Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόγραμμα dialux για φωτοτεχνία


gnusselt

Recommended Posts

Χαιρετώ όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτό το φόρουμ.

Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με την φωτοτεχνία. Αυτοί που γνωρίζουν λίγο πολύ μου είπαν για το πρόγραμμα DIALUX. Το κατέβασα, το εγκατέστησα και είδα ότι πράγματι είναι πολύ καλό προγραμματάκι. Και τώρα έχω τις ερωτήσεις που δεν νομίζω ότι θα αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για σας που το γνωρίζεται.

 

Συγκεκριμένα:

Κάθε πρόγραμμα χρειάζεται κάποια δεδομένα εισόδου για να μας δώσει τα δεδομένα εξόδου τα οποία και ψάχνουμε.

Τα δεδομένα εισόδου DIALUX:

1. Ο χώρος (Το εμβαδόν, το ύψος, η γεωμετρία, αντανακλαστικότατα κ.τ.λ)

2. Φωτιστικά (Μάρκα, ισχύς, διάταξη φωτιστικών σωμάτων κ.τ.λ.)

3. Ισχύς φωτισμού lm/m2 (Γενικός φωτισμός 150-250 lx, Εργαστήριο 300-750 lx, Γκαράζ 50-100 lx κ.τ.λ.)

 

Τα δεδομένα εξόδου :

1. Πόσο τέτοια φωτιστικά θα χρειαστώ για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα

 

 

Ερωτήσεις:

1. Που εισάγω πόσο lx χρειάζομαι για το συγκεκριμένο χώρο? Διότι το πρόγραμμα δεν είναι στην θέση να ξέρει τι ισχύς φωτισμό θέλω να έχω σε αυτό το χώρο

2. Αν επιλέξω τα φωτιστικά που θέλω να βάλω, ορίσω την επιφάνεια υπολογισμού και πατήσω «Εισαγωγή» μου γεμίζει την επιφάνεια με 40 φωτιστικά σημεία. Και τώρα που φαίνεται ότι ο φωτισμός είναι καλός ή θα χρειαστώ γυαλιά ηλίου ή τον φακό?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

1. Που εισάγω πόσο lx χρειάζομαι για το συγκεκριμένο χώρο? Διότι το πρόγραμμα δεν είναι στην θέση να ξέρει τι ισχύς φωτισμό θέλω να έχω σε αυτό το χώρο

2. Αν επιλέξω τα φωτιστικά που θέλω να βάλω, ορίσω την επιφάνεια υπολογισμού και πατήσω «Εισαγωγή» μου γεμίζει την επιφάνεια με 40 φωτιστικά σημεία. Και τώρα που φαίνεται ότι ο φωτισμός είναι καλός ή θα χρειαστώ γυαλιά ηλίου ή τον φακό?

 

 

Τα απαιτούμενα λουξ σε εσωτερικό χώρο θα τα ορίσεις εσύ. Όχι στο πρόγραμμα αλλά στο βάθος του μυαλού σου (πρώτη πηγή είναι πίνακες και βιβλία φωτοτεχνίας). Το πρόγραμμα μετά, στην έξοδο του, θα σου δώσει τις καμπύλες φωτεινότητας. Αν τα νούμερα που θα δεις σε καλύπτουν τότε η επιλογή των φωτιστικών που έκανες ήταν η σωστή.

 

Αν σε ενδιαφέρει ο φωτισμός οδών τότε το πρόγραμμα έχει έναν πολύ καλόν wizard. Ακολουθεί το πρότυπο EN 13201 και σου δίνει αν τα φώτα που επέλεξες (ύψος, ισχύ, διάταξη επί του δρόμου κτλ) θα σου κάνουν τη δουλειά ή όχι. Μάλιστα σου εμφανίζει πράσινο τικ ή κόκκινο Χ για να βλέπεις αμέσως αν αυτό που έκανες είναι καλό. Βέβαια εγώ για τους δρόμους μιας ελληνικής πόλης φτιάχνω ένα μοντέλο μέσα στο dialux για εξωτερικό φωτισμό όπου προσθέτω τζάμια με έντονο φωτισμό (βλ. βιτρίνες) αυτοκίνητα, δέντρα κτλ και κάνω και εκεί έναν υπολογισμό για να δω τις καμπύλες.

 

Γενικά το πρόγραμμα είναι εύχρηστο αρκεί να του αφιερώσεις λίγο χρόνο.

Ακόμη όμως και για τα πιο απλά πράγματα μην χρησιμοποιείς τον wizard. Θα σε μπερδέψει ("μου γεμίζει την επιφάνεια με 40 φωτιστικά σημεία"). Προσπάθησε να το δουλέψεις από "κενή σελίδα".

