Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι σημαίνει πρακτικά "το δικαίωμα του υψούν";


mponikos

Recommended Posts

4 ώρες πριν, Kakomoiris said:

Δώμα = Ταράτσα 

Κακώς έχει μείνει η αντίληψη πως δώμα είναι το μικρό δωματιάκι στην ταράτσα. Δώμα είναι η επιφάνεια της ταράτσας. Οπότε μόνο όροφο θα μπορείς να "σηκώσεις" (αν μπορείς)

1 απορία που μου ήρθε μόλις προς τους υπόλοιπους στη συζήτηση:

Σε οικοδομές όπου χρειάζεται αποφαση Γ.Σ. για να αλλάξει η μορφή της πολυκατοικίας, μπορεί ο κάτοχος του δικαιώματος υψούν να λειτουργήσει μεμονωμένα και να χτίσει π.χ. ροζ όροφο με κίτρινα παράθυρα όταν η υπόλοιπη πολυκατοικία είναι άσπρη με γκρίζα αλουμίνια? Ακραίο το παράδειγμα αλλά καταλαβαίνετε το πνεύμα. Μπορεί η Γ.Σ. να προσβάλλει τα σχέδια του νέου ορόφου θεωρώντας πως δε συνάδει με την υπόλοιπη οικοδομή?

Επίσης, ξαναδιαβάζοντας όλο το νήμα νομίζω πως ο mponikos δεν έχει διαχωρίσει στο μυαλό του τις 2 έννοιες: άλλο το δικαίωμα του υψουν και άλλο η αποκλειστική χρήση. Συνήθως σε πιο νέες πολυκατοικίες συνυπάρχουν, αλλά σε πιο παλιες, μπορεί να υπάρχει το ένα και να μην υπάρχει το άλλο.

Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει το δικαίωμα του υψουν, αλλά να μην έχει αποκλειστική χρήση, μέχρι να ασκήσει (αν το επιτρέπουν οι πολεοδομικές διατάξεις) αυτό το δικαίωμα.

 

> Επίσης, ξαναδιαβάζοντας όλο το νήμα νομίζω πως ο mponikos δεν έχει διαχωρίσει στο μυαλό του τις 2 έννοιες: άλλο το δικαίωμα του υψουν και άλλο η αποκλειστική χρήση

Λαθεμένη γνώμη. Είναι κατανοητή η εννοιολογική γλωσσική/νοηματική διαφορά.

Αλλά σε ότι αφορά  το πως εφαρμόζεται πρακτικά από τη νομική πλευρά , το σχετικό ζήτημα, για τίποτε να μην είσαι σίγουρος. Γιατί κάθε μέρα βγαίνουν καινούριες αποφάσεις δικαστηρίων, καινούργια δεδικασμένα, κλπ. Μπορεί και ο νόμος να αλλάξει, που να επιβάλλει απλοποίηση: δικαίωμα του υψούν=και η χρήση μέσα (λόγω προβλημάτων πανελλήνια), με  κάποια αναδρομικότητα για  ειδικές περιπτώσεις. Ακόμα προκύπτουν νεωτεριστικές κατασκευαστικές τάσεις,  που αλλάζουν τα προηγούμενα. Τίποτε δεν είναι στατικό (πέραν των ήδη κατασκευών των μηχανικών).

Στόχος αυτής της συζήτησης ήταν (πέραν άλλων) να συλλέξει θεμιτά  μέσα από ένα φόρουμ μηχανικών, κυρίως,  ότι νεώτερο υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα. Αν υπήρξε βέβαια. Να συλλέξει αντιδράσεις - να ανιχνεύσει πιθανά επιχειρήματα ή αντεπιχειρήματα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχω τον τέταρτο όροφο (οροφοδιαμέρισμα) και το δικαίωμα υψούν , το οποίο όμως δεν κτίζει λόγω εξάντλησης του συντελεστή δόμησης.

