Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Nέες οδηγίες για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις


Engineer

Recommended Posts

Nέες λεπτομερείς οδηγίες για τη διαδικασία επικύρωσης των μισθωτηρίων ακινήτων εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την απόφαση όλοι οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. 

Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής δύναται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση. 
 
Όσοι εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, υποχρεούνται σε υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.
 
Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών.
 
Οι εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα (80) ευρώ
 
Οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά  στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

Στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής περιλαμβάνονται οι παρακάτω πληροφορίες:

  • Στοιχεία εκμισθωτών
  • Στοιχεία μισθωτών

Ο ΑΦΜ του μισθωτή, σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας. Σε περίπτωση φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής, ο ΑΦΜ του μισθωτή, εφόσον υφίσταται ή ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ο ΑΦΜ του μισθωτή, εφόσον υφίσταται, ή τα πλήρη στοιχεία του (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, χώρα φορολογικής κατοικίας).

  • Στοιχεία μίσθωσης
  • Στοιχεία ακινήτου
  • Στοιχεία Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α).

Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται με την καταχώρηση των αντίστοιχων ανά κατηγορία υποχρεωτικών πληροφοριακών  πεδίων.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ: http://www.ered.gr/admin/uploads/FEK3579.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

ξερει κανείς , αν υπάρχει μίσθωτηριο στην ΔΟΥ κατατεθειμένο (αρα πρίν τον Ιανουάριο του 2014 που έγινε ηλεκτρονικό) υπάρχει υποχρέωση να δηλωθει και ηλεκτρονικά στο taxis ? και αν υπάρχει υποχρέωση απο που απορρέει?

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι χρονικά σε ισχύ σήμερα (δεν αναφέρομαι σε περίπτωση παράτασης του μισθωτηρίου που έλαβε χώρα μετά και την 1/1/2014) με βάση το κατατεθέν προ του 2014 στην ΔΟΥ μισθωτήριο που αναφέρεις, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλωθεί και ηλεκτρονικά στο taxis. Αν έχει υπάρξει παράταση που έγινε μετά και την 1/1/2014 του μισθωτηρίου αυτού, τότε υπάρχει υποχρέωση να δηλωθεί και ηλεκτρονικά στο taxis.

Δες Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις της ΑΑΔΕ στο Νο 41 "Μισθωτήρια Ακινήτων", τις Ε/Α 6, 17 και 29.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Γιώργο μιλώ για μισθωτηριο που κατατέθηκε πρίν το 2014 στη ΔΟΥ, έχει  λήξει η κανονική διαρκειά του, αλλά ξέρουμε ότι αυτο δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε ισχύ, απλά το ορισμένου χρόνου που ήταν αρχικά πλέον νομικά μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

1. κάνω λάθος σε αυτο που λέω? Είναι σε ισχύ? Αφου ο νόμος δεν υποχρεώνει ανανέωση οπωσδήποτε όταν λήξει η συμβαση ορισμένου χρόνου.

Δηλώνεται κανονικά στο Ε2 , με τίμημα αυτο που αρχικά είχε σταλει στην ΔΟΥ. 

2. Αυτό αν καταλαβαίνω καλά ΔΕΝ χρειάζεται να περαστει στο taxis?. (αυτο βολεύει, διότι αν περαστει απο αορίστου θα μετατραπεί σε ορισμένου, κάτι που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει διότι σκέφτεται μεταβίβαση).

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω από που προκύπτει αυτό που γράφεις ...περί μετατροπής σε αορίστου.
Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, κατά τη γνώμη μου, προκύπτει ανανέωση-παράταση έστω και προφορική --σύμφωνα με την ε/α 1-- αφού τυπικά σύμφωνα με συμφωνητικό μίσθωσης έχει λήξει. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να δηλωθεί έχοντας υπόψη την ε/α 17.
Αυτή είναι η γνώμη μου αλλά συμβουλέψου κάποιον λογιστή.

Link to comment
Share on other sites

προκύπτει νομικά. Δηλαδη πιά δεν δεσμευόμαστε και όποτε θέλει ο μισθωτής φεύγει, όποτε θέλει ο εκμισθωτης τον διώχνει. Δεν είναι  ούτε κάν συμφωνία προφορική, συνεχίζει μέχρι να φύγει ανα πάσα στιγμή.

Θα ρωτήσω

 

Το προστιμο αν επρεπε να δηλωθει και δεν δηλώθηκε στο σύστημα (στην δηλωση δηλώνεται κανονικά) πόσο είναι, και σε ποιόν (εκμισθωτη, μισθωτη)?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά στο πρόστιμο ΠΟΛ.1230/2015, εδάφιο Ι, παράγρ. 5 & 7

"[...]
Ι. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
...
5. Για εκπρόθεσμη ή ελλιπή υποβολή ή μη υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.
....
7. Επισημαίνεται, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται οποιοδήποτε πρόστιμο στον μισθωτή για μη αποδοχή των δηλωθέντων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.
[...]"

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει διαφορά για τα πριν το 2014 μισθωτηρια και για τα μετα.

Οι μισθωσεις πριν το 2014 δεν εμπαιναν στο ΤΑΞΙΣ, αφου ειχε ηδη κατατεθει το μισθωτηριο στην ΔΟΥ,  ισχυαν [ανεξαρτητως συμφωνηθεντος  μικροτερου χρονου] για 12 χρονια με καποιες  "παρατασεις" κλπ.

Πλεον, ως προς αυτες, διατηρηθηκε η 12ετια, ή και ανω 12ετιας συμφωνια.

Επομενως, μισθωσεις πριν το 2014 για εστω 5 χρονια, ισχυαν για 12 και παρατεινονταν "αυτοδίκαια" σε 12ετια.

Αν μιλαμε για αυτες τις μισθωσεις, δεν υποβαλουμε τπτ, αφου δεν υπογραφουμε τπτ.

Αλλο θεμα ειναι να υπογραφεί  σσημερα μισθωτηριο παρατασης της  προ του 2014 μισθωσης...το οποιο  προφανως και θα υποβληθει και θα ισχυουν τα συμφωνηθεντα σε αυτο.

 

http://www.realestatenews.gr/component/content/article/302-nomika-themata/23732-2016-10-11-07-45-46

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

αυτο που λέει ο Δημητρης  μηπως εννοεί αποκλειστικά  επαγγελματικά ακινητα?

Μιλώ π.χ για κατοικία μίσθωση π.χ 2009 για 2 έτη κατατεθιμένο στην ΔΟΥ, το οποίο συνεχίζει το μισθίο (αφού ο εκμισθωτης δεν κάνει έξωση και ο ενοικιαστής δεν φευγει), και οι όροι είναι ίδιοι με το κατατεθειμένο( δεν άλλαξε το ποσό μισθωματος). Πρεπει να κατατεθει και στο taxis?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.