Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΔ 41/2018 προβλήματα - απορίες


zio7

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα,

Η ερώτηση μου αφορά περισσότερο την διευκρινιστική εγκύκλιο που βγήκε για το 41/18 αλλά για οικονομία των θεμάτων την ποστάρω εδώ.

Έχω την εξής περίπτωση:

Υφιστάμενο κτίριο με οικοδομική άδεια το 1980 ως βιομηχανικό κτίριο στο όνομα άλλης εταιρίας που πτώχευσε. Η εταιρία που μου ανέθεσε την δουλειά εξαγόρασε το οικόπεδο μαζί με το κτίσμα και το συνένωσε με το δικό της το 2000.  Το 2007 έβγαλε άδεια κατεδάφισης του συγκεκριμένου κτιρίου. Προχώρησε στην κατεδάφιση μόνο ενός μικρού μέρους από το κτίριο.

Προσφάτως συνάδελφος  πολιτικός μηχανικός ενέταξε το κτίριο στην ‘ Υπαγωγή Αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης ’ . Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη.  Είναι λειτουργικά ανεξάρτητο και σε απόσταση 6 μέτρων από το πλησιέστερο γειτονικό κτίριο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 1 του ΥΠΕΝ ‘Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων π.δ. 41/18’ και του Σχήματος 2 συγκεκριμένα που αφορά ‘Εξέταση από άποψη νομοθεσίας πυρασφάλειας υφιστάμενων κτιρίων με αίτηση για οικοδομική άδεια ή κατασκευασμένα πριν την 17.02.1989’ καταλήγω ότι πρέπει να εφαρμοστούν Πυρ/κές ή ειδικές διατάξεις.

Με ποια πυροσβεστική διάταξη να το μελετήσω;

Την ΠΔ 6/2018 για εμπορική αποθήκη;

Την ΚΥΑ 1589 (ή την προσθήκη της την 1673/18);

Το μεγάλο μου θέμα με αυτές τις διατάξεις είναι οι δείκτες πυραντίστασης που επιβάλλουν για το εξωτερικό κέλυφος. 60 λεπτά και το κτίριο είναι κατασκευασμένο με λαμαρίνα.

Link to comment
Share on other sites

αν η επιχείρηση είναι μεταποιητική δραστηριότητα πας με 1589 ή 1673 (όποια ισχύει). Αν είναι εμπορική αποθήκη τότε πας με τη ΠΔ6/2018.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

H παλιά Φ15 (η 1589 δηλαδή) δεν ισχύει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η καινούρια Φ15 (ΚΥΑ 136860/1673) δεν έχει πεδίο εφαρμογής στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 1 εδάφιο 5β "Σε αποθήκες, σε χώρους διοίκησης (γραφεία) ή/και σε επιμέρους εμπορικές δραστηριότητες ... κλπ, που στεγάζονται σε ανεξάρτητα κτίρια ή πυροδιαμερίσματα με δικές τους οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου. Οι χώροι ή οι δραστηριότητες αυτές εξετάζονται με τις αντίστοιχες πυροσβεστικές διατάξεις."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η ΠΔ 6/2018 αφορά μόνο εμπορικές αποθήκες. Οι αποθήκες που αφορούν μεταποιητικές δραστηριότητες δεν εμπίπτουν σε αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ Maneni. Η νέα Πυροσβεστική Διάταξη για υφιστάμενες αποθήκες 6/2018, αφορά μόνο τις εμπορικές. H 6η Πυροσβεστική Διάταξη (του 1996) είχε διαφορετικό πεδίο εφαρμογής, αλλά καταργήθηκε πλέον.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ακριβώς αυτοί είναι οι προβληματισμοί μου. Τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται για την περίπτωση μου με μια πρώτη ματιά είναι ίδια (λόγω μεγέθους αποθήκης και κατηγορίας υλικών). Περνάει από το μυαλό μου πλέον να τους προτείνω να το τρέξουμε ως βιομηχανικό χώρο...   

Link to comment
Share on other sites

αποτι καταλαβαίνω είναι αποθήκη μεταποιητικής δραστηριότητας. Εγώ θα το πήγαινα με την 1589 ως αποθήκη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλημερα! ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- προσθήκη καθ' ύψος σε κτίσμα (κατοικίες)  με ΟΑ του 1998, εμπίπτει στη 41/2018? σύμφωνα μρ τον πινακα της διεκρινιστικης εγκυκλίου 10/05/2019, ήτοι : Υφιστ. κτίρια-πδ 71/1988/προσθηκη δόμησησ με εκδοση ΟΑ-Λειτουργικά εξατημένη προσθήκη (αφού είναι καθ'ύψος και εξυπηρετείται απο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα-πδ. 41/2018? 

Edited by ΝΙΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.