Μου λέει ένας φίλος , ότι υπάρχει νόμος που αν δημιουργήσω μεζονέτα του τέταρτου με την ταράτσα (τρυπώντας την πλάκα και βάζοντας εσωτερική σκάλα)  , μπορώ να κτίσω στην  ταράτσα αρκετά τετραγωνικά , που υπολογίζονται με κάποιο τρόπο. Ξέρει κανείς που θα βρω αυτό το νόμο ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μια επίσκεψη σε έναν Μηχανικό της περιοχής σας θα σας δώσει τις απαντήσεις που θέλετε...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας

Έχω δικαίωμα υψούν στο τρίτο μελλοντικό όροφο πολυκατοικίας 2 ορόφων που ο πρώτος κτίστηκε το 69 και ο δεύτερος το 74. Φυσικά ούτε σκέψη για έκδοση άδειας και οικοδομής. Όμως στην ταράτσα υπάρχει ένα μικρό δωματιάκι (πάνω ακριβώς από το διαμέρισμα που μου ανήκει) κάτω των 10 τμ που η μάνα μου είχε ένα πλυντήριο για να πλένει τα ρούχα και να τα απλώνει στη ταράτσα και υπάρχουν ακόμη οι παροχές νερού και ρεύματος από το διαμέρισμά της. Σήμερα αυτό το δωματιάκι δεν χρησιμοποιείται δεν αναφέρεται πουθενά .... Η ερώτηση είναι αν μου ανήκει και συνεπώς μπορώ να το νομιμοποιήσω ?? 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

θα χρειαστώ τη συμβουλή σας σχετικά με το δικαίωμα υψουν που έχω σε υφιστάμενη οικοδομή εντός Αθηνών.

Υπάρχει 3 οροφή οικοδομή και έχω το 80% δικαιώματος υψουν για ανέγερση περίπου 35 τμ. το δικαίωμα υπάρχει με συμβόλαιο και από ότι ρώτησα μπορεί να ανεγερθεί με βάση συντελεστή δόμησης κτλ.

Το ερώτημα μου είναι ο άλλος συνιδ/της του 20% πρέπει να δώσει συγκατάθεση για να εκδοθεί η άδεια οικοδόμησης? Μπορεί να με εμποδίσει να κτίσω με το 80% που έχω?

Πρέπει να γίνει πρόβλεψη και να συμφωνήσει  αν θελήσει να οικοδομήσει και εκείνος κάποια στιγμή το 20% που του αντιστοιχεί για το που θα γίνει??

Η επιφάνεια της ταράτσας που είναι 80τμ και θα κτιστούν τα 35τμ μπορώ να εκμεταλλευτώ σαν βεράντα τα υπόλοιπα τμ? ΄Η πρέπει να έχω πάρει συμβολαιογραφικά την αποκλειστική χρήση ταράτσας απ΄ολους τους ιδιοκτήτες ?

Εννοείται ότι θα γίνει πρόβλεψη από μηχανικό για το που θα μπουν ηλιακοί και κεραίες για όλους τους ιδιοκτήτες...

Ευχαριστώ εκ των πρότερων όποιων μπορέσει να με βοηθήσει ...

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, KATERINA TOUKA said:

///σε υφιστάμενη οικοδομή εντός Αθηνών.

....Υπάρχει 3 οροφή οικοδομή ////

ερώτηση.

Η τελευταία Οικοδομική Άδεια για το ακίνητο ποιο έτος βγήκε.... (έστω στο περίπου +-3 χρόνια)

Το ισόγειο έχει κατασκευαστεί με την τελευταία άδεια ή ειναι παλαιότερο και αν ναι ημερομηνία κατασκευή ισογείου (+-3 χρόνια)

Link to comment
Share on other sites

Η τελευταία άδεια βγήκε το 1970 όπου έγινε και η ανέγερση 1-2-3ου ορόφου.

Το ισόγειο είχε χτιστεί προτού μπορεί  γύρω στο 1960 αλλά θα πρέπει να το δω . Έχω βρει κάποια σχέδια και μελέτες του μηχανικού από τότε...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα στατικά - μελέτες και γενικά όσο αναφορά την ανέγερση θα το αναλάβει μηχανικός .

