Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Θέση κτηρίου στο οικόπεδο


Recommended Posts

καλησπέρα,

έχω δυο απορίες ως προς την σωστή τοποθέτηση του κτιρίου. πρόκειται για ένα οικόπεδο ανοιχτό στις δυο του πλευρές με πεζόδρομο και δρόμο αντίστοιχα.

1. στις ανοιχτές πλευρές του οικοπέδου δεν ισχύει η απόσταση Δ, και μπορώ να τοποθετήσω το κτίριο όπως θέλω?

2. στην περίπτωση που κολλάω και δεν αφήνω Δ από το όριο του οικοπέδου, το κτίσμα μπορέι να έχει σπασίματα με απόσταση μικρότερη του Δ?

ευχαριστώ

post-8995-131887220317_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

ορισμοί 64 ....Πλάγια όρια γωνιακού, δισγωνιαίου ή διαμπερούς οικοπέδου είναι όλα τα όρια των οικοπέδων αυτών με τις όμορες ιδιοκτησίες.

Και εγώ πιστεύω πως δεν έχουν δίκιο σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα σε συνδυασμό ότι η πλευρά σου ΕΔ (αντίστοιχα η ΑΒ στο σχήμα) είναι <9μ.     Καλά δεν σχολιάζω τον 2ο!!!!!   υ.γ. myri,

Στις ανοιχτε πας οπουδηποτε μεσα απο την ΟΓ, με μονο πιθανο περορισμο το ιδεατο στερεο.. Και αυτο δυσκολα μεν αλλα υπο προυποθεσεις μπορει να σου δημιουργησει προβλημα..

Posted Images

Αν καταλαβαινω καλα το ερωτημα σου, ειναι αν στην πανω μερια του σχεδιου σου που ειναι γειτονικη ιδιοκτησια μπορεις να εχεις αποσταση μικροτερη απο Δ.. Ο ΓΟΚ λεει ή κολλας ή αφηνεις Δ.. Αν αφησεις αποσταση μικροτερη απο Δ τοτε νομιζω οτι το Εμβαδον αυτο το χρεωνεσαι στον σ.δ. κανονικα.. Αν πχ εχει Δ 4μ και αφησεις 2μ, τοτε 2 Χ το μηκος του σπασιματος το χρεωνεσαι σαν να το εχτιζες..

Link to post
Share on other sites

και στις ανοιχτές πλευρές δεν υφίσταται η ένοια του Δ? αφήνω όση απόσταση θέλω?Χ < Δ?

Link to post
Share on other sites

Στις ανοιχτε πας οπουδηποτε μεσα απο την ΟΓ, με μονο πιθανο περορισμο το ιδεατο στερεο.. Και αυτο δυσκολα μεν αλλα υπο προυποθεσεις μπορει να σου δημιουργησει προβλημα..

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Οι αποστασεις Δ ισχυουν για τα πλαγια ορια του οικοπεδου, και όχι για τα πρόσωπα αυτου(που εχουν προσωπο δηλ. σε οδο , κοινόχρηστο χώρο).

Link to post
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!

 

Στις πλευρές που συνορεύει με όμορο οικόπεδο, ΔΕΝ δικαιούσαι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ απόσταση <Δ!!!

 

Αυτό που ισχύει είναι ότι για εσοχές μέσα στο ΙΔΙΟ το κτίριο, δικαιούσαι να αφήσεις απόσταση <Δ, αλλά την επιφάνεια αυτή την προσμετράς στην Κάλυψη και στον Όγκο, αλλά ΟΧΙ στην Δόμηση, εκτός αν επιπλέον είναι <1,20 μ, οπότε προσμετράται ΚΑΙ στη Δόμηση. Αυτά, επαναλαμβάνεται, μόνο για εσοχές στο ίδιο το κτίριο. Σε σχέση με τα όρια του οικοπέδου, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται <Δ (εκτός, φυσικά, από πλευρές επάνω στο δρόμο, όπου έχεις όση υποχώρηση θέλεις, χωρίς περιορισμούς).

Link to post
Share on other sites

Jimmy πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου!

Μήπως έχεις εύκαιρες και τις σχετικές παραπομπές στη νομοθεσία για να τα δούμε και από πρώτο χέρι?

Link to post
Share on other sites

ΓΟΚ, Άρθρο 9, παρ. 1:

 

«Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπεδου, αφήνεται απόσταση Δ=3+0.10Η...»

 

Από εδώ φαίνεται ότι εφόσον το κτίριο δεν εφάπτεται στα πλάγια και πίσω όρια, δεν επιτρέπεται να αφήνει απόσταση μικρότερη του Δ.

