Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

εισφορές νεοδιόριστου μηχανικού με ανοιχτά βιβλία


aikpex

Recommended Posts

Καλημέρα,

είμαι νεοδιόριστη υπάλληλος και έχω τα εξής θέματα:

1) Έχω ακόμη ανοιχτά βιβλία γιατί μου χρωστούν χρήματα από μελέτες που έκανα για το Δημόσιο. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είναι στα δικαστήρια και δεν ξέρω πότε θα τελεσιδικήσουν. Έτσι ενώ θέλω να κλείσω τα βιβλία μου, τα κρατώ ανοιχτά γιατί φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει τρόπος να πληρωθώ. Άρα, πρώτο ερώτημα είναι αν ξέρει κάποιος κάποιον τρόπο να τα κλείσω και να πληρωθώ. Δεύτερο ερώτημα είναι μήπως μπορώ να κάνω αλλαγή μελετητή κι εγώ να τα κλείσω. Οι μελέτες βέβαια έχει χρόνια που ολοκληρώθηκαν.

2) Έχοντας ανοιχτά βιβλία πληρώνω και διπλές εισφορές παρ' όλο που δεν έχω καθόλου έσοδα από τότε που διορίστηκα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνω πως γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών στην περίπτωσή μου. Θα πρέπει να καταβάλλω εισφορά λόγω ασφάλισης στο δημόσιο και εισφορά λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας, η οποία επαγγελματική δραστηριότητα θα υπολογίζεται με τον κατώτατο μισθό, παρ' όλο που δεν υπάρχουν καθόλου έσοδα, ή θα προστίθενται τα έσοδα και μετά θα γίνεται υπολογισμός των εισφορών βάσει του κατώτατου μισθού;

3) Στις κρατήσεις από το μισθό μου είναι υποχρεωτικές το Εφάπαξ και το επικουρικό;

Όποιον και να ρώτησα για τα παραπάνω πήρα διαφορετικές ή και καθόλου απαντήσεις. Ελπίζω να υπάρχει κάποιος να με διαφωτίσει. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Για το 1 επειδή οι μελέτες αφορούν υποθέσεις που εκκρεμεί δικαστική απόφαση δεν γνωρίζω. Κατά την γνώμη μου η δικαστική εκκρεμότητα δεν έχει να κάνει με το να κλείσεις τώρα βιβλία, αλλά δεν μπορώ να στο τεκμηριώσω. Το να κάνεις αλλαγή μελετητή ενώ υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα για τις μελέτες δεν το καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να γίνει. Συμβουλέψου κάποιον φοροτεχνικό και το δικηγόρο σου και επικοινώνησε και με την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ.
Για τα 2 και 3 δες τις: (i) ΚΥΑ.Φ10043/οικ.58770/1442/2016, (ii) ΕΦΚΑ Εγκ.27/2017, (iii) Φ.10043/οικ.14226/431/2017 και (iv) Φ.80020/οικ.59590/Δ15.1006/2016.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Άποψή μου είναι ότι αφού είσαι στα δικαστήρια, τα όποια τιμολόγια έχουν κοπεί (και προφανώς έχεις πληρώσει ΦΠΑ???).

Άρα δεν σου χρειάζονται βιβλία.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.