 

Αυτά τα ολίγα. Καλές μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 3 weeks later...

Γεια σας, έχω δουλέψει στο dialux για εσωτερικούς χώρους και αυτό το καιρό έχω ένα έργο εξωτερικού χώρου όπου πρέπει να εφαρμόσω φωτιστικά με βραχίονα στην όψη ενός κτιρίου. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το κάνω import (.3ds) μου "ρίχνει" τους τοίχους προς την πλευρά μου και δεν μπορώ να επέμβω στην όψη. Στους εσωτερικούς χώρους βολεύει πολύ γιατί βλέπεις τον χώρο αλλά τώρα μου χρειάζεται να βλέπω τον τοίχο και όχι τον χώρο. Υπάρχει κάποια λύση? Ελπίζω να έγινα κατανοητός.. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σε όλους

 

Σε μία μελέτη εξωτερικού χώρου (πάρκο) στο dialux στο φωτιστικό cds 470 της philips (ανάποδος κώνος) όταν ορίζω το ύψος συναρμολόγησης γίνεται αυτόματα και το ύψος του φωτιστικού σημείου το ίδιο νουμερο.

Το ύψος του φωτιστικού σώματος είναι περίπου 0,58m. Τελικά το ύψος του ιστού πόσο είναι? Στην πλάγια όψη μας δείχνει ότι το ύψος που έχουμε ορίσει είναι το ύψος του άκρου του ιστού. Είναι σωστό αυτό?

 

Επίσης από το ένα φωτιστικό στο επόμενο μέχρι πόσα lux πρέπει να πέσουμε?

 

Ευχαριστώ

Edited by Gousgounis
Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

γεια σας ειμαι κενούριος στο forum. τελειώνω τωρα το ΤΕΙ ηλεκτρολογίας Ηρακλείου Κρήτης κ εχω πάρει την πτυχιακή μου που είναι η μελετη ενός πρότυπου σχολείου . είμαι στο στάδιο της φιλοτεχνικής μελέτης.. η μελέτη γενικός γίνετε στο fine της 4M αλλα την φωτοτεχνική μελέτη μου είπε ο επιβλέπων να την κάνω στο dialux4.11 που είναι free το θέμα μου είναι οτι δεν βρίσκω έναν ελληνικό οδηγό.. κ τα αγγλικά μου δεν ειναι κ τόσο καλα θα φάω παρα πολύ χρόνο στο να κατσω να κάνω μια μεταφραση καλή..υπάρχει τιποτα στα ελληνικά?

Link to comment
Share on other sites

Ελληνικό εγχειρίδιο νομίζω υπήρχε για παλιότερη έκδοση. Θα το ψάξω και αν το βρω θα το ανεβάσω. Δεν ήταν κάτι επίσημο απλά έλεγε κάποια στάνταρ πράγματα για το πρόγραμμα. Που γίνεται η είσοδος, πως επιλέγουμε λάμπες και τέτοια. Τίποτα εξειδικευμένο.

Άλλωστε στην 4.11 το πρόγραμμα είναι πλήρως εξελληνισμένο και περιέχει οδηγούς (wizards) για να απλοποιήσει τα πράγματα.

 

Αυτό που στις πτυχιακές μια μελέτη κτιρίου γίνεται σε λογισμικό έτοιμο (εμπορικό και μη-εμπορικό) πρέπει να το προσέξουμε. Προσωπική μου άποψη - και μην με παρεξηγήσεις - είναι πως το να ασχοληθείς με τη διαδικασία των υπολογισμών (και όχι να τους εκτελέσει ένα λογισμικό) είναι οτι καλύτερο μπορείς να κάνεις και από αυτά που θα σου χρειαστούν σίγουρα στο μέλλον. Για ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα στο τέλος μπορείς να προσθέσεις τα ίδια πράγματα στο dialux ή στο dialux evo2 και να απεικονίσεις το όλο σκεπτικό. Η φωτοτεχνική μελέτη θέλει δουλειά αλλά δεν είναι και κάτι φοβερό. Σίγουρα μετά θα μπορέσεις να συγκρίνεις και τα αποτελέσματα, τι μπορεί να σου έχει ξεφύγει και άλλα τέτοια.

Καλή δύναμη και καλή αρχή στο forum.

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου είναι μάθε από το αγγλικό manual. Τα αγγλικά θα σου χρειάζονται συχνά και είναι κατάλληλη ευκαιρία να τα εξασκήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.