Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόγραμμα dialux για φωτοτεχνία


gnusselt

Recommended Posts

Η επιτυχία του dialux και του Relux έγκειται στο γεγονός ότι αμφότερα σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιείς πραγματικά φωτιστικά σώματα της αγοράς. Αυτά συνήθως είναι δική σου επιλογή. Δηλαδή αν έχεις να φωτίσεις ένα δρόμο ή έναν χώρο πρέπει εσύ να διαλέξεις το φωτιστικό που σου αρέσει και να κάνεις τη μελέτη. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις μια εμπειρία γύρω απο τη φωτοτεχνία. π.χ. αν έχεις να φωτίσεις μια αποθήκη ή ένα βιομηχανικό χώρο με ύψος 7 μέτρα και απαιτήσεις για πάνω από 500 lux, τότε ξέρεις εκ των προτέρων ότι μάλλον θα χρησιμοποιήσεις λαμπτήρες μεταλλικών ατμών αλογονιδίων (γνωστοί ως metal halide, HQI κλπ) και θα πρέπει να διαλέξεις αντίστοιχα φωτιστικά σώματα κατασκευαστών.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω!

κατι ακομα να ρωτησω μηπως μπορει καποιος να με βοηθησει. υπαρχει καποιος τροπος να εισαγω μεταλλικους βραχιονες στο εξωτερικο ενος κτιριου (στις επανω ακμες). δηλαδη τα φωτα που θα βαλω θα ειναι τοποθετημενα οχι ακριβως επανω στο κτιριο αλλα θα εξεχουν πχ 1m μεσω καποιων βραχιονων.

Link to comment
Share on other sites

Ο πιο εύκολος τρόπος : Απλά πηγαίνεις το ποντίκι πάνω στο σημείο που θες και σου γράφει τα lux στο συγκεκριμένο σημείο κάτω δεξιά.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω δουλέψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ίσως και για την ίδια εργασία. Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο φωτιστικό. Παρόλα αυτά επέλεξε ένα με σχετικά μικρή ισχύ για μεγάλους χώρους. Όσο για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποίησε τις επιφάνειες υπολογισμού για να δεις πόσα lux υπάρχουν μεταξύ 2 φωτιστικών και αναλόγος είτε θα αυξάνεις την απόσταση μεταξύ των φωτιστικών ή θα την μειώνεις. Ίσως να υπάρχει πιο εύκολος τρόπος αλλά δυστυχώς δεν τον ξέρω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πρόσφατα αποφάσισα να ασχοληθώ με το πρόγραμμα dialux το οποίο ενδεικνυται απ ότι μου είπαν για μελέτες φωτισμού εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.Με ενδιαφέρει μελέτη φωτισμού εξωτερικού χώρου αλλά για νήσο και όχι για κτίριο.

Για μία μελέτη φωτισμού σε μία νήσο έχω κατασκευάσει το μοντέλο της νήσου στο autocad civil 3d τρισδιάστατα το οποίο περιέχει μία φωτογραφία και τα υψομετρικά στοιχεία από το google.

To πρόβλημα είναι οτι δεν μπορώ να περάσω αυτό το dxf ή dwg στο dialux ώστε να τοποθετήσω τα φωτιστικά.Το φορμάτ είναι 2004 καθώς δε νομίζω ότι το dialux μπορεί να ανοίξει νεότερα.

Αν μπορεί κάποιος που έχει κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν να βοηθήσει θα το εκτιμούσα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν φίλε μου, αυτό που θες να κάνεις είναι πράγματι πολύ προχωρημένο. Κάποτε επιχείρησα κάτι παρόμοιο αλλά πρέπει να σου πω τα εξής. Το DIALUX δεν μπορεί να κάνει import 3D σχέδια με την έννοια των "χώρων" είτε αυτοί είναι δωμάτια είτε κτίρια. Συνήθως τα αντιμετωπίζει ως "αντικείμενα" (κάνεις π.χ. εισαγωγή 3d επίπλων). Εκτιμώ ότι αυτό που θες να κάνεις είναι μάλλον δύσκολο. Διότι ακόμα και αν εισάγεις το μοντέλο ως ένα τεράστιο 3D αντικείμενο θα πρέπει μάλλον να ορίσεις χειροκίνητα τις θέσεις των φωτιστικών, δουλειά ιδιαιτέρως επώδυνη, άσε που δεν είμαι σίγουρος για την κλίματα με την οποία θα εισάγει το μοντέλο.

