Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


sotiria

Recommended Posts

Έχω διαβάσει όλο το νήμα τουλάχιστον 2 φορές! Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την νομοθεσία! Με βάση τα άρθρα 4 και 5 του ΝΟΚ όπως ισχύει σήμερα, εφόσον δεν έχεις αλλαγή προς το δυσμενέστερο των φορτίων στατικής μελέτης (500 για χώρο συνάθροισης κοινού και 500 για κατάστημα άνω των 50τμ), αλλαγή των θέσεων στάθμευσης και αλλαγή εγκαταστάσεων ως προς τη διέλευση τους από κοινόχρηστους χώρους και άλλους ορόφους θεωρώ ότι το κατάστημα αλλάζει χρήση με ενημέρωση. Επίσης, με το άρθρο 3 του Κτιριοδομικού Κανονισμού χώρος συνάθροισης κοινού θεωρείται ο χώρος στον οποίο συναθροίζονται τουλάχιστον 50 άτομα. Επομένως, ούτε τροποποίηση της παθητικής επέρχεται αν δεν ξεπερνάς τα 49 άτομα (ΦΕΚ-2605-Β-2013, άρθ. 2 περίπτωση ιθ).

 

Συνάδελφοι τελικά τι εφαρμόζουν οι ΥΔΟΜ? Ζητάνε άδεια δόμησης αλλαγής χρήσε σε ΧΣΚ - ΚΥΕ ή αρκεί ενημέρωση φακέλου?

 

Έχω περίπτωση ισόγειου καταστήματος κατασκευής 1980 (κατά την τεχνική έκθεση της μηχανικού) εμβαδού 57 τ.μ. το οποίο νομιμοποιήθηκε με το Αρθρο 22 με Ο.Α. του 2005 και το οποίο είναι να λειτουργήσει ως τσιπουράδικο. Στις κατόψεις της Ο.Α., δεν εμφαίνεται πουθενά τουαλέτα.

 

α. Πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης σε ΧΣΚ - ΚΥΕ ? Αν ναι τι μελέτες απαιτούνται? Πρέπει να γίνει μελέτη ύδρευσης - αποχέτευσης ή αρκεί 48ωρη ή ΕΕΜΚ?

 

β. Μπορεί να γίνει η αλλαγή χρήσης με ενημέρωση φακέλου?

 

γ. Λόγω του οτι <50 καθήμενοι, λογικά δεν αλλάζει η παθητική πυροπροστασία,σωστά?

 

δ. Ως προς την ενεργητική, λόγω του γεγονότος οτι η αλλαγή χρήσης γίνεται σήμερα, έχει εφαρμοφή το Π.Δ. 71/88 ή μπορεί να εξεταστεί ως υφιστάμενο με την Πυροσβ.Διάταξη 3/15?

 

Αν ισχύει το 71/88, λογικά ισχύει το παρακάτω:

 

"

10.4 Για χώρους συνάθροισης κοινού χωρητικότητας κάτω των 50 ατόμων που λειτουργούν σε κτίρια για τα οποία εκδόθηκε άδεια οικοδομής μετά την έναρξη ισχύος του Π.Δ 71/88 και εφ’ όσον ζητείται από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας θα υποδεικνύονται ύστερα από αυτοψία από τις Π.Υ συντάσσοντας έκθεση επιθεώρησης σύμφωνα με την 7600/1960 Εγκύκλιο Δ/γή Α.Π.Σ. Για τους παράπανω χώρους ο ενδιαφερόμενος για να λάβει πιστοποιητικό πυροπροστασίας πρέπει να προσκομίσει στην Π.Υ εκτός των δικαιολογητικών που προβλέπονται από την Κ.Υ.Α 3021/1986 (ΦΕΚ B’ 847) και θεωρημένο αντίγραφο της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας από την Πολεοδομία.        

