Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Π.Ε.Α. σε κτίριο με φθορές


TomA

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι, με κάλεσε ιδιοκτήτης ακινήτου να εκδώσω ΠΕΑ για Πώληση. 

Το ακίνητο έχει άδεια, κατόψεις, τακτοποιήση με τον 4178 και γενικά είναι μια χαρά. Έχει χρήση κατάστημα.

Το πρόβλημα είναι το εξής : Επειδή είναι χρόνια κλειστό και βρίσκεται απομονωμένο σε χωράφια έχει υποστεί κάποιες φθορές, όπως σπασμένα τζάμια και έχουν κλαπεί 3 εξωτερικές πόρτες. Εννοείτε δεν υπάρχει σύστημα ΘΨΚΛ και φωτισμού. Επίσης στο εσωτερικό είναι αρκετά βανδαλισμένο. 

Ο ιδιοκτήτης θα το πουλήσει σε αυτή τη κατάσταση. Καθώς αναφέρεται στη νομοθεσία η περίπτωση ενός ημιτελούς κτιρίου που θέλει να πωληθεί σε σχέση με την έκδοση ΠΕΑ  γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια αναφορά που μου έχει ξεφύγει για τη περίπτωση που το κτίριο έχει υποστεί ζημιές σε αρκετά μεγάλο βαθμό ?

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα της ζημιάς στη μία τη πλευρά του κτιρίου όπου υπάρχει μια τζαμαρία περίπου 10 μέτρων έχει σπάσει και υπάρχου μόνο τα πλαίσια. Σε άλλα σημεία του κτιρίου βέβαια υπάρχουν τζαμαρίες για να επιλέξω το είδος του υαλοπίνακα. Γενικά πως θεωρείτε πως πρέπει να κινηθώ ?

Edited by TomA
Link to comment
Share on other sites

Στη θέση σου θα θεωρούσα τα τζάμια οκ τους και θα προχωρούσα σαν να μην είχε φθορές (διότι κανονικά δεν υφίσταται ΠΕΑ σε χώρο εντελώς ανοιχτό στις καιρικές συνθήκες όπως πχ σε συνεργείο αυτοκίνητων...)

Link to comment
Share on other sites

Όλος ο προβληματισμός μου εκεί συγκεντρώνεται. Η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Από την άλλη δεν έχω δει κάπου στη νομοθεσία πως αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο κτίριο. Δεν έχω πρόβλημα να μην το εκδώσω αλλά θα πρέπει να απαντήσω κάτι στον ιδιοκτήτη. Δεν μπορώ να του πω ότι το κτίριο του είναι ημιτελές ή να το επισκευάσει ή ότι δεν γράφει κάτι η νομοθεσία για αυτό το θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, TomA said:

Το πρόβλημα είναι το εξής : ......... έχει υποστεί κάποιες φθορές, όπως σπασμένα τζάμια και έχουν κλαπεί 3 εξωτερικές πόρτεςΕννοείτε δεν υπάρχει σύστημα ΘΨΚΛ και φωτισμού. Επίσης στο εσωτερικό είναι αρκετά βανδαλισμένο.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα της ζημιάς στη μία τη πλευρά του κτιρίου όπου υπάρχει μια τζαμαρία περίπου 10 μέτρων έχει σπάσει και υπάρχου μόνο τα πλαίσια.

Με τα 2 σημεία που υπογραμιζω το θεωρώ ημιτελές (και διαμπερές) !!!

Στη θέση σου συνάδελφε δεν το εξέδιδα ΠΕΑ ...

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dib said:

Στη θέση σου συνάδελφε δεν το εξέδιδα ΠΕΑ ...

Μαζί σου. Και τι προτείνεις?

Ο ιδιοκτήτης είναι πελάτης μου χρόνια. Δεν μπορώ να του πω ότι δεν μπορώ να το εκδώσω και να πετάω τον μουτζούρη σε άλλον συνάδελφο. Θα μου ζητήσει εξήγηση. Επίσης δεν μπορώ να πατήσω κάπου να του πω να το επιδιορθώσει (ειδικά τώρα που βρήκε και αγοραστή). 

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, TomA said:

Μαζί σου. Και τι προτείνεις?. 

