Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΔ 41/2018 προβλήματα - απορίες


zio7

Recommended Posts

Διευκρινίζεις γιατί δεν απαιτούνται τα παραπάνω μέσα; Είχα την απορία σε αντίστοιχη περίπτωση, αλλά με βάση το άρθρο (που μαζί με τις διευκρινίσεις το θεωρώ κάπως δυσνόητο), τελικά αποφάσισα να τα βάλω.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι. Σε πολυκατοικία 4 ορόφων κύριας χρήσης με υπόγειο βοηθητικής χρήσης (αποθηκάκια):

Σίγουρα δεν καλύπτομαι με αυτόνομους ανιχνευτές, οπότε πάει για σύστημα πυρανίχνευσης. Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

  1. Όταν δεν απαιτείται σύστημα, αναφέρει ανιχνευτές σε υπνοδωμάτια και κουζίνα. Τώρα που μπαίνει σύστημα, παραμένουν ίδιοι οι χώροι ή θέλει πχ και σε σαλόνια-γραφεία και δωμάτια άλλης χρήσης;
  2. Θα απαιτηθεί και στους βοηθητικούς χώρους (αποθηκάκια);

Δεν ξέρω αν διευκρινίζεται κάπου και δεν το έχω βρει, αλλά το μόνο που είδα είναι το παρακάτω. Το περίεργο είναι ότι βρίσκεται στην παράγραφο της πυρόσβεσης (7.2.3), ενώ μιλάει για όλα τα μόνιμα γενικά:

"Η αναφορά σε ορόφους κτιρίου κατά την επιβολή των μόνιμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας της
σήμανσης ασφαλείας και των σχεδιαγραμμάτων διαφυγής, πραγματεύεται επιπροσθέτως τους ισογείους και
υπόγειους ορόφους, ανεξαρτήτως φύσης χρήσης αυτών (κύρια ή βοηθητική) εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις ειδικές διατάξεις. H αναφορά σε συνολική στεγασμένη επιφάνεια αφορά τους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης. Στις περιπτώσεις πολυώροφων κτιρίων, το εμβαδόν ορόφου, αφορά μικτή επιφάνεια, ανεξαρτήτως της επιφάνειας των άλλων ορόφων."

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 15/5/2021 at 2:34 ΜΜ, L-Nikos said:

Διευκρινίζεις γιατί δεν απαιτούνται τα παραπάνω μέσα; Είχα την απορία σε αντίστοιχη περίπτωση, αλλά με βάση το άρθρο (που μαζί με τις διευκρινίσεις το θεωρώ κάπως δυσνόητο), τελικά αποφάσισα να τα βάλω.

Αμέ και με συγχωρείς για τη καθυστέρηση. Έχεις δίκιο για τις απορίες σου, αν βρισκόμασταν στο 400 π.Χ. θα έλεγα ότι αυτό το νομοσχέδιο το έγραψε η Πυθία, ή κανένας κολλητός της Σίβυλλας. :-D 

11.8.1 του Π.Δ. 41/2018:

 Επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός (1) τροχήλατου πυροσβεστήρα σε κάθε όροφο. Επίσης, επιβάλλεται σε κάθε όροφο η τοποθέτηση ενός κάδου με άμμο, χωρητικότητας τουλάχιστον 25 kg, καθώς και ένα φτυάρι.

Μια θέση στάθμευσης κλειστή στο υπόγειο ή στο ισόγειο κατοικίας, η ακόμη και δύο ή τρεις θέσεις μπορεί να εννοηθεί/εννοηθούν ως όροφος στάθμευσης;  Μια θεσούλα έχουμε. Σιγά μη θέλει κάδο και τροχήλατο. Η απορία σου είναι λογική στην περίπτωση που σε μια κατοικία 6 διαμερισμάτων έχουμε ισάριθμες θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο, ή το ισόγειο. που αναγκαστικά χαρακτηρίζονται πλέον όροφοι στάθμευσης.

Το ίδιο ισχύει για τη μία αυτή θεσούλα με το ερμάριο του απλού υδροδοτικού. Εγώ δεν θα το έβαζα στην αρχική μελέτη και αν ήθελε η Πυροσβεστική ας μου έκανε παρατήρηση να το διορθώσω.

Οι λοιπές απορίες σε προηγούμενες τοποθετήσεις σου, όπως περί μονίμου υδροδοτικού στο υπόγειο κλπ, θα σου λυθούν μόνο από την Πυροσβεστική, δυστυχώς. Γνωρίζω τι θέλουν αλλά δεν μπορώ να μιλάω αντ' αυτών. 

  

  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, επειδή δε μου έχει τύχει ξανά να βγάλω ΕΕΜΚ και να απαιτείται μελέτη πυροπροστασίας θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν γνωρίζετε:

1.Σε ΕΕΜΚ για αλλαγή διαρρυθμίσεων διαμερίσματος πολυκατοικίας (όχι αλλαγή χρήσης) σε 3οροφη πολυκατοικία με υπόγειο (χρήση κατοικία και στο υπόγειο β.χ.) στο eadeies ζητάει μελέτη παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας. Το ερώτημα είναι 

   α. Για άδεια του 1989 με ποια νομοθεσία πάμε? 41/2018 ή παλαιότερη?

   β. Η μελέτη θα αφορά σε όλη την πολυκατοικία ή μονο το οροφοδιαμέρισμα που θα γίνουν οι εργασίες?

 

ευχαριστώ πάρα πολύ

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, ZEA said:

   α. Για άδεια του 1989 με ποια νομοθεσία πάμε? 41/2018 ή παλαιότερη?

Αν η άδεια εκδόθηκε πριν τις 17/2/1989, δεν κάνεις τίποτα, ούτε παθητική ούτε ενεργητική.

Ενδεχομένως να απαιτείται για το χώρο στο λεβητοστάσιο της πολυκατοικίας με το Π.Δ. 922/1977 (Α΄ 315) για τα ενεργητικά μέτρα.

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

On 6/7/2021 at 7:11 ΜΜ, persepolis88 said:

Καλησπέρα,

Για νέα κατοικία (Άρ. 1 πδ 41/18) απαιτείται κάποιο έντυπο μελέτης για την πυροπροστασία ή μόνο το σχέδιο?

Αν εννοείς την ενεργητική πυροπροστασία ναι, υποχρεωτικά, τα Γραφεία Πυρασφαλείας ζητούν να αναρτηθούν μαζί με τα σχέδια στο e-Άδειες και τα τεύχη.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.