Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι σημαίνει πρακτικά "το δικαίωμα του υψούν";


mponikos

Recommended Posts

@OLINAPAL

Επίσης προσοχή στο ποιες κάθετες θα καταργήσουν, γιατί οι "παλιές" συστάσεις κατοχυρώνουν ανάλογα δικαιώματα, τα οποία ίσως χαθούν σήμερα....

π.χ. προσμέτρηση αυθαιρέτων στον Σ.Δ. ή κατοχύρωση ποσοστού δόμησης σε περίπτωση μείωσης ΣΔ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ρωτώ και κάποια έξτρα από τα του δικαιώματο υψουν. Αν οι διαχειριστές θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει νέο θέμα ας το πράξουν.

Έχω διαβάσει όλα τα προηγούμενα και έχω καταλάβει και γω ότι άλλο αέρινη στήλη άλλο χρήση.

Η περίπτωση η δική μου είναι η εξής : 8 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Οι 4 οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι  μαγαζιά (στο ισόγειο) που έχουν πρόσωπο στο δρόμο σε κεκλιμένο επίπεδο . Μόνο μπροστά έχουν πόρτες . Πίσω είναι μέσα στην γη. Μπροστά από τα μαγαζιά υπάρχει πεζοδρόμιο που δεν είναι όμως δημοτικό είναι εντός των ορίων του οικοπέδου. Άρα θεωρώ ότι είναι κοινόχρηστο...

Οι άλλες 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι σπίτια- διαμερίσματα πρώτου ορόφου πάνω από τα μαγαζιά που βγαίνουν από την πίσω πλευρά . Στην πισω πλευρά υπαρχει αυλή και πάνω δώμα (το δικαίωμα υψουν το έχουν αντίστοιχα τα 2 διαμερίσματα ) αυτές οι είναι 2 υπολειπόμενες ΟΙ. Η πίσω αυλή έχει περιφραξη και τα κλειδιά ιστορικά τα έχουν μόνο τα 2 διαμερίσματα όπως και την πρόσβαση στην ταράτσα . Λέγοντας ιστορικά εννοώ από την εποχή που το έχτισε ο παππούς και του ανήκε όλο (τα μαγαζιά τα νοικιάζουν πάντα άλλοι εκτός οικογένειας).

Στα συμβόλαιο δεν αναφέρεται τίποτα ούτε για κοινόχρηστους χώρους ούτε για αποκλειστικές χρήσεις. Μόνο οι ΟΙ περιγράφονται .

Εγώ καταλαβαίνω βάσει αυτών που γράφετε ότι τα πεζοδρόμια των μαγαζιών , η αυλή των διαμερισμάτων και το δώμα είναι όλα κοινόχρηστα.

Ερωτήσεις:

1. Σωστά θεωρώ και το πεζοδρόμιο των καταστημάτων κοινόχρηστο ;

2. Παίζει κάποιο ρόλο ότι ιστορικά (δηλ από την ανέγερση το 1959) ουσιαστικά υπάρχουν αποκλειστικές χρήσεις όχι όμως τυπικά; Δηλ να αναγράφονται σε συμβόλαια ή κανονισμούς; Μπορούμε δηλ με κάποιον τρόπο να πατήσουμε σε αυτές τις χρήσεις που δεν έχουν αμφισβητηθεί εκ των πραγμάτων, ποτέ από κανέναν ιδιοκτήτη ή αφού δεν αναφέρεται ρητά τότε χρειάζεται συμφωνία των ιδιοκτητών; Μπορεί να γίνει δηλ κάποιος ad hoc προσδιορισμός αποκλειστικών χρήσεων;

3. Αν δεν γινεται το 2 και πάμε να κάνουμε μια συμφωνία για να ορίσουμε αποκλειστικές χρήσεις χρειαζόμαστε να υποθέσω το 100%; Το ρωτώ διότι το 89% συμφωνεί όμως το 11% δεν είναι ότι δεν συμφωνεί όμως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε διότι είναι εκτός οικογένειας και μενει μακρυά.

4. Αν δεν ισχύει ούτε το 4 και θέλει 100% τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το 11% όσο δεν συνεννοείται θα κρατά όμηρο όλο το άλλο 89%;

ΥΓ σε εργασίες που έχουν γίνει στους αναφερόμενους κοινόχρηστους χώρους (σταγανωση ταράτσας, τοποθετηση πλακών σε πεζοδρόμια και αυλές, βαψιματα και μερεματια σε περίφραξη ουδέποτε ζητήθηκε η συνεισφορά βάσει χιλιοστών, δηλ της πλήρωνε πάντα αυτός που ΘΕΩΡΟΥΣΕ ότι έχει την ΑΤΥΠΗ αποκλειστική χρήση χωρίς ποτέ καμία όχληση από τους άλλους ιδιοκτήτες.

Επειδή μεγαλώνουμε και μαζί αυξάνεται και ο αριθμός των μελλοντικών ιδιοκτητων (απογόνων μας δηλ) και παντα ελοχευει ο κίνδυνος να μην τα βρουν στο μέλλον και ή να τους στοιχείωνει το 11% κάθε βοήθεια σας για κάνα παράθυρο για να ορίσουμε αποκλειστικές χρήσεις δεκτό.

 

Edited by kotor9
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καμμία γνώση του ανωτέρω θέματος, όμως μου γεννάται η απορία...

Είναι αυτό θέμα μηχανικού ή δικηγόρου?... ή μήπως συμβολαιογράφου???

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

1. ναι

2. οχι...εισθε εξ αδιαιρετου.

3. Με το 100% γινονται ολα.

3. και 4. Μπορει με τον ν. 1562/85, 

η πλειοψηφία τουλάχιστον 60% των συγκυρίων

να ζητησει συνταξη κανονισμου, ωστε να ξερει καθε ενας  τα δικαιωματα του

 Ειναι θεμα,  δικηγορου για την διαδικασια και την συνταξη και καταθεση αγωγης

και μηχανικου για την προετοιμασια των σχετικων διαγραμματων, κατοψεων  και πινακων.

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Και αν ο κος 11% δεν εμφανιστεί τι γίνεται ; Του κοινοποιείται η αγωγή και αν δεν εμφανιστεί κανονίζεται ερήμην του;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.