Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση άδειας σε ρυθμισμένο ακίνητο


Recommended Posts

Καλησπέρα..'Εχω την περίπτωση : θέλω να βγάλω άδεια δόμησης σε διαμέρισμα παλιάς οικοδομής (Ο.Α. 1974) στο κέντρο της πολης, για διαχωρισμό του εν λόγω διαμερίσματος σε δύο επιμέρους.

Παρεπιμπτόντως Το διαμέρισμα έχει κάποιες αυθαιρεσίες και συγκεκριμένα α)  στα σχέδια της Ο.Α. φαίνεται ένα μέρος του να επεκτείνεται στο διπλανό διαμέρισμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει και β) μεταβολή διαστάσεων εξώστη.   Οι εν λόγω αυθαιρεσίες τακτοποιήθηκαν με το Ν. 4495/2017 από άλλο συνάδελφο και πραγματοποιήθηκε το Μάιο και αγοραπωλησία του διαμερίσματος...

Όλα οκ μέχρι που κάνω αυτοψία για να ξεκινήσω την άδεια δόμησης διαχωρισμού και διαπιστώνω ότι υπάρχει μικρός φωταγωγός (καθ'υπέρβαση της δόμησης της Ο.Α.) που δεν έχει συμπεριληφθεί στην τακτοποίηση.. Εν τω μεταξύ, δεν έχω υπόλοιπο δόμησης ούτε με τους κανονισμούς που ίσχυαν το 74 και ούτε και σήμερα φυσικά..

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς βγάζω άδεια δόμησης ??? πάω για νομιμοποίηση? αλλά πώς χωρίς υπόλοιπο δόμησης???

ευχαριστώ

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ. Είναι περίεργο να μην υπολογίζεται στη δόμηση ο φωταγωγός. Αλλά όταν λες ότι εντόπισες ότι υπάρχει μικρός φωταγωγός που δεν έχει συμπεριληφθεί τι ακριβώς εννοείς; Σε κάποιο σημείο της κάτοψης που ανήκε στο διαμέρισμά σου δημιουργήθηκε φωταγωγός; Ή στην άδεια υπήρχε σε κάποια θέση φωταγωγός αλλά δεν υλοποιήθηκε και ο χώρος καταλήφθηκε από το διαμέρισμά σου;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(από μεταφορά. Pavlos33)

Γεια σας,

θα ήθελα να εξετάσω τη δυνατότητα έκδοσης άδειας προσθήκης ορόφου σε ακίνητο εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, στο οποίο έχει γίνει τακτοποίηση αυθαιρέτων. Στο ακίνητο έχει γίνει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, έχει κατασκευαστεί διώροφο με άδεια του 2000, στο οποίο έχει γίνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και υπάρχει και μελλοντικός όροφος, και στη συνέχεια έχει κατασκευαστεί στο οικόπεδο αυθαίρετη αποθήκη εμβαδού 55 μ2. 

Εχετε την καλοσύνη να μου πείτε τα εξής:

α) σε ποιο άρθρο προβλέπεται πως οι αυθαιρεσίες της μιας οριζόντιας δεν επηρεάζουν το δικαίωμα δόμησης των άλλων ιδιοκτησιών ?

β) και κάτι σχετικά με ΝΟΚ. βλέπω στο τοπογραφικό της παλιάς άδειας πως ο συντελεστής κάλυψης είναι 0.40. Στο ΝΟΚ αναφέρεται ως συντελεστής κάλυψης το 0,60. Τι υπερισχύει ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Δημήτρη.

Η κατασκευή είναι στον κοινόχρηστο και δεν εφάπτεται με το διώροφο κτίριο. Μπορώ να θεωρήσω πως αυτή ανήκει σε μία από τις Ο.Ι. Δηλαδή μπορεί να πει ο ένας από όλους τους ιδιοκτήτες "εγώ την κατασκεύασα" και άρα να αφαιρεθεί το μέγεθος της μόνο από το δικό του δικαίωμα. ? αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να την ρυθμίσει μόνο ο ένας από τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου?

αρθρο 107

2. Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τις 28.7.2011.

 

για το β) μαλλον ισχύει το 0.40 λόγω του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, αλλά ήθελα να μάθω μην τυχόν υπερισχύει ο ΝΟΚ που είναι μεταγενέστερος.

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

δεν ειπες τι εχουν φτιαξει ούτε ποιός...

υποθετω οτι ειναι δυο διαμερισματα με αυθαιρεσιες που τακτοποιηθηκαν

εχουν το "αερα" και οι δυο ιδιοκτητες

εγινε τι εγινε στον ακαλυπτο, αρα λες οτι:  "αν τοδηλωσει ο ενας, ο αλλος θα μπορει να χτισει το "μερίδιο του".

- μαλλον ναι

και

εχεις να δεις και το αρθρο 106

[ειδες την περιπτωση νομιμοποιησης?]

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη γεια,

με άδεια οικοδομής το 2000 εχει κατασκευαστεί διώροφο κτίριο με υπόγειο.  Υπάρχει 1 διαμέρισμα ανά όροφο.  Έχει γίνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών βάσει της οποίας υπάρχουν 2 ιδιοκτήτες. το κάθε οροφοδιαμέρισμα ανήκει σε ξεχωριστό ιδιοκτήτη και εχει προβλεφθεί και ο μελλοντικός όροφος (υπόλοιπο δόμησης) που ανήκει σε έναν από τους δύο.

μετά την άδεια εφτιαξαν αυθαίρετη ισόγεια αποθήκη η οποία δεν εφάπτεται με το διώροφο. αυτή μπορεί να τακτοποιηθεί.

όταν αθροίζω το εμβαδό της αποθήκης και του κτιρίου τότε υπερβαίνω την μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη. επειδή όμως υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στον 4495 ότι "οι αυθαιρεσίες του ενός δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα του άλλου όταν υπάρχει σύσταση Ο.Ι." ήθελα να δώ αν ισχύει και για την περίπτωση μου επειδή η αυθαιρεσία είναι στον κοινόχρηστο χώρο. Και σκέφτόμουν με βάση το άρθρο που μου έστειλες, ότι αν το δηλώσει ο ένας από τους συνιδιοκτήτες (όχι αυτός που έχει το μελλοντικό όροφο) τότε δεν θα επηρεαστεί το δικαίωμα δόμησης για μελλοντική προσθήκη ορόφου.

 

Link to comment
Share on other sites

Vasili:

"Και σκέφτόμουν με βάση το άρθρο που μου έστειλες, ότι αν το δηλώσει ο ένας από τους συνιδιοκτήτες (όχι αυτός που έχει το μελλοντικό όροφο) τότε δεν θα επηρεαστεί το δικαίωμα δόμησης για μελλοντική προσθήκη ορόφου"

Ετσι λεει ο νομος.

συζητησε το και με την ΥΔΟΜ

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.