Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΔ 41/2018 προβλήματα - απορίες


zio7

Recommended Posts

Οι αποθήκες στις κατοικίες είναι όντως βοηθητικοί χώροι αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι.

Σύμφωνα με την 5.3.4.: Κάθε σημείο της κάτοψης θα πρέπει να πληροί την ελάχιστη καθοριζόμενη απόσταση από την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου.

Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχη περίπτωση με τον συνάδελφο από πάνω, κατοικία ισογείου και ορόφου με υπόγειο αποθηκευτικό χώρο.

Αυτόν το΄χώρο τον ορίζω ως επικίνδυνο χώρο "Γενικές Αποθήκες" ή ως άλλη χρήση, εμπλεκόμενη με κατηγορία χρήσης "Αποθήκευση"; Στην περίπτωσή μου δεν υπάρχει ούτε λεβητοστάσιο ούτε κάποιος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός - μηχανοστάσιο κτλ. απλή αποθήκευση για τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεν διευκρινίζεται κάπου ξεκάθαρα αν οι χώροι αυτοί των κατοικιών συνιστούν χρήση "Αποθήκευση", αλλά καθώς αλλάζει η πυροπροστασία τους πρέπει να επιλέξω. Για παράδειγμα:

  •  Η χρήση "Αποθηκευση" βγάζει πληθυσμό, ενώ οι επικίνδυνοι χώροι όχι
  • Ο επικίνδυνος χώρος έχει πχ πυρανίχνευση, ενώ η Αποθήκευση όχι. κ.ο.κ.

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Στις κατοικίες οι μικρές αποθήκες αποτελούν συμπληρωματική χρήση (η οποία δεν έχει και πληρότητα).

Για να εμφανίσεις τη χρήση Αποθήκες ως δεύτερη χρήση στο κτίριο σου θα έπρεπε είτε οι αποθήκες να είναι μεγάλες (σε σχέση με το σύνολο του κτιρίου σου) είτε να αποτελούσαν μέρος άλλης δραστηριότητας (π.χ. εμπορικές αποθήκες). 

Εφόσον δεν έχεις λεβητοστάσια, μηχανοστάσια κ.λ.π. στο υπόγειο σου, για να καθορίσεις αν οι αποθήκες είναι επικίνδυνοι χώροι, σύμφωνα με την ερμηνευτική του Π.Δ.41/2018, εξετάζεις το είδος των αποθηκευόμενων αντικειμένων (παρουσιάζουν μεγάλη αναφλεξιμότητα, ταχύτητα  επιφανειακής  εξάπλωσης  της  φλόγας  και  έκλυσης θερμότητας  ή παράγουν πολλά τοξικά καυσαέρια ή έχουν κίνδυνο έκρηξης ?).

Link to comment
Share on other sites

Η υπόγεια αποθήκη καλύπτει ένα επίπεδο ολόκληρο και η κάθε κατοικία από άλλο ένα. Δηλαδή περίπου 120+120+120 τμ. Από αυτή την άποψη δεν τη λες και μικρή.

Από την άλλη δεν έχει χρήση αποθήκης για ανάγκες τρίτου, αλλά μόνο για τους ενοίκους. Πάντως, θεωρώ ότι οι αποθήκες στην κατοικία είναι πολύ κοινές για να μην υπάρχει πληρέστερη περιγραφή στον κανονισμό, ούτε καν στις διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, θα πρέπει να οριστεί ως χρήση "Αποθήκευση". Αν και δε θεωρώ σωστό να προστίθεται πληθυσμός.

Και κάτι άλλο αν έχεις άποψη. Σε περίπτωση που έχει γκαραζόπορτα, αλλά ο αρχιτέκτονας το ορίζει στην κάτοψη ως αποθηκευτικό χώρο, χωρίς κανένα διαχωρισμό, θα πρέπει να ορίσω και χρήση "Στάθμευση < 10 οχημάτων και σε πόσα τετραγωνικά του υπογείου; Ερωτήσεις κάπως φιλοσοφικές, απλά για την κουβέντα μήπως βοηθηθούμε.

Σε ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

10 λεπτά πριν, L-Nikos said:

Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, θα πρέπει να οριστεί ως χρήση "Αποθήκευση".