Εμένα αυτό που με διαφέρει αυτή τη στιγμή είναι αν μπορώ να κτίσω με το 80% κυριότητας του δικαιώματος υψουν ή όχι?

Και αν άλλος συνιδ/της του 20% πρέπει να συμφωνήσει για να εκδοθεί η άδεια οικοδόμησης?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, KATERINA TOUKA said:

Η τελευταία άδεια βγήκε το 1970 όπου έγινε και η ανέγερση 1-2-3ου ορόφου.

Το ισόγειο είχε χτιστεί προτού μπορεί  γύρω στο 1960 ....

99% οι πιθανότητες να μη μπορείς ούτε εσύ ούτε άλλος να υλοποιήσει την προσθήκη καθ’ ύψος στο συγκεκριμένο ακίνητο και ας έχετε το «όποιο» ιδιοκτησιακό δικαίωμα υψούν από τους τίτλους.

1.       Λόγος να μη έχει το ακίνητο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Από τα τέλη δεκαετίας 70 και μετά σχεδόν παντού στην Ελλάδα οι συντελεστές δόμησης μειώθηκαν. Οπότε πιθανότητα έχετε κάνει εξάντληση + αν έχετε και «λίγο» αυθαίρετες προσθήκες σε κάποιους ορόφους θα αφαιρεθούν κι αυτά.

2.       Λογος το ακίνητο σας δεν έχει την σημερινή απαιτούμενη στατική και αντισεισμική επάρκεια. Πιθανά και τα θεμέλια σας δεν έχουν καν συνδετήρια αφού είναι του 60. Οπότε και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης να έχεις θα πρέπει να γίνουν ενισχύσεις του φορέα που θα διαπερνά όλα τα διαμερίσματα μέχρι την θεμελίωση. Αρα και μεγάλα κοστολόγια και αβέβαιο αν δεχτούν οι κάτω διότι τα σπίτια τους θα γίνουν καλοκαιρινά.

Αναθέτεις πρώτα με Μηχανικό της εμπιστοσύνης σου να ελέγξει τα σχέδια και πιθανά να κάνει αυτοψία στο ακίνητο σου και εάν και εφόσον σας δώσει το οκ από κατασκευαστική και πολεοδομική άποψη ελέγχεις με νομικό τα δικαιώματα σου και τα ποσοστά που απορρέουν από τους τίτλους.

Διότι αν κατασκευαστικά έχεις 0 τ.μ. δυνατότητα να κάνεις το 80% Χ 0 παραμένει μηδέν.

 

Υ.Γ.

Αν παρ όλα αυτά επιμένεις να το κατασκευάσεις χωρίς εκ θεμελίων ενίσχυση όλου του υφιστάμενου θα σου συνιστούσα να περιμένεις τον επόμενο σεισμό και να το κάνεις μετά. Θα έχεις +10 έως 20 χρόνια περιθώριο να δεις τα αποτελέσματα της επιλογής σου.

Στην τελική ο σεισμός στην Ελλάδα δεν είναι αν θα έχουμε αλλά το πότε.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Έχω μιλήσει με μηχανικό και  έχω δικαίωμα για προσθήκη καθ’ ύψος και υπάρχει συντελεστής δόμησης ακόμα.

Τα 35 τμ έχουν προκύψει μετά από μελέτη μηχανικού ότι μπορούν να οικοδομηθουν . Εννοειται οτι μου εχει ζητησει να γινει ενισχυση κτλ.

Εγω αυτο που θελω να επιβεβαιωσω ειναι αν με επηρεαζει το αλλο 20% στο να βγει η αδεια προσθήκης ή πρέπει να υπογράψει και εκείνος?

 

Ευχαριστώ και πάλι εκ των πρότερων για το χρόνο που αφιερώσατε για να μου απαντήσετε.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.