυραρία – καφέ.

Το ερώτημα μου είναι το εξής:

Χρειάζομαι αλλαγή χρήσης από Κατάστημα σε Χώρο συνάθροισης κοινού;

Αν ναι τότε νομίζω ότι είναι αδύνατον γιατί το οικόπεδο είναι μη άρτιο μη οικοδομήσιμο οπότε δεν θα μπορώ να καταθέσω φάκελο στην πολεοδομία για την αλλαγή χρήσης ή μήπως όχι;    

Γνωρίζω ότι πλέον την ΒΧΚΧ την δίνουμε πλέον εμείς οι μηχανικοί αναγράφοντας  το κείμενο ότι ……προορίζεται για ΚΥΕ.

Θεωρώ ότι στην περίπτωση  μου θα μπορούσα να πάρω άδεια λειτουργίας με αυτή την δήλωση αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι καλυμμένος σε περίπτωση καταγγελίας όπου θα έρθει η πολεοδομία και θα κρίνει ότι έχω αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

 Θα ήθελα να σημειώσω ότι έχω πολύ παλιά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο χώρος λειτουργούσε σαν παρασκευαστήριο Λικέρ και ποτών γενικά και κάποια στιγμή είχε γίνει επίταξη και χρησιμοποιήθηκε ως Φυλακές το 45, μήπως αυτά βοηθούσαν στο να μην κάνω αλλαγή χρήσης;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να αποδειξεις οτι υπαρχει χρηση πριν το 1985 ως χωρος συναθροισης κοινου. εσυ εχεις αποδεικτικα οτι ηταν παρασκευαστηριο και φυλακη. δες εαν αυτα δικαιολογουν την χρηση του χωρου συναθροισης κοινου. η φυλακη ειναι σε αλλη χρηση νομιζω .αλλα βεβαια συναθροιζεται κοινο. καλ ειναι με αυτα τα αποδεικτικα να ρωτησεις στην πολεοδομια. να κοιταξεις επισης εαν κτιριοδομικα θεωρειται κυριος χωρος δηλ υψος φωτισμος κλπ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπερα.Θα ηθελα να κανω και εγψ μια ερωτηση αν μπορει να με διαφωτισει καποιος γιατι δεν μπορώ να βγαλω ακρη...

Εχω ισόγειο κατάστημα 70 τ.μ. με άδεια του 2002,στην οποια αναφερεται σαν καταστημα.Θέλω να το κάνω κ.υ.ε (bake off, πρατηριο άρτου και διάθεσης καφέ χωρίς καθίμενους).

Υπάρχει ρύθμιση με 3843/2010 παταριου άνωθεν του καταστηματος (δεν εχω προσβαση σε αυτο, μπαινει απο το κλιμακοστασιο) με χρηση κατοκίας.

Οι αλλαγες που θελει να κανει είναι αλλαγη στην όψη (θα βάλει άλλη μια εισοδο) και θα προσθεσει δυο μπαταριες νεροχυτη κουζινας.Δε θα γινει κανενα άλλο χωρισμα.

Θέσεις σταθμευσεις απο την αλλαγη, δεν προκυπτουν αγου υπολογιζονατι και στις δυο περιπτωσεισ με 1 θεση / 60 τ.μ.

Επισης από κάτω έχω υπόγειο. Η στατικη μελετη στης αδειας έχει γινει με 500 ΚΝ, άρα πάλι δεν έχω αλλαγη στα φορτία,νομιζω.

Επίσης μετρωντας διαπίστωσα ότι το υψος του καταστηματος είναι κατα 20 cm μικροτερο.

τα ερωτηματα ειναι τα εξης:

τι μελετες θα προκυψουν για την αλλαγη χρήσης?θα μου ζητησουν στατικα υπάρχοντος?και αν ναι με κανεπε?

για το υψος που ειναι μικροτερο πρεπει να κανω πρωτα 4178?και αν ναι πως θα το δηλωσω αφου δεν ειναι υπερβαση υψους αλλα ειναι μικροτερο απο το εγκεκριμενο....?