Δεν καταλαβαίνω γιατί ''θέλεις'' να προσθέσεις δεύτερη χρήση στο κτίριο σου, όταν ξεκάθαρα υπάρχει μία κυριαρχούσα χρήση = Κατοικία (άρθρο 4.2.2 - περίπτωση ί).

Οι αποθήκες είναι συμπληρωματικές και σύμφωνα και με τον πίνακα 2 δεν μπορούν να έχουν πληρότητα. Αν θεωρείς ότι μπορεί να αποθηκεύσουν κάποια υλικά που μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα (π.χ. μεγάλες ποσότητες από απορρυπαντικά, χαρτικά) τότε βάλε πυρανίχνευση για να κοιμούνται όλοι (και εσύ μαζί) ήσυχοι.

Αν θέλεις να βάλεις και χρήση στάθμευσης στο υπόγειο, τότε αλλάζουν τα πράγματα, καθώς τότε ισχύουν τα μέτρα του άρθρου 11(πέρα αυτών της κατοικίας). Αν δεν υπάρχει διαχωριστικό (ενιαία αποθήκη) τότε προφανώς όλο το υπόγειο λογίζεται ως στάθμευση (μιας και επιβάλλεται να είναι πυροδιαμέρισμα).

Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος που θέλω είναι ότι δεν αφορά σε μικρή αποθήκη, σύμφωνα με τον πολύ γενικό ορισμό.

Επίσης, όπως το διαβάζω εγώ ο πίνακας 2 λέει για το πότε κάποιες ειδικές χρήσεις δεν έχουν πληρότητα, σε αυτές δεν υπάρχει η αποθήκη. Θα ίσχυε δηλαδή αυτό που λες, αν έγραφε σε μία γραμμή του πίνακα: Αποθήκες κάτω των 5 ατόμων ή αποθήκες κάτω του 20% του εμβαδού κατοικίας (παράδειγμα δίνω). Για να καταλάβουμε ότι αυτές οι αποθήκες δεν έχουν πληρότητα.

Έτσι το καταλαβαίνω, αλλά γι' αυτό ρώτησα γιατί δεν το αντιλαμβάνομαι πλήρως. Απλά αν ως μόνος τρόπος επιλογής είναι το μέγεθος, τότε δεν τη θεωρώ μικρή αποθήκη.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το Π.Δ.41/2018 αφήνει πολλά πράγματα στο ΄΄φλου΄΄. Πολλά συμμαζεύτηκαν με τις ερμηνευτικές αλλά όχι όλα.

Και έχεις δίκιο όταν λες ότι ο όρος μικρές αποθήκες μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν. 

Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κριτήριο πληρότητας για την αποθήκευση, τότε σύμφωνα με το άρθρο 4.2.2 - περίπτωση ί, το κτίριο σου εξετάζεται ως κατοικία (αυτό είναι άλλωστε). Αν βάλεις στάθμευση στο υπόγειο τότε μπλέκεται και το άρθρο 11, οπότε δεν υφίσταται η έννοια της αποθήκης.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Χαιρετώ την ομάδα, έχω μια απορία σχετικά με νέο κτίριο τριώροφο που μελετάω μηχανολογικά όσον αφορά το κλιμακοστάσιο. Η απορία είναι πότε απαιτούνται πλατύσκαλα και πότε όχι ( σφηνοειδής μορφή σκάλας ) , διότι δεν βρίσκω τέτοια διευκρίνηση στην 41-2018. Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η διευκρίνηση στον 41/2018. Το έχω συζητήσει και με διαφορετικές Π.Υ σε όλη την Ελλάδα το συγκεκριμένο.

Η σκάλα αφορά τα Παθητικά, οπότε αν Πολεοδομικά η σκάλα είναι σωστή βάση ΝΟΚ, η Πυροσβεστική δεν έχει κανένα θέμα.

Μην ξεχνάς ότι η Πολεοδομία ελέγχει την Παθητική και όχι η Π.Υ.

Τώρα αν σύμφωνα με το ΝΟΚ μια σκάλα είναι σωστή  ή όχι αυτό το ξέρουν άλλες ειδικότητες μηχανικών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.