Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση άδειας σε ρυθμισμένο ακίνητο


Recommended Posts

Αν και ίσως έχει ξανααπαντηθεί, αλλά να ρωτήσω πως τελικά φτάνουμε σ αυτή τη λύση, και δεν παίρνουμε πχ αναλυτικό μιας και έχει μετρήσει ήδη στη δόμηση; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, δεν είχε ποτέ "μετρήσει" στη δόμηση της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας, η οποία έρχεται εκ των υστέρων και "κλέβει" τ.μ. οικειοποιώντας τα κι αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη νόμιμη επιφάνειά της. Για την υπαγωγή στον 4495 και τον υπολογισμό του προστίμου και μόνο θεωρούνται, κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη, ως ΥΔΚΧ και βεβαίως απαιτείται η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών του ακινήτου, καθότι αποτελούν κοινόχρηστο χώρο, εφόσον η πραγματική κατάσταση δεν απεικονίζεται στα σχέδια της σύστασης ΟΙ για το ακίνητο. Τη "γλυτώνει" με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι, η συγκεκριμένη αυθαιρεσία υφίσταται από την ανέγερση του ακινήτου (αν υφίσταται) και βεβαίωση του διαχειριστή μηχανικού ότι, η ίδια αυθαιρεσία υφίσταται σε όλους τους ορόφους του ακινήτου (αν υφίσταται). Στη συνέχεια και για την τροποποίηση της σύστασης ΟΙ, για ν' αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα εγγραφής νέου εμπράγματου δικαιώματος επί αυτής (π.χ. μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή, ενυπόθηκο δάνειο κ.λπ.) και να προσμετρηθούν τα συγκεκριμένα τ.μ. στην επιφάνεια αυτής κι εφόσον δεν προβεί ο ιδιοκτήτης σε μονομερή τροποποίηση (αν πληρούνται οι προϋποθέσεις μπορεί να το κάνει) απαιτείται η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου.

 

P.S.

Διάφοροι "συνάδελφοι", που κατά καιρούς έχουν εκφράσει τις απόψεις τους, το αντιμετωπίζουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους.... Π.χ. ως διαφορετική διαμερισμάτωση, με αναλυτικό, κάνουν ότι δεν το βλέπουν κ.λπ. Το ίδιο κάνουν και οι ερωταπαντήσεις των ανεύθυνων εκπροσώπων "επίσημων" φορέων (με πλήρη όμως έλλειψη νομικής κατοχύρωσης του διαχειριστή μηχανικού κ.λπ.), οι κυκλοφορούσες εγκύκλιοι (με αλλοπρόσαλλη ερμηνεία του νόμου) κ.λπ. Ο νόμος όμως είναι σαφής και δεν χωράει άλλου είδους ερμηνείες (κατά την προσωπική μου άποψη και μόνο και βεβαίως χωρίς διάθεση να συμπαρασύρω ουδένα στις απόψεις μου).

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα σας, σε ακίνητο με αυθαίρετη επέκταση στον εξώστη (ξύλινο δωμάτιο) που έχει τακτοποιηθεί με Ν.4495 (Κατηγορία 4) θέλει ο ιδιοκτήτης να εκδόσει άδεια διαχωρισμού και να αντικαταστήσει το ξύλινο περίβλημά του εν λόγω δωματίου με τούβλο ή ytong.

Μπορεί να αλλαχθεί το υλικό του τακτοποιημένου δωματίου με άδεια ή υπάρχει θέμα;

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και δεν μπορεί.

Το γράφει ρητά ο νόμος στο άρθρο 107, στην διαδικασία της άδειας αποπεράτωσης. Συγκεκριμένα  μιλάει για στατική ενίσχυση, χωρίς ολική αντικατάσταση του φορέα του 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλημέρα, 

Σε ακίνητο που έχει γίνει ρυθμιση με τον Ν.4495/17 υπάρχει υπέρβαση στη δόμηση του ακινήτου. Όσον αφορά την κάλυψη δεν υπάρχει υπέρβαση και έχει περιθώριο. Ο ιδιοκτήτης θέλει να κατασκευάσει ένα στέγαστρο με κεραμοσκεπής ανοιχτό από όλες τις πλευρές( τα στέγαστρα μετράνε στην κάλυψη, όχι στη δόμηση). Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης άδειας για την κατασκευή του στεγάστρου χωρίς να υπάρχει υπέρβαση στην κάλυψη του ακινήτου; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Υ.Γ. νέος μηχανικός

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

(από μεταφορά. Pavlos33)

καλημέρα, σε χώρο που έχει γίνει νομιμοποίηση κατηγορίας 5 (κατάστημα) μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με το παρακάτω θέμα:

Έχω ακίνητο το οποίο έχει τακτοποιηθεί με τον Ν4495/17 και υπάγεται στην κατηγορία 5 με υ.δ. 120% (η χρήση του είναι κατοικία στους ορόφους και στο υπόγειο και κατάστημα στο ισόγειο στο ένα του τμήμα). Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο, μείωση της δόμησης με την μετατροπή τμημάτων του ισογείου και των ορόφων σε ημιυπαίθριους χώρους, προσθήκη εξωτερικού ανελκυστήρα που θα εφάπτεται στο κτίριο και εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Ίσως να μειωθούν και οι υπόγειοι χώροι με επαναφορά της χρήσης τους σε βοηθητικούς.

1) Μπορεί να βγει άδεια καθώς είναι κατ. 5 και δεν θεωρείται νομίμως υφιστάμενο βάσει ΝΟΚ αρθρο 23 :

Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο :
α) αν έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια ή αναθεώρηση και σύμφωνα με τους όρους αυτής,
β) αν έχει νομιμοποιηθεί με το εδάφιο 5 της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του ν.1512/1985 ή την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του ν.1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2831/2000 ή την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του ν.4014/2011,
γ) αν προϋπήρχε της έγκρισης του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δόμησης στην περιοχή προ της δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος της 23.10.1928 για τις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές και προ της δημοσίευσης του ν.δ. της 16.8.1923 για τις εντός σχεδίου περιοχές,
δ) Αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν.1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.
ε) αν πρόκειται για κτίρια που έχουν χαρακτηρισθεί νεότερα μνημεία ή διατηρητέα είτε στο σύνολο, είτε μόνο τμήματα αυτών όπως ιδίως όψεις, φέρουσα τοιχοποιία,
στ) αν πρόκειται για κτίριο που έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια πριν την ισχύ του παρόντος και που έχει πρόσωπο σε οικοδομική γραμμή που βρίσκεται απέναντι από οικοδομικό τετράγωνο στα ακραία σημεία του σχεδίου και με τους όρους δόμησης του απέναντι οικοδομικού τετραγώνου. 

Αλλά βάσει 4495/17 -  άρθρο 41 μπορεί :

Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, καθώς και σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών εφόσον :
α) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,

και 2) Μπορεί να αλλάξει χρήση και να αφαιρέσει δόμηση με οικοδομική άδεια αλλα να παραμένει στην Κατ. 5? (Θα μειώσει την δόμηση μέχρι να έχει τους επιτρεπόμενους Η/Χ)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στην κατηγορία 5, μπορείς να εκδόσεις ΕΕΔΜΚ, καθώς και να εκτελέσεις τις εργασίες της παραγράφου 5β του Άρθρου 107 του Ν.4495. Το θέμα είναι κατά πόσον οι εργασίες που θες να κάνεις εμπίπτουν σ αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.