"

 

=> Τι γίνεται όμως με τις εξόδους κινδύνου όπου σύμφωνα με το Άρθρο 10, πρέπει να είναι 2?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 381
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σας αγαπητοί συνάδελφοι, έχω μια απορία και θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας. Το πρόβλημα που έχω να αντιμετωπίσω έιναι το εξής:

Έχω ένα υφιστάμενο κτίριο (κτασκευής 2007 περίπου) , το οποίο έχει άδεια κανονικά για βιομηχανικό κτίριο. Το κτίριο ακολουθεί την αρχική και εγκεκριμένη μελέτη απο την πολεοδομία 100% και δεν έχει παραβάσεις.

 

Στο τώρα πρόβλημα:

 

Αυτό το κτίριο θέλω να το κόψω στη μέση περίπου, και το ένα μισό να παραμείνει βιομηχανικό κτίριο, ενω το άλλο να γίνει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια).

 

Μπορείτε να με κατατοπίσετε λίγο με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω? 

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνα με έρευνα για το αν επιτρέπεται η χρήση καταστήματος (ΚΥΕ-συνάθροισης κοινού) στη περιοχή.

Δες μήπως είσαι σε κάποια περιοχή ΒΙ.ΠΕ, ΒΙΟ.ΠΑ κλπ 

 

Υ.Γ συμπλήρωσε ειδικότητα στο προφίλ σου.

Link to comment
Share on other sites

επίσης δες μηπως εχεις κατασκευάσει τίποτα με παρέκκλιση όποτε και δεν μπορείς να κανεις καμια αλλαγη.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα σας.

Κι εγώ έχω περίπτωση βιομηχανικού κτιρίου το οποίο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την οικοδομική άδεια. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες διαφοροποιήσεις στα ανοίγματα, αλλά ως κάλυψη και δόμηση είναι ως εγκρίθηκε.

 

Αυτό λοιπόν το κτίριο ο ιδιοκτήτης θέλει να το κάνει ΚΥΕ (καφετέρια). Σύμφωνα με τον 4258/14, δεν χρειάζεται άδεια δόμησης εάν δεν επέρχεται τροποποίηση προς το δυσμενέστερο, όσον αφορά τα τ.μ., αλλαγή Η/Μ κλπ. 

Από την οικία Δ/νση Δόμησης μου είπαν ότι αρκεί μία ΥΔ που θα βεβαιώνει τα παραπάνω καθώς και μία βεβαίωση χρήσεων γης από το αρμόδιο γραφείο.

 

Μπορείτε να μου εξηγήσετε λίγο παραπάνω τί θα ελέγξω προκειμένου να δώσω την ΥΔ?

 

ΥΓ.: Έχω ελέγξει ΓΠΣ και η νέα χρήση επιτρέπεται.

Edited by msxoin
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι είναι εκτός σχεδίου. Το βιομηχανικό κτίριο εγκρίθηκε με τις παρεκκλίσεις του άρθρου 4 σε ό,τι αφορά τον ΣΔ, τον ΣΚ, το ύψος, τον όγκο και τις πλάγιες αποστάσεις από τα όρια. Είναι βέβαιο ότι η νέα χρήση δεν είναι δυσμενέστερη ως προς κάποια από αυτά τα μεγέθη;

Εξαίρεση υπάρχει στην περίπτωση που το ΓΠΣ έχει καταργήσει τη βιομηχανική χρήση στην περιοχή του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι είναι εκτός σχεδίου. Το βιομηχανικό κτίριο εγκρίθηκε με τις παρεκκλίσεις του άρθρου 4 σε ό,τι αφορά τον ΣΔ, τον ΣΚ, το ύψος, τον όγκο και τις πλάγιες αποστάσεις από τα όρια. Είναι βέβαιο ότι η νέα χρήση δεν είναι δυσμενέστερη ως προς κάποια από αυτά τα μεγέθη;

Εξαίρεση υπάρχει στην περίπτωση που το ΓΠΣ έχει καταργήσει τη βιομηχανική χρήση στην περιοχή του ακινήτου.