 

 

ΓΟΚ, Άρθρο 8, παρ. 2:

 

«Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου αφήνεται σε επαφή με ένα ή περισσότερα όρια του οικοπέδου, έχει διαστάσεις τουλάχιστον Δ (όπως ορίζεται στο άρθρο 9, παρ. 1) και πρέπει να είναι προσπελάσιμος από τους χώρους κοινής χρήσεως του κτιρίου.»

 

Εδώ επιβεβαιώνεται η προηγούμενη παρατήρηση, ότι «ή κολλάει, ή αφήνει τουλάχιστον Δ».

 

 

ΓΟΚ, Άρθρο 8, παρ. 2 (συνέχεια):

 

«Επίσης θεωρούνται ως υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι τμήματα του ακάλυπτου χώρου που εισέχουν στο κτίριο, εφόσον το πλάτος τους είναι τουλάχιστον Δ, ανεξάρτητα από το βάθος τους...»

 

Αυτό σημαίνει ότι εσοχές σε κτίριο με πλάτος <Δ (αλλά όχι εσοχές επάνω στα πλάγια και πίσω όρια, παρά μόνο ανάμεσα σε τοίχους του ίδιου του κτιρίου), ΔΕΝ χαρακτηρίζονται ως «υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι». Τώρα, η παρ. 3 αναφέρει «Εκτός του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, στην κάλυψη του οικοπέδου δεν προσμετρώνται και:...κλπ.), από το οποίο συμπεραίνεται ότι οι χαρακτηρισμένοι ως «υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι» δεν προσμετρώνται στην Κάλυψη. Όσοι χώροι δεν έχουν αυτόν το χαρακτηρισμό, προφανώς δεν μένει παρά να προσμετρώνται στην Κάλυψη, οπότε λοιπόν εκείνες οι εσοχές του ίδιου του κτιρίου με <Δ προσμετρώνται στην Κάλυψη.

 

 

ΓΟΚ, Άρθρο 9, παρ. 10:

 

«Για τον υπολογισμό του πραγματοποιούμενο συντελεστή όγκου, λαμβάνεται ο όγκος των... (μπλα μπλα) ...καθώς και ο όγκος όσων ακάλυπτων χώρων προσμετρώνται στην Κάλυψη.»

 

Άρα... Αφού εκείνη η εσοχή προσμετράται στην Κάλυψη, θα μετρήσει και στον Όγκο...

 

 

ΓΟΚ, Άρθρο 8, παρ. 2:

 

«Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου θεωρείται και η επιφάνεια του προκηπίου, η επιφάνεια της στοάς όταν κατασκευάζεται χωρίς υποστυλώματα... ...καθώς και η επιφάνεια που προκύπτει από τυχόν υποχώρηση του κτιρίου από την οικοδομική γραμμή, ανεξάρτητα από το βάθος της.»

 

Άρα, λύθηκε και η απορία αν η υποχώρηση από την Ο.Γ. μετράει ή όχι στην Κάλυψη... Δεν μετράει, γιατί ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται ως «υποχρεωτικός ακάλυπτος»...

 

 

ΓΟΚ, Άρθρο 7, παρ. 1, Α, γ:

 

«(Για τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης που πραγματοποιείται στο οικόπεδο, προσμετρώνται)... οι ακάλυπτες επιφάνειες με διάσταση μικρότερη από 1,20 μ.»

 

Άρα, αν επιπλέον η εσοχή αυτή είναι και μικρότερη από 1,20, θα προσμετρηθεί και στο Σ.Δ.

Link to post
Share on other sites

Την βοήθειά σας παρακαλώ:

Υπάρχει κτίσμα σε οικόπεδο το οποίο από την πίσω μεριά και από την αριστερή πλευρά συνορεύει με άλλα οικόπεδα. Από την δεξιά υπάρχει δρόμος και από την πρόσοψη πεζόδρομος. Μπορεί να βγεί οικοδομική άδεια για προσθήκη προς την πίσω και αριστερή πλευρά έτσι ώστε να κολλήσει στα όρια του οικοπέδου? Το κτίσμα είναι παλιό και δεν έχει τηρηθεί η απόσταση δ. Στο οικόπεδο από την πίσω μεριά υπάρχει κτίσμα (ένα δωμάτιο σαν αποθήκη από τσιμεντόλιθους που δεν έχω ιδέα αν είναι νόμιμο ή όχι) αλλά απέχει αρκετά μέτρα από το όριο των οικοπέδων μας. Στο αριστερό οικόπεδο υπάρχει κανονικό κτίσμα με νόμιμη άδεια και έχει τηρηθεί η απόσταση δ.

Εάν τελικά δεν μπορώ να βγάλω άδεια μπορώ να εξετάσω την περίπτωση επέκτασης προς στην δεξιά μεριά (είναι δρόμος). Εκεί μπορώ να κολλήσω?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.