Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΔ 41/2018 προβλήματα - απορίες


zio7

Recommended Posts

Καλά το είπες αλλά μια επιπλέον διευκρίνιση δεν βλάπτει. Πας με Π.Δ. 41/18

1) Όχι. Η Μέγιστη Απροστάτευτη Όδευση Διαφυγής υπολογίζεται σε χώρους κύριας χρήσης. 

2) Ναι. 

3) Αν η κατοικία έχει από αδείας λεβητοστάσιο και ορίζεται αυτό σαφώς και προδιαγράφεται σαφώς τότε ΕΧΕΙΣ επικίνδυνους χώρους.

4) Τον πυράντοχο χώρο εφ' όσον τον ορίζεις πρέπει και να τον προδιαγράψεις. Η πυραντοχή του πρέπει να είναι πλήρης κατά το χρονικό όριο που ορίζει η νομοθεσία και σε όλες τις επιφάνειές του, τοίχους θύρες κλπ. 

Το συγκεκριμένο φόρουμ έχει πολύ κατατοπιστικές συζητήσεις για το 41/2018. Κάνε αναζήτηση. Πολλές απορίες σου είναι ήδη λυμένες εκεί.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους, ξαναματαέρχομαι στο θέμα θέλοντας να βγάλω άδεια για καινούριο ισόγειο επαγγελματικό εργαστήριο. Το θέμα μου αφορά και πάλι τους δείκτες πυραντίστασης και μπαίνω στο ψητό:

Π.Δ. 41/2018 

* Γενικές απαιτήσεις παράγραφος 6.2 ( φύλλο 7846 ) , αναφέρει πως οι ελάχιστοι δείκτες πυραντίστασης του πίνακα 7 , αφορούν τα φέροντα δομικά στοιχεία καθώς και τις πυροπροστατευμένες οδεύσεις διαφυγής και τα περιβλήματα των πυροδιαμερισμάτων που υποδιαιρείται για την ανάσχεση της εξάπλωσης της φωτιάς εντός του κτιρίου.

* Γενικές απαιτήσεις παράγραφος 6.9 ( φύλλο 7861 ) , πίνακας 15 . Ελάχιστες απαιτήσεις ελέγχου εξωτερικής μετάδοσης της φωτιάς

 

Ερώτηση 1: Στην περίπτωσή μου θα έχω ισόγειο επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλού κινδύνου , τέτοιας επιφάνειας που δεν απαιτείται διαμερισματοποιησή του. Επίσης οι αποστάσεις από άλλο κτίριο ή όρια οικοπέδου είναι πάνω από 10m. Το θεωρώ όλο το κτίριο ενιαίο πυροδιαμέρισμα και πρέπει ακόμα και τα δομικά στοιχεία να πληρούν τους ελάχιστους δείκτες πυραντίστίστασης του πίνακα 7 ή δεν νοείται πυροδιαμέρισμα με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι δείκτες να ικανοποιούνται μόνο από τα φέροντα στοιχεία ( και τα στοιχεία πλήρωσης να μην έχουν κανένα δείκτη πυροπροστασίας ) ?

Ερώτηση 2: Έστω ότι η μία πλευρά του κτιρίου είναι κοντά στο όριο του οικοπέδου ενώ η απέναντι δεν είναι. Πρέπει όλο το κέλυφος και καλύπτει τους δείκτες πυραντίστασης ή όχι ?

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε

Εχω δει μελέτες που θεωρούν πυροδιαμέρισμα όλο το κτίριο και είχα την ίδια απορία.

Εγώ πιστεύω ότι ένας χώρος ορίζεται ως πυροδιαμέρισμα όταν συντρέχει κάποιος λόγος (επικινδυνότητα χώρου, εξάντληση ορίων απροστάτευτης όδευσης κλπ). Δεν καταλαβαίνω γιατί ορίζουν το ενιαίο κτίριο πυροδιαμέρισμα. Σε ανάλογη περίπτωση με την δική σου περίπτωση ορίζω τους ελάχιστους δείκτες μόνο για τα φέροντα.