1) Αν θές να πάρεις τα ευρά κάνε fotoshop στη φωτο (πχ στη 10μετρη τζαμαρία) που θα βάλεις στο ΠΕΑ και προχώρα με δικό σου ρίσκο ;-)

2) Αφου έχει βρεί αγοραστή πές του να του δώσει (ο αγοραστής) κάποια προστάντζα να βάλει τη τζαμαρία και τις 3 πόρτες .... στην αγοροπωλησία υπάρχει το δώσε (κάνε κάποιες ενέργειες) για να πάρεις ευρώ ...

3) Αν φοβάσαι να προχωρήσεις στο ΠΕΑ άστον να πάει σε άλλον συνάδελφο να του το βγάλει !!!!

4) .... ????????

Αυτά ....

Link to comment
Share on other sites

βγαλτο χαλαρά πατώντας στη βλακώδη απάντηση του τεε στο κενακ faq

Πως αντιμετωπίζονται κατά την έκδοση ΠΕΑ τα καταστήματα με μεταλλικό ρολό

Στην περίπτωση εμπορικού καταστήματος με μεταλλικό ρολό, το οποίο είναι συνεχώς ανοιγμένο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του (π.χ. οπωροπωλείο, ιχθυοπωλείο κτλ.), το κατάστημα δεν μπορεί να διασφαλίσει τις απαιτούμενες εσωτερικές συνθήκες θερμικής άνεσης, καθώς αερίζεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να θερμαίνεται ή να ψύχεται.

Ο Κ.Εν.Α.Κ. δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις επιμέρους χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, όπως και αυτά τα οποία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ο εσωτερικός χώρος δεν διαχωρίζεται από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου δομικού στοιχείου (συμπαγές ή κούφωμα), οπότε υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα.

Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση τα κτίρια μελετώνται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δομικών και Η/Μ στοιχείων τους που θα τους προσδώσουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Δηλαδή στην περίπτωση κτιρίων με μεταλλικά ρολά, η μελέτη ενεργειακής απόδοσης γίνεται θεωρώντας ότι η επιφάνεια του κτιρίου, που καλύπτεται από το ρολό, είναι μεταλλική με συντελεστή θερμοπερατότητας U τον αντίστοιχο για μεταλλικές επιφάνειες ανάλογα με το πάχος του στοιχείου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είχα κάτσει ποτέ να διαβάσω αυτό το faq του ΤΕΕ. Έχει αρκετές ανακρίβειες.

Τέσπα. προχωράω με το ΠΕΑ και βλέπουμε. Κανονική φωτογραφία θα βάλω χωρίς photoshop και ότι θέλουν ας κάνουν στην ΕΥΠΕΝ.

Peace

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

εχω να βγαλω ενα πεα σε μια κατοικία του 1929 χωρις αδεια στο οποιο εχει προστεθεί προσθήκη το 85 ( αυτο εχει αδεια κανονικα )  .. το ακινητο του 29 ηταν κατοικήσιμο μεχρι πριν 5 χρονια τωρα εχει πεσει η σκεπη σε μια μερια, δεν εχει πορτες κ παραθυρα ..... το υπογειο επισης δεν εχει πορτες ουτε παραθυρα ... το θελει το ΠΕΑ για να το πουλησει .. τι κανουμε σε τετοια περιπτωση ;; το οτι δεν εχει αδεια παρα μονο συμβολαιο πως θα δω αν ειναι αυθαίρετο ;;;  μου διαφευγει κατι για τα εγκαταλελημενα ή με ζημιες κτιρια ;; υπαρχει παραθυρακι να γινει η πωληση χωρις ΠΕΑ ;; οποιαδηποτε βοηθεια δεχτη ..ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παιδιά υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει ότι σε περίπτωση εγκαταλελειμμένων κτιρίων δεν απαιτείται έκδοση ΠΕΑ.. Αν δεν το βρείτε πείτε μου να το ψάξω παραπάνω.

 

Edit:

Σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 12 του ν.4122/2013 σε συνδυασμό με την παρ.7 του άρθρου 4 του ιδίου νόμου, οι ακόλουθες κατηγορίες κτιρίων ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την έκδοση ΠΕΑ:

............................

ζ) ...............Συνεπώς, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος δεν εκδίδεται ΠΕΑ (π.χ. σε ημιτελή, ασκεπή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κτιριακές μονάδες).

Πηγή: https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22964

Edited by ata
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.