θα εχω προβλημα στην άδεια δόμησης λόγω 3843/2010?

ευχαριστω προκαταβολικα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει τόσες φορές το Νοκ και τις τεχνικές οδηγίες αλλά ξαφνικά κόλλησα σε ένα σημείο:

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤ΄ ΑΡΘΡΟ

 

Άρθρο 5

Χρήση κτιρίων

παρ. 2

 

Μέχρι την εφαρμογή της Ταυτότητας κτιρίου, απαιτείται απλή ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης για τυχόν τροποποιούμενες επί μέρους μελέτες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1.στ και 1.ζ.

Επισημαίνεται ότι όταν στα σχέδια της οικοδομικής αδείας αναγράφεται η χρήση «κατάστημα», η χρήση αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ οι λοιπές χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θεωρούνται «καταστήματα», λόγω του ότι η άδεια δόμησης εκδίδεται με άλλες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια, εστιατόρια κ.λ.π) αποτελούν διακριτές κατηγορίες χρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. Β του Π. Δ/τος 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166/Δ΄/87) και του «Κτιριοδομικού Κανονισμού»(ΦΕΚ 59/Δ΄/3-2-89). Επομένως απαιτείται άδεια δόμησης για την αλλαγή χρήσης «καταστήματος» σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ. εστιατόριο – αναψυκτήριο).

 

Και το ερώτημα είναι: εφόσον πριν την ισχύ των παραπάνω δεν ήταν διακριτές κατηγορίες για ποιο λόγο να χρειάζεται αλλαγή χρήσης σε καταστήματα που προυφίστανται; Μήπως βασιζόμενοι σε αυτό μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η αλλαγή χρήσης θα πρέπει να γίνεται σε κτίρια μετά το 87;

Edited by OLINAPAL
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Η μη χρήση τραπεζοκαθισμάτων για ΚΥΕ απαιτεί αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε ΚΥΕ;

Η διαδικασία άδειας λειτουργίας παραμένει η ίδια;

Εχει να κάνει και με τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης;

Link to comment
Share on other sites

Η μη χρήση τραπεζοκαθισμάτων για ΚΥΕ απαιτεί αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε ΚΥΕ;

Η διαδικασία άδειας λειτουργίας παραμένει η ίδια;

Εχει να κάνει και με τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης;

Όπως έγραψε προηγουμένως και η συνάδελφος, το άρθρο 1 του Π.Δ 23.2.87 διακρίνει τις χρήσεις, "σύμφωνα με την ειδική πολεοδομική λειτουργία τους" σε: "εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών- εστιατόρια- αναψυκτήρια- κέντρα διασκέδασης και αναψυχής". Ένας λογικός άνθρωπος θα συμπέραινε, λοιπόν, ότι αν η χρήση που θα αποκτήσει ο χώρος δεν αντίκειται στις ανωτέρω κατηγορίες, τότε δεν χρειάζεται αλλαγή χρήσης.

Για παράδειγμα:

αν θέλουμε σε ένα κατάστημα, που μέχρι χτες πουλούσε ρούχα και στην οικ. άδειά του αναφέρεται ως κατάστημα, να βγάλουμε άδεια λειτουργίας για ΚΥΕ με χρήση "λιανικό εμπόριο τροφίμων & ποτών" (π.χ mini market), που δεν περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, δεν χρειάζεται να κάνουμε αλλαγή χρήσης σε ΚΥΕ, γιατί αυτό περιλαμβάνεται στην ανωτέρω κατηγορία "εμπορικά καταστήματα".

Υπάρχει, όμως, και η άποψη που λέει ότι κάνουμε αλλαγή χρήσης σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί η εμπορική χρήση δεν συμπεριλαμβάνει τα ΚΥΕ.

Προσωπική μου άποψη: για το ανωτέρω παράδειγμα, δεν θα έκανα αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.