Στην ερώτηση 2 οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές για κάθε πλευρά άσχετα πως είναι κατασκευασμένο ή θα κατασκευαστεί. Λογικά σε νέα κατασκευή θα κατασκευαστεί με υλικά που καλύπτουν τον μεγαλύτερο δείκτη πυραντίστασης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Θεωρώ και γω ότι δεν πρέπει να θεωρείται όλο το κτίριο σαν πυροδιαμέρισμα ( αν δε συντρέχει άλλος λόγος επικινδυνότητας )  γιατί έτσι η παράγραφος 6.9 και ο πίνακας 15 δεν θα είχαν νόημα ύπαρξης. Καλή συνέχεια!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βέβαια μπερδεύει λίγο το πράγμα με τον πίνακα 15 , παράγραφο 6.9 , καθώς δεν εξηγεί τι εννοεί όταν γράφει π.χ. Δείκτης πυραντίστασης εξωτερικού τοίχου : πλήρης  . Πλήρης δηλαδή πόσο? 

Πρώτη περίπτωση : Έχω ένα κτίριο όπως περιέγραψα πιο πάνω το οποίο δεν απαιτείται να αποτελεί ενιαίο πυροδιαμέρισμα και η μία πλευρά του βρίσκεται ακριβώς στο όριο του οικοπέδου. Τι κάνω σύμφωνα με τον πίνακα 15 ? Πρέπει η πλευρά του αυτή να έχει δείκτη πυραντίστασης όσο και ο φέρον οργανισμός για παράδειγμα?

Δεύτερη περίπτωση: Έχω ένα κτίριο το οποίο  απαιτείται να αποτελεί ενιαίο πυροδιαμέρισμα βάση όγκου και επικινδυνότητας. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο κέντρο του οικοπέδου και όλες οι αποστάσεις περιμετρικά είναι μεγαλύτερες απο 10 μέτρα. Με απαλλάσσει από την υποχρέωση ενιαίου πυροδιαμερίσματος βάση του πίνακα 15 ? 

Link to comment
Share on other sites

γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί όλο το κτίριο ένα πυροδιαμέρισμα? Διαβάστε καλά τον ορισμό γιατί βλέπω δεν έχει κατανοηθεί η έννοιά του. Εφόσον το κτίριο είναι μικρότερο από τα προβλεπόμενα όρια τότε είναι ένα ενιαίο πυροδιαμέρισμα.

Μην μπερδεύετε το φέροντα οργανισμό με το κέλυφος. Οι πυραντιστάσεις του κελύφους ορίζονται από το πυροδιαμέρισμα. Ειδικά για τους εξωτερικούς τοίχους ισχύουν οι ελαφρύνσεις του πίνακα 15 ανάλογα με τις αποστάσεις. Για μένα απόσταση λαμβάνεται μέχρι τα όρια του οικοπέδου (και όχι μέχρι το επόμενο κτίσμα) εκτός και αν συνορεύει με δρόμο, οπότε μπορούμε να πάμε μέχρι τα όρια του απέναντι οικοπέδου.
Οι αποστάσεις μεταξύ κτιρίων θεωρώ ότι είναι εσφαλμένη τακτική καθώς το κτίσματα προσθαφαιρούνται ή παρεμβάλλονται ενδιάμεσα άλλα, ενώ τα όρια είναι σταθερά. 

2 ώρες πριν, silverhawk said:

Βέβαια μπερδεύει λίγο το πράγμα με τον πίνακα 15 , παράγραφο 6.9 , καθώς δεν εξηγεί τι εννοεί όταν γράφει π.χ. Δείκτης πυραντίστασης εξωτερικού τοίχου : πλήρης  . Πλήρης δηλαδή πόσο?....

όσο του πυροδιαμερίσματος.

Edited by maneni
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, από την στιγμή που θα θεωρηθεί ολόκληρο το κτίριο σαν πυροδιαμέρισμα (  επειδή δεν ξεπερνάει τα όρια για περαιτέρω διαμερισματοποίηση ) τότε είναι κατανοητά όσα αναφέρεις. Δηλαδή φέρον οργανισμός και κέλυφος έχουν τον ίδιο δείκτη πυραντίστασης με την επιφύλαξη των ορίων του πίνακα 15 όπου μπορεί να μειώνονται οι δείκτες μόνο για το κέλυφος ανάλογα τις αποστάσεις. Με βρίσκεις σύμφωνο όσον αφορά τις αποστάσεις από τα όρια και όχι από τυχόν κτίσματα!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν έχει βάση η θεώρηση όλου του κτιρίου σαν ένα Πυροδιαμέρισμά.

Απλώς δεν υπάρχει πυροδιαμέρισμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.