Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ο πλανήτης Γη κινδυνεύει να μετατραπεί σε «θερμοκήπιο»


Engineer

Recommended Posts

Αν μπορεις στείλε μου την έκθεση γιατί δεν την βρίσκω.

Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ δεν είναι η βιβλιογραφική πηγή όπου θα χρησιμοποιήσει κάποιος για επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με το κλίμα.Οι δε τιμές των επιγειων σταθμών είναι πολύτιμες. Απλά, όπως σου είπα, δεν χρησιμοποιούνται ως απόδειξη της ύπαρξης της κλιματικής αλλαγής αλλά ως δείγμα των επιπτώσεων. Στην τελική υπάρχουν χιλιάδες σταθμοί στην ύπαιθρο, στους ωκεανούς και δορυφόροι που μας δίνουν αξιόπιστη εικόνα.

Επίσης η κλιματική αλλαγή είναι σύνθετο φαινόμενο και δεν περιλαμβάνει απλά την άυξηση της θερμοκρασίας. Στην ουσία μιλάμε για εγκλωβισμό περίσσειας ενέργειας στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να γίνει θερμική, κινητική, λανθάνουσα, γεωδυναμική κ.α. μορφές ενέργειας. Όμως κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδείξει ότι πχ ένας τυφώνας προέρχεται απο την κλιματική αλλαγή, όπως κανείς ποτέ δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας καρκίνος προέρχεται αποκλειστικά απο το κάπνισμα του ασθενούς. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε λογικό αλλά ούτε ούτε και ζητούμενο. Δεν ισχύει αυτή η λογική πουθενά στην επιστήμη, πρέπει να το βγάλουμε απο το μυαλό μας. Παρόλαυτα δε νομίζω να αμφισβητεί κάποιος την συσχέτιση καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Αυτό που ξέρουμε είναι οι μηχανισμοί πίσω απο τα φαινόμενα και πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες τα επηρεάζουν. Αυτά έχουν περιγραφεί και χιλιοαποδειχθεί. Και οι πολιτικοί απλά λένε ό,τι τους συμφερει. Γι' αυτό οφείλουμε εμείς να ενημερωθούμε σωστά και επιστημονικά ώστε να κρίνουμε και του πολιτικούς με σωστή βάση.

Και μπορεί η κλιματική αλλαγή να φέρει περισσότερες μέρες ξηρασίας, περισσότερες μπόρες, πιο ισχυρούς ανέμους ή άλλα ακραία φαινόμενα, αυτό δεν σημαίνει πως το κράτος δικαιολογείται για την ανυπαρξία του ή ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης και προφύλαξης που μπορούμε να εφαρμόσουμε. 

Link to comment
Share on other sites

Από το πρώτο μου σχόλιο αναφέρθηκα σε φορείς που χαράσσουν πολιτικές και όχι σε επιστήμονες που απλά ερευνούν. Και επικεντρώθηκα στην αλόγιστη χρήση του όρου "κλιματική αλλαγή" αντί μιας "ευρύτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας" από μη ειδικούς (που χαράσσουν όμως πολιτικές για το κλίμα) και όχι στο αν υφίσταται υπό κάποιες προϋποθέσεις ως φαινόμενο.

Το κείμενο υπάρχει στο σάιτ, στις δημοσιεύσεις του 2011. Για να έχει κανείς σωστή και επιστημονική ενημέρωση πρέπει να έχει σπουδάσει και να κάνει αυτή τη δουλειά, γιατί πλέον είναι μια αυτοτελής επιστήμη.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.