 

Κατ'αρχάς σ'ευχαριστώ για την απάντηση Τεντ.

Ναι όντως, παρέλειψα να ανφέρω ότι είναι εκτός σχεδίου το κτίριο και ότι είναι "βιοτεχνικό"  και όχι βιομηχανικό που ανέφερα. Η άδεια εκδόθηκε το 1999. 

Επίσης, το ΓΠΣ (που εγκρίθηκε μεταγενέστερα) επιτρέπει την δημιουργία ΚΥΕ (χώρων συνάθροισης κοινού) στην συγκεκριμένη περιοχή. "Οι όροι δόμησης για αυτές τις δραστηριότητες ρυθμίζονται από τα διατάγματα για την εκτός σχεδίου δόμηση έτσι όπως ισχύουν κάθε φορά". Έτσι λέει το ΓΠ σε ελεύθερη μετάφραση.

 

 

Οπότε, τα μέγιστα επιτρεπόμενα για ΚΥΕ θα τα βρω στο ΠΔ του 85 για τις εκτός σχεδίου χρήσεις? Και αν ναι, σε ποιά κατηγορία? "Γραφεία - Καταστήματα" ?

Edited by msxoin
Link to comment
Share on other sites

Οι χώροι συνάθροισης έχουν τους όρους δόμησης του άρθρου 1 του ΠΔ του '85. Το άρθρο 4 περιλαμβάνει και τις βιοτεχνίες, οπότε θα πρέπει να δεις στο διάγραμμα κάλυψης της άδειας, βάσει ποιου άρθρου του ΠΔ του '85 έγιναν οι υπολογισμοί. Κατά 99% πιστεύω ότι θα είναι του άρθρου 4, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει θέμα με δυσμενέστερους όρους δόμησης, αν πάλι οι υπολογισμοί έγιναν βάσει του άρθρου 1, τότε καλύπτεσαι.

Στην περιοχή, που βρίσκεται το ακίνητο, επιτρέπεται από το ΓΠΣ η εγκατάσταση νέων βιοτεχνικών κτιρίων, ή υπάρχει απαίτηση να απομακρυνθούν;

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή επιτρέπονται τα ακόλουθα, σχετικά με βιοτεχνικές και συναφεις χρήσεις:

επαγγελματικά εργαστήρια και βιομηχανικές −βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης που περιλαμβανονται στην υποκατηγορία 4 της υπ’ αριθμ. 15393/2332/5.8.2002 κοινής υπουργικής απόφασης

εμπορικες αποθηκες

εμπορικες εκθεσεις και εκθεσιακα κεντρα.

 

Θα το ελέγξω και θα ενημερώσω. Εάν υπάρχει θέμα με δυσμενέστερους όρους δόμησης, ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί? Άδεια δόμησης? Τακτοποίηση?

 

ΥΓ.: Κατά πάσα πιθανότητα είναι με το άρθρο 4, καθώς ο μηχανικός έχει σημειώσει στο σκαρίφημα του στελέχους της ΟΑ πλάγιες αποστάσεις 10μ. από τα όρια του γηπέδου. Εάν είναι έτσι, τότε σίγουρα έχουμε θέμα συντελεστή κάλυψης (12% > 10%), και ενδεχομένως και πλαγίων αποστάσεων.

Edited by msxoin
Link to comment
Share on other sites

Γενικά για γραφεία-καταστήματα εκτός σχεδίου η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 600τ.μ.

Οπότε στην περίπτωση που το βιοτεχνικό σου κτίριό είναι πάνω από 600τ.μ. δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης σε κατάστημα!

Αν η αλλαγή χρήσης έχει υλοποιηθεί πριν το 2011 μπορείς να κάνεις τακτοποίηση χρησιμοποιώντας και τον συντελεστή αλλαγής χρήσης!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.