Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέση κτηρίου στο οικόπεδο


angelos_k

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα να παρακαλέσω για τα φώτα σας για το παρακάτω θέμα:

 

Όπως ελπίζω να φαίνεται από το συνημμένο σχέδιο έχω γωνιακό οικόπεδο με πλάτος < 9μ και μήκος > 9μ και όμορους στα πλάγια όρια χτισμένους προ του 85. Για το σχέδιο που εκπόνησα στηρίχθηκα στην παρ. 3 του άρθρου 9 και θεώρησα ότι μπορώ να κολλήσω στο όριο ΒΔ αφού η πλευρά ΕΔ είναι μικρότερη των 9 μ, παρόλο που ο όμορος προ του 85 κατά μήκος του ορίου ΒΔ κολλάει και μετά υποχωρεί αφήνοντας ακάλυπτο τα τελευταία 4 περ. μέτρα. Στην πολεοδομία βρήκα ένσταση από δύο υπαλλήλους:

 

Ο πρώτος μου είπε ότι δεν μπορώ να κολλήσω στην πλευρά ΒΔ γιατί αυτή είναι μεγαλύτερη από 9 μέτρα και ότι πρέπει να αφήσω δ κάθετα στην απόσταση ΕΔ.

 

Ο δεύτερος, τον οποίο συμβουλεύθηκε ο πρώτος, είπε ότι ούτως ή άλλως, αφού το πλάτος του οικοπέδου μου είναι μικρότερο των 9 μέτρων, ότι δεν μπορώ να πάω με την παρ 3, αλλά με την παράγραφο 1 του άρθρου 9, και ότι πρέπει να αφήσω ακάλυπτο τουλάχοστον δxδ στη γωνία Δ.

 

Η δική σας άποψη ποιά είναι;

 

Και έχω την εξής συμπληρωματική απορία. Αν δηλαδή ο όμορος προ του 85 προς την πλευρά ΒΔ δεν ήταν κολλημένος καθόλου στο όριο ΒΔ, εγώ θα έπρεπε να αφήσω απόσταση δ καθόλη τη πλευρά ΒΔ; Γιατί τότε θα μου έμενε οικοδομήσιμο τμημα του οικοπέδου πλάτους από 2,05 - 4,05 μέτρα, δηλαδή δεν έβγαινε κτίριο!

 

Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!

post-28511-131887247028_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

οι σχετικές εικόνες είναι οι εξής

σχήμα 6

http://www.michanikos.gr/album.php?albumid=129&pictureid=262

σχήμα 8

http://www.michanikos.gr/album.php?albumid=129&pictureid=263

 

η σχετική νομοθεσία είναι η εξής

http://www.tee.gr/online/afieromata/2000/2122/index.shtml

Αρθρο 9 Τρόπος Δόμησης - Θέση Κτιρίου

 

3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ. το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ. το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ. η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ.

β. Αν η υποχρέωση να τηρηθεί η απόσταση σύμφωνα με την περίπτωση α, ισχύει και για τα δύο εκατέρωθεν όρια του προσώπου του οικοπέδου και εφόσον τηρούμενης της απόστασης Δ και από τα δύο όρια δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση διάστασης κτιρίου 9,0 μ., το κτίριο με διάσταση το πολύ 9,0 μ. τοποθετείται σε θέση ώστε να ισαπέχει από τα όρια αυτά. Αν δε για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ. οι αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου καθίστανται συνολικά μικρότερες από 1,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται σε επαφή με τα όρια κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ. Οταν η παραπάνω απόσταση είναι συνολικά μικρότερη από 2,0 μ., επιτρέπεται η επαφή του κτιρίου με ένα από τα δύο όρια, χωρίς να γίνεται υπέρβαση της διάστασης των 9,0 μ.

γ. Ο ακάλυπτος χώρος που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α και β είναι υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος.

δ. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που ίσχυε το συνεχές ή το μικτό οικοδομικό σύστημα, για το τμήμα του κοινού ορίου των οικοπέδων που αντιστοιχεί σε μία εκ των θέσεων όπου επεβάλλετο να αφεθεί ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος βάσει προϊσχυουσών διατάξεων.

ε. Αν σε οικόπεδο που έχει ανεγερθεί κτίριο με τους περιορισμούς της παραγράφου αυτής έχει αφεθεί απόσταση από το όριο μικρότερη του Δ, σε περίπτωση επέκτασης ή εκ νέου κατασκευής κτιρίου στο όμορο οικόπεδο (όπου το προϋπάρχον κτίριο), έχουν επίσης εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου αυτής.

 

 

η νομοθεσία μιλά για το κοινό όριο και την απόσταση που αφήνουμε από αυτό (κάθετα)

καθώς και για τη διάσταση του κτιρίου που προκύπτει από την παραπάνω απόσταση

 

δεν μας ενδιαφέρει ούτε πόσα μέτρα είναι το κοινό όριο ούτε πόσα μέτρα είναι το κτίριο στις υπόλοιπες διαστάσεις του

 

άρα ακυρες οι παρατηρήσεις τους

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ πιστεύω πως δεν έχουν δίκιο σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα σε συνδυασμό ότι η πλευρά σου ΕΔ (αντίστοιχα η ΑΒ στο σχήμα) είναι <9μ.

 

attachment.php?attachmentid=2902&stc=1&d=1285252549

 

Καλά δεν σχολιάζω τον 2ο!!!!!

 

υ.γ. myri, βάλε και αυτό στη συλλογή σου για να τα έχουμε εύκαιρα.

post-437-131887247065_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θερμά για τις εμπεριστατωμένες σας απαντήσεις! Κατά τη γνώμη σας, πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθώ από εδώ και πέρα; Και οι δύο υπάλληλοι ήταν ανένδοτοι και επιμέναν στην άποψή τους. Τί γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

 

Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

υ.γ. myri, βάλε και αυτό στη συλλογή σου για να τα έχουμε εύκαιρα.

ω!! 1000 μερσι!!!!

 

να σε ρωτήσω που υπάρχει αυτό το σχέδιο;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μπορεί να εφαρμοσθεί η παρακάτω διάταξη ή οφείλει το κτίριο να "κολλήσει" κάθετα στο όμορο οικόπεδο?

 

Έχω την απορία γιατί μου έτυχε ένα αρκετά στρεβλό οικόπεδο...

 

Πιστεύω η εικόνα να βοήθησει... (η κόκκινη γραμμή είναι το όριο του οικοπέδου και με πράσινο οι τοιχοποιϊες του κτίσματος.)

75398649.jpg

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.