Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέση κτηρίου στο οικόπεδο


angelos_k

Recommended Posts

Δεν γνωρίζω αν εννοείς ότι βρήκες στη ΔΟΜΙΚΗ το συγκεκριμένο πδ ή την έκδοση της Κωδικοποίησης της Βσικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, που είναι μεν μία πολύ καλή δουλειά αλλά η κωδικοποίηση έχει παραμείνει στο 1999.

 

Για ενημέρωση, μπορείς να τη βρεις στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικά το θέμα των οικισμών <2000 εδώ.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα!Θα ήθελα να ρωτήσω εαν στα όρια(με όμορα) του οικοπέδου πρέπει να έρχομαι κάθετα και να κτίζω?Δηλαδή πρέπει ο τοίχος στο όριο και αυτός στην ελεύθερη πλευρά να σχηματίζουν γωνία 90 μοίρες?Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλά...τί διεστραμμένα μυαλά υπάρχουνε?

 

Χιούμορ κάνω, ε!

 

Αν έπρεπε να κρατάμε καθετότητες και στα όρια δε θα ''βγαίνανε'' τα μισά κτήρια...Δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την εντύπωση είχα και εγώ ss_kk αλλά στο γραφείο που δουλεύω συνάδελφος μου την είπε που δε το ξέρω κιόλας.Ελπίζω να κατάλαβες το ερωτημά μου.Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να ανεβάσω εικόνα.Σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

το θέμα δεν αφορά την καθετότητα

αφορά το Δ

 

σε κάποιες περιπτώσεις μη καθετότητας υπάρχει υπέρβαση του Δ

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα!Θα ήθελα να ρωτήσω εαν στα όρια(με όμορα) του οικοπέδου πρέπει να έρχομαι κάθετα και να κτίζω?Δηλαδή πρέπει ο τοίχος στο όριο και αυτός στην ελεύθερη πλευρά να σχηματίζουν γωνία 90 μοίρες?Ευχαριστώ!

Εαν ο τοιχος σου με τον τοιχο του ομορου ερχονται σε επαφη και ο δικος σου ειναι λοξος τοτε ναι θα πρεπει να υπαρχει καθετοτητα. Αν ομως ειναι σε αποσταση απο το ομορο κατα Δ τοτε μπορει να ειναι όπως θελεις

Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να ανεβάσω εικόνα...

 

Αν είναι μικρή μπορεί να γίνει επισύναψη - υπάρχουν οδηγίες εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να γίνει λοξός ο τοίχος, αλλά πρέπει να συγκλίνει προς το εσωτερικό του κτιρίου ώστε να τηρείται

το Δ (όπως -πολύ σωστά- επισήμανε η συνάδελφος myri).

Υπάρχει τρόπος να έχεις και τοίχο που αποκλίνει από το εσωτερικό του κτιρίου, αλλά πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε

 

Έχω το εξής πρόβλημα για το οποίο θα παρακαλούσα για τη βοήθειά σας.

 

Έχω υποβάλλει στην Πολεοδομία Αθηνών για έκδοση οικοδομικής άδειας την αρχιτεκτονική μελέτη νέου εξαόροφου κτιρίου. Το εν λόγω οικόπεδο συνορεύει με κατοικία που έχει κτιστεί το 1958 βάσει του Πανταχόθεν Ελεύθερου συστήματος, δηλ με την πρόβλεψη υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου πλάτους 2,5μ στο πλάγιο όριο του οικοπέδου. Βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 του ΓΟΚ και της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου (Εγκ-55/00), στη μελέτη μου τοποθέτησα το υπό ανέγερση κτίριο αφήνοντας κι εγώ υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο στο πλάγιο όριο του οικοπέδου μου που συνορεύει με την κατοικία του 1958, πλάτους 1,5μ μειωμένη σε σχέση με το Δ προκειμένου να εξασφαλίσω στο οικόπεδό μου διάσταση κτιρίου 9μ.

 

Κατά τον έλεγχο της αρχιτεκτονικής μελέτης ο μηχανικός της Πολεοδομίας, αφού συμβουλεύτηκε και το Τοπογραφικό τμήμα αυτής, με ενημέρωσε πως στα δικά τους αρχεία στην περιοχή φαίνεται πως ίσχυε το συνεχές σύστημα δόμησης και ως εκ τούτου έπρεπε να κολλήσω στο πλευρικό όριο. Έτσι κι εγώ προσκόμισα την οικοδομική άδεια του γειτονικού κτιρίου, όπου αναφέρεται ρητά ως σύστημα δόμησης το Π.Ε. και η υποχρέωση ακάλυπτου χώρου στο πλάγιο όριο του οικοπέδου. Ο μηχανικός της Πολεοδομίας προκειμένου να είναι σίγουρος με ενημέρωσε πως ζήτησε γνωμοδότηση από την ΠΕΧΩ. Εδώ και περίπου 1.5 μήνα η διαδικασία έκδοσης της άδειας έχει κολλήσει, δεδομένου ότι περιμένουμε την απάντηση της ΠΕΧΩ. Ζήτησα να μου δοθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του ερωτήματος για να εντοπίσω που βρίσκεται το ζήτημα και ποιος έχει χρεωθεί την επίλυσή του και μου είπαν πως το ζήτημα είναι ενδοϋπηρεσιακό και δε μπορώ να το παρακολουθήσω.

 

Ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κανείς από την εμπειρία του:

α) τι ισχύει σε σχέση με τη θέση του κτιρίου σε περιοχές που ενδεχομένως στο παρελθόν ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα και στη συνέχεια αυτό άλλαξε σε συνεχές

β) Αν ξέρει κανείς που εδρεύει η ΠΕΧΩ, ώστε να αναζητήσω την άκρη ή πόσο χρόνος συνήθως απαιτείται για την απάντηση ενός τέτοιου ερωτήματος

 

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν ήμουν στη θέση σου, θα προσπαθούσα, πρώτα, να βεβαιωθώ για το σύστημα που ίσχυε στη συγκεκριμένη περιοχή αφενός πριν από τον ΓΟΚ/85 αφετέρου στην κρίσιμη περίοδο του 1958. Η Διεύθυνση Τοπογραφικών Υπηρεσιών/ Τμήμα Αρχείου Σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος 17, 2ος όροφος) έχει ένα καλό αρχείο αυτών των στοιχείων και θα βρεις αυτά που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να πάρεις και έγγραφη απάντηση καταθέτοντας σχετική αίτηση.

 

Έχοντας στη διάθεσή σου όλα τα σχετικά στοιχεία (σύστημα, ΦΕΚ κλπ), μπορείς να συζητήσεις με τον ελεγκτή για την υπόθεσή σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.