 

Απ όσο ξέρω η εισαγωγή dwg-dxf χρησιμοποιείται συνήθως εως background για να "ξεπατικώσεις" και να δημιουργήσεις το αντίστοιχο μοντέλο με τα εργαλεία του dialux.

Οφείλω όμως να πω ότι δεν το έχω χρησιμοποιήσει πολύ για εξωτερικούς χώρους. Θα κοιτάξω να δω μήπως βρω και εγώ τίποτα διότι το θέμα έχει πράγματι ενδιαφέρον.

 

Να πω πάντως με την ευκαιρία και κάτι ενημερωτικό. Μιλώντας κάποτε με την Philips και την TridonicAtco, μου είχαν πει πως τόσο το dialux, όσο και το relux, είναι πολύ αξιόπιστα προγράμματα στους υπολογισμούς και αξιοποιούν πλήρως τις καμπύλες αλλά και την απόδοση των κατόπτρων που δίνει κάθε κατασκευαστής (δείκτης LOR). Tα αποτελέσματα έχουν μια απόκλιση μικρότερη του 10%.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μήπως ξέρει κανείς πως στο καλό μπορώ να αλλάξω το origin point ενός φωτιστικού σώματος (ξέρετε το "σταυρό") που βγαίνει για move κλπ. Στα αντικείμενα γίνεται εύκολα. Στα φωτιστικά των ετιαρειών όμως δεν έχω βρει ακόμα τρόπο και είναι πολύ δύσχρηστο διότι δεν πιάνει το φωτιστικό από μια άκρη αλλά από απόσταση.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Δεν είμαι ειδικός στις φωτοτεχνικές μελέτες για αυτό ζητώ τη βοήθεια σας.

Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα DIALux και θέλω να συζητήσω μαζί σας τα αποτελέσματα που μου έδωσε.

 

Σε χώρο εργαστηρίου παραγωγής σιροπιού, 100 m2 και ύψους 3,5 m, με ζήτηση 500 Lux, ζητάει συνολικό φωτισμό 920 Watt, χρησιμοποιώντας λάμπες Philips EFix TCS260 TCS260 2xTL5-35W/840 HF M2 (12 τμχ).

 

Σε χώρο γραφείου 50 m2 και ύψους 3 m, με ζήτηση 500 Lux, ζητάει συνολικό φωτισμό 620 Watt, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λάμπες (8 τμχ).

 

 

Νομίζω ότι η απαιτούμενη ισχύ (W) είναι πολύ μεγάλη. Ποια είναι η γνώμη σας;

 

 

Ενα γενικο σχόλιο.

Αφου το γραφειο ειναι 50τμ και θελουμε 500 Lux=500lm/m*m

 

Αρα θελουμε συνολικα στο χωρο μας 25000 Lm.

Αυτο σημαινει οτι αφου τα τεχνικα χαρακτηριστικα της μιας λαμπας που εδωσες ειναι 3100 lm περιπου τοτε θελουμε 25000/3100 που ειναι περιπου 8 λαμπες!!!

Αρα στα εδωσε πολυ σωστα ομως δεν χρειαζεσαι 620 watt διοτι αν χρησιμοποιησεις 8 λαμπες αυτου του τυπου που ειναι 35 watt η μια τοτε θα πας στα 35Χ8=280 watt.

 

Αυτα τα watt θα χρειαστεις στο χωρο σου.

 

 

 

Για τα σιροπια θες 50000 Lm δηλαδη θες 50000/3100 δηλαδη 16 λαμπες αυτου του τυπου δηλαδη 560 watt!!

Δεν υπολογιζω ομως ανακλαστικοτητες,υλικα,χρωματα.

 

Υπενθυμιζω οτι ειναι ιδανικες περιπτωσεις που ειναι αδυνατο πρακτικα να εφαρμοστουν.

Αρα φανταζομαι οτι το προγραμμα ειναι μια χαρα!

 

@GeorgeS

Τα 14-20 watt ανα τετραγωνικο που φαινονται υπερβολικα πολλα.Ομως φυσικα για τις νεες τεχνολογιες που δινουν πολλα Lm ανα watt.

Με τις παλιες τεχνολογιες ισως ισχυε αυτο που λες διοτι εδιναν 50-60 lm ανα watt

 

Φαντσου πλεον οτι οι καλες λαμπες δινουν πλεον 110 Lm ανα watt σχεδον οσο σχεδον και τα led!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.