Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΔ 41/2018 προβλήματα - απορίες


zio7

Recommended Posts

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Κάτι ακόμα μήπως βγάλω άκρη.

  • Με βάση τα σχήματα 1, 2 και τις διευκρινίσεις, ως λειτουργικά εξαρτημένη προσθήκη θα πρέπει να μελετηθεί όλο το κτίριο με την 41/2018. 
  • Τα γραφεία μου έχουν δικές τους εξόδους και τελικά δεν με πιάνει το σχήμα 3.

Με βάση τα παραπάνω, αν θες επιβεβαίωσέ μου γιατί κάτι δε μου κάθεται καλά:

  • Απαιτούνται πυροσβεστήρες σε κάθε όροφο του κλιμακοστασίου.
  • Απαιτείται σύστημα αναγγελίας (θα μπουν μπουτόν και σειρήνες και στους υφιστάμενους ορόφους;).
  • Αν λάβω υπόψιν ότι οι όροφοι κατοικίας είναι τρεις (δεν υπολογίζω καθόλου τα γραφεία) δεν απαιτείται σύστημα πυρανίχνευσης αλλά αυτόνομοι ανιχνευτές. (Παίζει να απαιτεί ανιχνευτές στις υφιστάμενες κατοικίες; Ή κάτι δεν καταλαβαίνω καλά;) 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά τα καταλαβαίνεις.

Εφόσον θα μελετηθεί όλο το κτίριο με το Π.Δ.41/2018, τα απαιτούμενα μέσα ενεργητικής θα καλύπτουν τα νέα και τα υφιστάμενα τμήματα.

Άρα ένα (κατ' ελάχιστο) πυροσβεστήρα ανά όροφο, αναγγελία πυρκαγιάς και αυτόνομοι πυρανιχνευτές (όπως τα ορίζει το άρθρο 1.7).

Ναι στην Ελλάδα φαίνεται περίεργη η τοποθέτηση πυρανίχνευσης σε κατοικίες (και υφιστάμενες), σε πιο προηγμένες όμως χώρες (π.χ. ΗΠΑ) είναι αυτονόητη. Τώρα, το πόσοι πραγματικά τους βάζουν είναι μεγάλη συζήτηση....

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... Ευχαριστώ και πάλι. 

Κάτι άλλο γιατί μου έπεσαν μαζεμένες οι πυρασφάλειες και οι απορίες.

Έχω κτίριο που στο ισόγειο έχει εστιατόριο-καφέ και στο υπόγειο έχει ένα χώρο γυμναστηρίου και ένα χώρο μασάζ. Είναι ένα από τα κτίρια ξενοδ. συγκροτήματος.

Το ισόγειο έχει δύο τελικές εξόδους κινδύνου, ενώ από το υπόγειο μπορείς να ανέβεις από το μοναδικό κλιμακοστάσιο. Τα άτομα του υπογείου επαρκούν για μία έξοδο, αλλά λόγω υπογείου υπάρχει ο αστερίσκος που ζητά δύο εξόδους.

Η ερώτηση είναι η εξής: Ανεβαίνοντας στο ισόγειο αντιδιαμετρικά έχω δύο οδεύσεις και εξόδους να επιλέξω. Με καλύπτει η νομοθεσία, ή εννοεί δύο εξόδους=οδεύσεις για να ανέβω από υπόγειο προς ισόγειο;

Link to comment
Share on other sites

Κανείς κύριοι που να έχει κάνει πρόσφατα νέα οικοδομή? Δε θέλω την αποκωδικοποίηση  της νομοθεσίας αλλά κυρίως την ΄΄ερμηνεία΄΄ της πυροσβεστικής(έγκριση, αρχειοθέτηση ή τίποτε) 

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Εάν στο κτίριο έχεις χρήση για την οποία απαιτείται πιστοποιητικό πυρασφαλείας τότε μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα κατεβάσεις - εκτυπώσεις την μελέτη - σχέδεια από το e-adeies και θα καταθέσεις στην Πυροσβεστική για έγκριση μελέτης. Μετά την έγκριση μελέτης θα καταθέσεις για πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

(αν μιλάμε για κατοικίες δεν απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας - οπότε δεν καταθέτεις την μελέτη στην Πυροσβεστική).

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η απάντηση που πήρα σήμερα από τον προιστάμενο της πυροσβεστικής της περιοχής μου είναι ότι υποβάλλεται κανονικά για έγκριση στην ΠΥ, ειδικά από τη στιγμή που όλες πλέον οι νέες οικοδομές έχουν πυρανιχνευση

(εννοείται κατεβασμένες με υδατογράφημα από το e-adeies)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, σε ισόγειο φυσικοθεραπευτήριο 120τμ κάνω μελέτη πυροπροστασίας για την έκδοση πιστοποιητικού. Το μελετάω με το 41/18, μίας και θέλει αλλαγή χρήσης.

Το μήκος της μέγιστης απροστάτευτης όδευσης διαφυγής δεν μου βγαίνει μικρότερο από 15m. Έτσι σκέφτηκα να κάνω τον χώρο αναμονής που φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο, πυροπροστατευόμενο. Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1) Αρχικά είναι σωστό αυτό που έκανα;

2) Αυτό σημείνει ότι και η πόρτα εισόδου στο φυσικοθεραπευτήριο θα πρέπει να είναι πυράντοχη ή αρκεί να είναι πυράντοχη η πόρτα που χωρίζει το χώρο αναμονής από τον διάδρομο;

3) Βλέπετε κάποια άλλη λύση;

106294355__TEST.thumb.jpg.754c777ae2936f70c990d355634c4725.jpg

ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ_TEST.pdf

 

Edited by stag94
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

σε καινούριο κτίσμα, θα λειτουργήσει χωρίς συνάθροισης κοινού κάτω των 50 ατόμων που μελετάται ως εμπόριο λόγω πληθυσμού, δεν έχω μόνιμα μέσα εκτός τοπικής κατάσβεσης χωρίς υγραέριο.

Με βάση τις προηγούμενες νομοθεσίες δεν απαιτείται πιστοποιητικό ούτε κατάθεση στην πυροσβεστική. Πήγαινε εσωτερικά η γνωστοποίηση και ενημέρωνε η υπηρεσία τον ιδιοκτήτη.

Το ίδιο ισχύει και τώρα με τη 41;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.